Mi podariš trenutek?

Četrtek, 14. maj 2015, 16:00
Image
ura v roki

Študij, študentsko delo, dobra služba, članstvo v klubih, udejstvovanje pri organizacijah, treningi … Pričakovanja do današnjih mladih. Kje se ustavi?

Danes smo mladi pod velikim pritiskom. Družba od nas pričakuje veliko, saj smo v življenjskem obdobju, ko je naša delovna storilnost na vrhuncu: visoka izobrazba, dobra služba, članstvo v različnih klubih ter udejstvovanje pri različnih organizacijah, ki naj bi v naših življenjih zasedle pomembno mesto. Poleg tega pa se v zgodnji odraslosti redko pojavljajo bolezni, ki so značilne za starejšo populacijo (degenerativne bolezni, diabetes, povišan krvni tlak, itd.).

Urnik, natrpan od jutra do večera

Biti povprečen danes ni več dovolj. Toda zlahka se zgodi, da spregledamo znake utrujenosti, vse dokler nas bolezen ali poškodba ne ustavita.

Vse več je torej stvari, za katere od nas pričakujejo, da jih bomo v življenju dosegli, na seznamu pa se znajdejo tudi takšne, ki si jih hote ali nehote zadamo sami. Stremimo za nečem, za kar menimo, da nas bo osrečilo. Naš urnik je tako natrpan od jutra do večera. Šola, študij, študentsko delo, treningi itd. so samo nekatere izmed stvari, ki nas spremljajo od zgodnjega jutra do večera.

Želimo si doseči potrditev s strani staršev, vrstnikov in okolice, da smo sposobni, vendar nas lahko želja po sprejetosti hitro zapelje predaleč. Biti povprečen danes ni več dovolj. Večkrat se namreč zgodi, da začnemo pretiravati. V želji po dosegu cilja si ne vzamemo več časa samo za sprostitev in ne prisluhnemo lastnemu telesu, ki ob vseh aktivnostih in naporih potrebuje tudi počitek. Lahko se zgodi, da spregledamo ali prezremo znake utrujenosti, ki nam jih pošilja telo, vse dokler ne zbolimo ali se poškodujemo.

Ko se telo sesuje …

Ko se nam naenkrat sesujejo svet, ideje in cilji, ki smo jih želeli doseči, se počasi ustavimo in se zamislimo nad svojim življenjem. Včasih nas namreč ustavi šele bolečina. Takrat si končno zastavimo vprašanje: »Je res vredno tvegati svoje zdravje zgolj zato, da me bodo drugi opazili, pohvalili?« Mi prijateljeva pohvala ali občudovanje pomenita več kot moje lastno zdravje?

utrujen mladostnik

V želji po dosegi cilja si ne vzamemo več časa samo za sprostitev in
ne prisluhnemo lastnemu telesu, ki ob vseh aktivnostih in naporih potrebuje tudi počitek.

Pri nekaterih najstnikih je med drugim v času odraščanja prisotna misel, da se jim ne more nič zgoditi ter da so odporni proti vsemu, kar jim daje poguma za hojo po robu, s čimer pa lahko ogrozijo svoje življenje ter ga postavijo na kocko.

Meja je tam, kjer se še veselimo

Nikoli ne smemo nezdravo pretiravati temveč prisluhniti lastnemu telesu in mu vsak dan podariti trenutek časa.

»Kje je potem zdrava meja?« se vpraša marsikateri mladostnik. Tudi v določenih prostočasnih aktivnostih, ki so sicer koristne za mladostnikov razvoj, lahko pride do pretiravanja. Mejo je treba postaviti tam, kjer nas določena dejavnost še (šport, glasba itd.) veseli in osrečuje ter v nas ne vzbuja občutka nelagodja, prisile in tekmovalnosti.

Napetost in razdražljivost vsekakor kažeta na to, da smo presegli zdravo mejo. Namesto da bi se na primer teka veselili in se ob njem sprostili, ves dan razmišljamo o dolžini, ki jo moramo preteči, času, ki ga moramo doseči, tehniki, ki jo moramo izpopolniti, tekmovanjih, ki nas čakajo, itd.

Nikoli ne smemo nezdravo pretiravati, temveč prisluhniti lastnemu telesu in mu vsak dan podariti trenutek časa.

Foto: mediccast.com, couriermail.com.au

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor