Matematični algoritmi ne najdejo sorodne duše

Mica Škoberne
Četrtek, 24. maj 2012, 11:14
Image
preko spleta
Ponudniki spletnih zmenkarij se trudijo najti načine, kako čim bolj uspešno povezati pare. A raziskave kažejo, da njihovi algoritmi ne delujejo …

V času, ko se že velik del parov - v ZDA kar četrtina - spozna preko spleta, se dogajajo najrazličnejši poskusi, kako olajšati in optimizirati proces iskanja primernega dekleta ali fanta.

Del teh poskusov so programi oz. matematični algoritmi, s katerimi želijo ponudniki strani za spoznavanje povezati posameznike, ki naj bi se z največjo verjetnostjo ujemali. A skrivnost tega, kaj dve osebi zares poveže, očitno ni mogoče uloviti v matematične formule.

Ameriških raziskovalci pod vodstvom Elija Finkla so analizirali več kot 400 raziskav s tega področja in ugotovili, da večina algoritmov ni posebej uspešnih in zanesljivih. »Spletno spoznavanje je krasen dodaten način, kako lahko samski najdejo potencialnega romantičnega partnerja,« pravi Finkel, »a do danes ni prav nikakršnih dokazov, da algoritmi za spletno povezovanje sploh delujejo«.

Uspeh zvez, ki so jih povezali takšni zapleteni algoritmi, se ni razlikoval od uspeha parov, ki so se spoznali naključno ali v krogu prijateljev.

Bolj kot predhodno ujemanje je namreč odločilno tisto, kar dva med seboj izgradita po svojem prvem srečanju.Poleg tega, da so ugotovili, da večina algoritmov ni niti znanstveno dovolj podprtih, študija opozarja tudi na to, da je ključen stik v živo in da tega ne more zajeti noben algoritem. Ne glede na to, kako močno se dva posameznika ujameta virtualno, spletna interakcija ne more nadomestiti živega človeškega stika, zato je pred takšnim srečanjem nemogoče napovedati dolgoročno ujemanje dveh. Bolj kot predhodno ujemanje je namreč odločilno tisto, kar dva med seboj izgradita po svojem prvem srečanju. Pri tem sta še posebej pomembni komunikacija in način soočanja s težavami.   

»Razvijalci algoritmov za povezovanje se osredotočajo predvsem na informacije, ki jih je enostavno pridobiti, kot na primer podobnost osebnosti in stališč, ne pa toliko na stvari, ki so po znanstvenih ugotovitvah o odnosih ključne za dolgoročni uspeh neke zveze. Zato je le malo verjetno, da bi bili ti algoritmi lahko učinkoviti,« se glasi ugotovitev iz študije.

Finkel pa še pravi: "Ljudje nismo dvodimenzionalni profili. To, ali je preskočila iskrica, lahko v živo ugotoviš v nekaj minutah ali sekundah. Ne moreš pa tega ugotoviti niti v 50 milijonih ur prebiranja osebnih profilov na spletu."     

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Andrej87
Petek, 8. marec 2019, 9:09

Pozdravljeni!

Sem samski fant star 31 let s 7. stopnjo izobrazbe in želim spoznati partnerko za skupno življenje. Prosti čas rad preživim v naravi, obiskujem razne aktivnosti na prostem, preberem kako knjigo ali pa pogledam kak film, rešujem križanke, spremljam šport, zanima me tehnika... Visok sem 190 cm normalne postave, komunikativen, iskren, preprost, prijazen, pozitivno naravnan, pošten ter zvest fant. Ne kadim in ne pijem alkohola.
Že kar nekaj časa sem samski in čeprav je samsko življenje včasih veliko preprostejše, kot življenje v dvoje je sprehod po mestu, film v kinu, druženju ob toplem napitku ali kosilo veliko lepše v dvoje, zato bi rad spoznal žensko, ki je iskrena, preprosta, simpatična, izobražena, si želi nekega dne ustvari družino in skupno življenje, nekadilka in je katoličanka. Vsaka ženska je na svoj način lepa, vendar ni vse v zunanji lepoti pomembna je tudi tista lepota, ki jo žensko nosi v sebi. Razdalje med kraji ni ovira, da se nebi spoznala. Tudi če ne izpolnjuješ vseh mojih pogojev mi kar piši, ker bom vesel vsakega sporočila, ki ga bom dobil.

Moj kontakt samskifant1987@gmail.com