Materinstvo – nekoč in danes

Mateja Kropec Šega
Petek, 3. junij 2016, 16:00
Image
materinstvo

Naslov morda namiguje, da sem že bolj »stara« mama. A ni tako. Resda imamo doma 21-letno dekle, ki bi tudi sama že lahko postala mamica, a hkrati pa se po našem domu podi še prvošolka.

Sem samo mama, ki je svoje otroke imela v precej povprečnih letih, a v malo večjem časovnem razponu. Ki pa je dovolj velik, da lahko že opazujem razlike med materinstvom nekoč in danes.

Poleg tega sem zaradi nekaterih službenih okoliščin zadnjih 15 let imela precej stika s »svežimi« mamicami in tako dober vpogled v to, kako se materinstvo, odnos do njega, skrbi, radosti spreminjajo iz leta v leto.

Nekoč – manj informacij, ki smo jih skrbno prečesavale

Svojega prvega otroka, deklico, sem rodila pred komaj dobrima dvema desetletjema, a sem jo rodila v povsem drug svet, kot sem rodila najmlajšo.

Literature o porodu, negi dojenčka, dojenju skoraj ni bilo. Internet je bil še znanstvena fantastika. Pač pa smo izkoristili vsako priložnost, da nam je kdo, ki je več potoval, iz tujine prinesel kakšno knjigo, revijo, pripomoček.

Morali smo se zanesti na nasvete medicinskega osebja, mam, sorodnic in prijateljic, ki so že imele lastno izkušnjo materinstva. In ker je bilo informacij manj, smo jih lahko skrbneje prečesavale in luščile uporabne od – za nas – neuporabnih.

Danes – zasute z množico informacij, ki lahko vnašajo tudi nemir in dvom vase

Danes so knjigarne polne knjig o porodu, negi in vzgajanju otročička, jemanju prepotrebnega časa zase, partnerstvu v ranljivem obdobju povečanja oziroma nastanka družine …

A moje izkušnje kažejo, da knjige za mnoge mamice niso več najpomembnejši vir informacij. Ni več časa za branje. Vse več časa pobere internet s svojimi možnostmi in pastmi. V sekundi so dostopne informacije z vsega sveta. Nekatere so odlične, mnoge pa sveži mamici prinašajo samo zmedo, nemir in dvom vase. Veliko pa jih je tudi povsem zgrešenih, napačnih.

Če je bilo informacij včasih malo in so bile težko dostopne, je danes torej ravno obratno. Kako najbolj »prav« roditi, koga (in če sploh) izbrati za spremljevalca ob porodu, kakšen porodni načrt napisati, kje roditi, kako roditi, kje obstaja najbolj popoln seznam potrebščin za v porodnišnico in še eden, obširnejši, kaj pripraviti za otroka, kako ga hraniti, ali ga cepiti ali ne … obstajajo seznami, tabele in mere praktično za vse …

Veliko dobrih pripomočkov, a le redki nepogrešljivi

Načrtovanje otroka danes v družbi velikokrat narekuje predvsem tehtanje, če imamo dovolj obsežno materialno podlago, da si ga lahko »privoščimo«.

Tako so trgovine prepolne take in drugačne krame, za katero spretni oglaševalci zatrjujejo, da je pri vzgajanju otroka nujna. Veliko je res čudovitih pripomočkov, a le redki so nepogrešljivi.

Facebook – pomoč in vnašanje zmede

V zadnjih letih je v Sloveniji nastalo kup facebook skupin, v kterih se da priti do krasnih informacij iz prve roke, pa tudi do zelo napačnih, celo škodljivih nasvetov.

Vedno znova sem presenečena nad samozavestjo nekaterih, kako gladko pišejo o stvareh, o katerih imajo samo eno – svojo (dobro ali slabo) izkušnjo. Preseneča me tudi razvoj pravcate »subkulture« mladih mamic, ki se v takšnih skupinah razvije. Pa tudi agresivnost in veliko nestrpnosti in celo nesramnosti ob pogumu, da nekdo misli in dela drugače ali pa morda izrazi svojo nemoč.

materinstvo moderno

Nosečnost – odpre se okno instinktivnega doživljanja, ki ga sodobni svet ne razvija

Opažam pa, da mamicam močno manjkajo spodbude, da bi se v nosečnosti zazrle vase. Nosečnost in čas zgodnjega materinstva je namreč čas, ko nam narava spet odpre okence do instinktivnega doživljanja, ki ga sodobni svet s svojimi zahtevami in tempom tekom otroštva, mladostniških let in zgodnje odraslosti pomaga uspešno potlačiti in zanemariti.

Pravzaprav nas nihče ni vzgajal, naj bomo pozorne na tisto, kar čutimo. Ravno obratno – dan mora biti enak dnevu. Storilnost ne sme trpeti zaradi »ženskih muh«. Ne v šoli, ne v službi, še v porodnišnici moramo »biti pridne« …

In ko se rodi otrok in se pojavijo vprašanja ali težave, mamice mrzlično brskajo po medmrežju, namesto, da bi otroka vzele v naročje, ga pristavile k prsim, ga opazovale z vsem čutili in ga začutile. Kajti, ko začutiš sebe, začutiš tudi otroka. In ko začutiš otroka, veliko vprašanj kar odpade.

Od vedno za vedno

Novorojeni otrok je od vedno čudež. Za vsakega. Za novopečena starša pa še prav posebej. In čisto na začetku, ko se rodi, potrebuje le dvoje. V sebi mirno in zadovoljno mamico in njeno naročje. Brez vsega ostalega se da nekako shajati, brez tega dvojega pa zdravega razvoja malega bitja ni.

Foto: abundantmama.com, popsugar.com

 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.