Lubrikanti škodijo plodnosti

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 20. julij 2016, 5:02
Image
par noge1

Navadno se ženske in pari se ne zavedajo, da večina lubrikantov škodi plodnosti.

Običajni lubrikanti sicer niso spermicidi v pravem pomenu besede in se zato tudi ne uporabljajo kot sredstvo za preprečevanje zanositve. Vendar pa njihova uporaba lahko zmanjša možnosti za zanositev pri parih, ki imajo težave z zanositvijo.

Kislo okolje nožnice nas varuje

Večina lubrikantov je osnovana z namenom, da ne motijo naravnih pogojev v nožnici.  Nožnica je kisla in njen običajen pH je med 3.8 in 4.2. Če je pH višji od 4.5, to že lahko kaže na okužbo nožnice. Kisel pH vzdržuje zdrave in zaželene bakterije, ki živijo v nožnici in tvorijo kisle izločke. Če je nožnica kisla, je manjša verjetnost, da bo prišlo do okužbe.

Če par v plodnem času uporablja kisel lubrikant, s tem semenčice izpostavi kislemu okolju, s čimer se poveča število odmrlih semenčic.

Kisla nožnica je normalna za zdravo žensko. Mnogi spermicidi so tudi kisli, da se tako bolj prilagodijo ženskemu telesu.

Lubrikanti in plodnost

Sperma ima pH okrog 8.1, kar je zelo bazično. Semenčice ne morejo preživeti v kislem okolju. V plodnem času maternični vrat tvori sluz, ki ima podoben bazični pH kot sperma, in tako omogoči semenčicam preživetje. Semenčice tako lahko v ženskem telesu preživijo le, ko je prisotna sluz, ki nevtralizira kislo okolje v nožnici.

Če par v plodnem času uporablja kisel lubrikant, s tem semenčice izpostavi kislemu okolju, s čimer se poveča število odmrlih semenčic.

Kakšen lubrikant uporabiti

V plodnem obdobju je struktura sluzi takšna, da omogoči zdravim semenčicam, da z lahkoto prehajajo skozi maternični vrat, hkrati pa prepreči poškodovanim ali nenormalno oblikovanim semenčicam, da bi prešle naprej v rodila. Mnogi lubrikanti semenčicam ne pomagajo pri boljšem gibanju. Semenčice se skozi lubrikant težko gibajo.

Zato parom, ki želijo zanositi, svetujemo uporabo bolj bazičnih lubrikantov, ki povečajo možnost preživetja semenčic in jim omogočajo lažje gibanje. 

Foto: quotesgram.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.