Lekcija za življenje v eni minuti

Mica Škoberne
Sobota, 14. november 2015, 16:00
Image
oce in sin11

Kaj bi povedali 8-letnemu otroku o tem, kako dobro živeti, če bi imeli le eno minuto časa?

Dr. Marty Nemko, ameriški psiholog, avtor številnih knjig in karierni svetovalec, je za Psychology Today je napisal kratko besedilo o tem, kaj bi svojemu otroku, staremu od 8 do 16 let, položil na srce, če bi imel le minuto časa. Tu je njegov seznam:

Moj dragi otrok,

Če boš počel naslednje, boš srečnejši in bolj uspešen:

  • Razen če si prepričan, da se z mamo motiva, naredi to, kar ti naročiva. Če ne veš, zakaj naj bi to počel, vprašaj. Če naju boš uspel prepričati, da se motiva, bova to priznala.
  • Bodi prijazen. Potrudi se, da se bodo drugi ob tebi dobro počutili v svoji koži. To vključuje tudi naju z mamo! Izogibaj pa se hudobnim in slabim ljudem. Zelo težko jih je spremeniti.
  • Večina šolskih in domačih nalog ter lekcij je lahko zanimivih, če se zares poglobiš vanje. Če pa je tvoje šolsko delo običajno pretežko ali prelahko, prosi učitelja, da ga morda kako spremeni.
  • Za prijatelje si izbiraj dobre otroke. To je zelo pomembno.
  • Jej veliko zelenjave, nekaj sadja in majhne količine vsega ostalega. To je vse, kar moraš vedeti o tem, kako jesti, da boš ostal zdrav in vitek.
  • Tudi če bodo drugi otroci to počeli, te prosim, da se ti ne poslužuješ sredstev za omamljanje, vključno z alkoholom in travo. Vse to je veliko bolj nevarno, kot se zavedaš.
  • Poskusi spoznati čim več različnih poklicnih poti, dokler ne najdeš kakšne, ki te zamika. Po šoli ali v času počitnic skušaj pomagati nekomu, ki opravlja to delo. 
  • Tudi če drugi ljudje niso pošteni, bodi ti pošten, kolikor le moreš. Z mamo recimo raje vidiva, da na pošten način dobiš slabšo oceno, kot da prideš do dobre ocene s pomočjo goljufanja. Če si naredil nekaj narobe, nama to povej, in obljubim ti, da te bova zaradi tega spoštovala.

Z ljubeznijo,

Oče

Kaj pa bi vi dodali na ta seznam? Kaj bi najbolj želeli položiti na srce svojemu osnovnošolcu?

Foto: alexgiampapa.files.wordpress.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor