Menstrualni ciklus

Uredništvo iskreni.net
Torek, 8. april 2008, 20:59
Image

Menstrualni ciklus se začne z nastopom menstruacije, ki traja 3-6 dni. V tem času se odlušči zgornji sloj maternične sluznice (endometrija), ki se v nadaljevanju ciklusa obnovi.

  • Sledi folikularna faza, ki traja od zaključka krvavitve (5.-6. dan ciklusa) do sredine ciklusa – ovulacije. Gonadotropin sproščujoči hormon (GnRH), ki ga izloča hipotalamus, stimulira hipofizo, da začne izločati folikle stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH). V prvem delu ciklusa se v večji meri izloča FSH, ki vpliva na jajčnike, da se začno razvijati folikli, od katerih vsak vsebuje jajčece. Eden izmed foliklov se razvija hitreje kot ostali in tvori Graafov folikel. Zrel Graafov folikel vsebuje jajčece, celice, ki ga obdajajo pa pod vplivom FSH izločajo estrogene, ki so odgovorni za zgodnjo, proliferativno fazo regeneracije endometrija (5-6 dni pred sredino cikla). V tem času se maternična sluznica odebeli in vaskularizira (poveča se njena prekrvavitev). Poleg tega estrogeni povečajo sekrecijo mukusa v materničnem vratu (cerviksu) s pH 8-9, ki olajša prehod spermijev.

  • Na sredini ciklusa koncentracija izločanih estrogenov doseže maksimalno vrednost, kar povzroči povečano izločanje LH, kar sproži ovulacijo (sprostitev jajčeca iz počenega Graafovega folikla).

  • Počen folikel pod vplivom LH razvije v rumeno telesce (corpus luteum), ki izloča progesteron. Progesteron stimulira sekretorno fazo regeneracije endometrija, ki pripravi maternično sluznico za ugnezditev oplojenega jajčeca. V tej fazi postane mukus v materničnem vratu bolj viskozen, manj alkalen in tako otežuje prodiranje spermijev. Progesteron ima tudi termogeni efekt, povzroči da telesna temperatura naraste za 0,5C, kar pomeni da je prišlo do ovulacije.

  • Če oploditev ne nastopi, se rumeno telesce zabrazgotini in sekrecija progesterona se ustavi. Prav ta nenaden upad koncentracije progesterona (tudi estrogenov) sproži menstruacijo. Med menstruacijo je koncentracija progesterona in estrogena nizka, zato pride do ponovnega izločanja GnRH iz hipotalamusa in cikel se ponovno prične.

 

V primeru oploditve se oplojeno jajčece prične pomikati proti maternici in se sproti deliti. Rumeno telesce nadaljuje s sproščanjem progesterona, kar preprečuje nadaljno ovulacijo. Po prvi tretjini nosečnosti prične gonadotropine, progesteron in estrogene izločati posteljica (placenta) in rumeno telesce propade.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Torek, 16. junij 2009, 10:51

Običajno traja do 7 dni. Če traja dlje in močno krvaviš, je dobro po 1 tednu obiskati ginekologa.

zavratec 25, 8293 Studenec
Sreda, 3. marec 2010, 11:58

Živijo,
Res malce čudno vprašanje...ampak...da vidimo.
Imela sem 3 ure pred nastopm menstruacie nezaščiten spolni odnos, pri katerem je prišlo do izliva v nožnico.
No kot že omenjeno sem po treh urah pričela krvaviti, krvavitev je trajala le 2 dni. Moram dodati, da je bila cervikalna sluz na dan odnosa prozorna...in ne motna.
Torej, ob jutranjih slabostih...ki so se začele dogajati in občasni vrtoglavici me zanima ali je možno, da sem noseča? Menstrualni ciklus nima reden traja pa od 24-28 dni. Ne jemljem nobenih kontracepcijskih sredstev.

Hvala za odgovor,
Lepo pozdravljeni :silly:

Sreda, 3. marec 2010, 12:21

No, zagotovo ti bo, ali si noseča ali nisi, povedal šele nosečnosti test.

Z možnostjo zanositve je pa tako: v bistvu ne veš, ali je tista krvavitev bila RES menstruacija, saj menstruacija predstavlja krvavitev PO ovulaciji. In verjetno ne veš, ali si imela pred krvavitvijo ovulacijo ali ne...

Tako da bi taka krvavitev potencialno lahko bila tudi ovulacijska krvavitev, ki se pojavi ob ovulaciji; v tem primeru je zanositev možna.

Zavratec 25, 8293 Studenec
Četrtek, 4. marec 2010, 8:02

In reply to by barbara_s (not verified)

Hvala za odgovor.

No glede na to da je krvavitev nastopila na pričakovani dan menstruacije, mislim da je skoraj sigurno ta prava menstruacija. No ja bomo videli.

Lep dan!

Torek, 4. januar 2011, 13:38

Lep pozdrav.

S fantom sem imela dva dni po koncu menstruacije spolni odnos pri katerem se je snel kondom..do izlitja v nožnico mislim da ni prišlo me pa vseeno zanima če obstaja v tem času cikla nevarnost zanositve..

Hvala in Lp

Sobota, 12. marec 2011, 11:02

mene pa zanima kolikšna je možnost zanosit 19 dan cikla?

Anonymous
Sobota, 12. marec 2011, 19:47

čebelica, čist odvisno od dolžine tvojega ciklusa.