Miti in dejstva o pralnih pleničkah

Polonca Sokol
Sobota, 20. april 2013, 5:58
Image
plenice1

Mit: Pralne pleničke niso prilagojene sodobnemu tempu življenja in sodobnim mamicam!
Dejstvo: Danes na trgu dobimo krojene pralne pleničke, ki so zelo udobne za uporabo in jih uporablja vse več mamic, ki jih skrbi za zdravje narave in otroka.

Mit: Pralne pleničke so zelo drage!

Dejstvo: Res moramo pralne pleničke kupiti naenkrat in so precejšen zalogaj (300€ in več). Vendar v dveh letih in pol (kolikor povprečno traja, da se otrok navadi na kahlico) potrošimo za nakup pleničk za enkratno uporabo (5500 pleničk) več kot 1400 €. Četudi prištejete pralnim pleničkam stroške vzdrževanja in druge, gre še vedno za več kot 1000 € razlike. Samo pri enem otroku!

Mit: Otrok je tako debelo povit, da mu pleničke ovirajo gibanje.

Dejstvo: Izkušnje kažejo, da je razvoj hoje pri otrocih, ki uporabljajo pralne pleničke, enako hiter. Pomembno pa je, da ga ne povijamo v pleničke, ki so namenjene za nočni čas, saj so debelejše (bolj vpojne) in drugače krojene kot dnevne, ki otroku omogočajo optimalno gibanje. Da otroku pleničke ne ovirajo gibanja, je potrdila tudi mamica, ki je dejala, da se je njena hčerka prvič obrnila v plenički za enkratno uporabo, a še istega dne tudi v pralni plenički.

Mit: Otroku je v pralnih pleničkah vroče.

Dejstvo: Pralne pleničke so res debelejše, vendar bolje dihajo, ker so izdelane iz naravnih materialov.

Nasprotno pa v pleničkah za enkratno uporabo dokazano prihaja do pregrevanja, kar je še posebej nevarno za fantke, ker se jim pregrevajo moda, kar po nekaterih trditvah vodi v neplodnost.

Poleti lahko vašega otroka pustite v bombažni plenički brez prekrivnih hlačk. Za njegovo kožo bo to še najboljša izbira!

plenice2

Mit: Tako ali tako se čez bombažno ali bambusovo pleničko povije še plastične hlačke.

Dejstvo: Prekrivne hlačke niso plastične, temveč iz paropropustnega materiala, ki diha. Pa tudi sicer niso v direktnem stiku s kožo. Lahko se odločite tudi za volnene, ki vsebujejo lanolin, ki preprečuje, da bi zamočile.

Mit: Kaj pa voda, ki jo porabite za pranje?!

Dejstvo: Res je pranje pogosteše. Toda če odgovorimo z vprašanjem: Kaj pa voda, ki se porablja za izdelavo pleničk za enkratno uporabo (PEU)? Slednje se za izdelavo PEU porabi mnogo več kot pri pranju pleničk, poleg tega pa je odpadna voda onesnažena s škodljivimi snovmi.

Mit: Pralni praški so še bolj škodljivi kot pleničke za enkratno uporabo.

Dejstvo: Težka primerjava. Pralne praške lahko uporabljamo v manjši količini, kot je predpisano, lahko izberemo dodatno izpiranje ali pa peremo s pralnimi oreščki, ki so okolju povsem neškodljivi. Težko pa se ognemo dioksinu (stranski produkt beljenja s klorom, ki je kancerogen), TBT-u (fungicid - dodajajo ga proti glivicam, ki je hormonski motilec) in natrijevemu poliakrilatu (nevaren za uroinfekt, če se pleničke strgajo), ki se nahajajo v PEU in so zelo škodljivi.

Mit: Če imaš pralne pleničke, nujno potrebuješ sušilni stroj!

Dejstvo: Ni nujno. Mnogo mamic suši pleničke tudi zunaj na vrvi, če je primerno vreme, ali pa na radiatorjih. Za tako obliko sicer potrebuješ nekaj pleničk več, a je okolju prijazneje, saj je sušilni stroj velik porabnik električne energije.

Mit: Pranje pokakanih pleničk je naporno!

Dejstvo: Ob krojenih pralnih pleničkah lahko uporabljamo papirnate lističe, ki jih skupaj s kakcem odvržemo v školjko, če pa je listič samo polulan, ga lahko nekajkrat operemo. Se zgodi, da je blata več, a saj se kaki »nesreči« ne moremo izogniti niti z uporabo PEU.

Mit: Otrok se v mokri plenički počuti neugodno.

Dejstvo: Mogoče res in morda ga zato pogosteje previjemo, kar pa ni nujno slabo. Z uporabo pralnih pleničk se plenični izpuščaj pri večini otrok pojavlja redkeje kot z uporabo PEU. Otroci, ki občutijo, da so mokri, to hitreje povežejo z občutkom tiščanja, kar pa pomeni, da se bistveno hitreje privadijo na kahlico.

Mit: Sodobna mamica nima časa za pranje pleničk.

Dejstvo: Marsikatera sodobna mamica se zaveda posledic pretiranega onesnaževanja in pomembnosti naravne oskrbe svojega otroka in je za to pripravljena tudi kaj storiti.

Predvsem pa sodobna mamica ne komplicira - uporablja tiste pleničke, ki se ji v dani situaciji zdijo najprimernejše.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.