Miti o neplodnosti

Uredništvo iskreni.net
Torek, 7. januar 2014, 5:00
Image
sad-couple
Par, ki se sooči z neplodnostjo, ima pogosto zamegljeno predstavo o tem, kaj se dejansko dogaja, hkrati pa je deležen še napačnih nasvetov. Kateri so torej miti o neplodnosti?

Mit krivde: "Moral-a sem narediti nekaj narobe, da sem si to zaslužil-a."

Naravno je, da iščemo neposredne povezave med pregrehami in posledicami v našem življenju. Vendar se moramo zavedati, da se preizkušnje pojavljajo ne glede na to, kaj mi naredimo.

Seksistični mit: "Neplodnost je predvsem ženski problem."

Približno pri 40 odstotkih neplodnosti je vzrok pri ženski, pri 40 odstotkih pa pri moškem. V ostalih primerih je bodisi vzrok pri obeh ali pa je nepojasnjen.

Feministični mit: “Me imamo nadzor nad našim reproduktivnim življenjem. Me lahko določimo, kdaj, kje in kako bomo zanosile in rodile."

Dana nam je svoboda, da sami izbiramo, vendar ne smemo pozabiti, da vse le ni v naših rokah. Še posebej se moramo zavedati dejstva, da rodnost drastično pada s starostjo.

Mit enakopravnosti: "Moj mož je prav tako ranjen kot jaz, samo tega ne pokaže."

Obstaja nekaj dokazov, da možje in žene ne dojemajo neplodnosti z enako mero zaskrbljenosti in bolečine. Za 50 odstotkov žensk, ki se sooča z neplodnostjo, jo to največja stiska in obremenitev v življenju. Pri moških je takšnih le 10 odstotkov. Seveda niti dva para ne doživljata neplodnosti na enak način. Nešteti pari pa čutijo globok občutek izgube in praznine zaradi tega.

Mit biološke ure: "Moja biološka ura tiktaka, ne morem si privoščiti odklopa od obravnave za kakšen mesec, čeprav bi mi premor še kako prav prišel."

Zelo koristno je, če si vzamete krajši odmor, da ponovno ocenite svoj položaj in se napolnite z energijo. Tako se boste telesno in čustveno pripravili za nove boje.

Mit o stresu: "Neplodnost povzroča stres. Poskusite se sprostiti. Vzemite si dopust ali odidite na počitnice."

Neplodnost je redko posledica psiholoških dejavnikov. V 90 odstotkih vseh primerov neplodnosti so strokovnjaki zmožni odkriti fizični problem. Psihološki stres pa je bolj verjetno posledica neplodnosti kot pa njen vzrok.

Mit “Zdravnik že ve, kaj je najbolje”: "Zaupam svojemu zdravniku, zato bom brez pomisleka pristala na kakršno koli zdravljenje."

Pomembno je, da imate iskren in zaupen odnos z zdravnikom. V takem primeru bo zdravnik z veseljem odgovoril na vsa vaša vprašanja. V interesu obeh je, da ste v celoti seznanjeni s postopki, ki so vam na voljo. Kar se morda zdi primerno zdravniku, morda ne bo primerno za vas bodisi telesno, finančno, čustveno ali duhovno.

Mit “Cilj številka 1 v življenju”: "Imeti otroka je najpomembnejša stvar v mojem življenju. Če ga ne bom mogla imeti, ne vem, kaj bom naredila."

Postati starš je pomemben cilj, vendar ta ne sme postati en in edini cilj v življenju. Seveda se z neplodnostjo ni lahko spopasti, vendar lahko par tudi v takšni situaciji najde nov smisel življenja. 

Elijev mit: "Zakaj sem jaz edini, ki se sooča s tem? Zakaj so vsi drugi plodni?"

Elijev kompleks je pogosta »bolezen« med pari, ki trpijo zaradi neplodnosti. Elija je bil prepričan, da je ostal edini zvesti Božji služabnik. Pritožil se je Bogu, ta pa ga je moral opomniti, da ima v Izraelu še 7000 služabnikov in da Elija nikakor ni osamljen. Trenutno se z neplodnostjo sreča vsak sedmi par. Če menite, da ste sami, poiščite podporno skupino ali par, ki se srečuje s podobnimi problemi. 

Vir: bethany.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid