»Ko bom imela otroke, ne bom nikoli …«

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 28. februar 2014, 5:00
Image
perfect-mother
Kot mnogo drugih sem tudi sama, ko še nisem imela otrok, opazovala druge starše in njihove otroke in si mislila: »Ko bom jaz imela otroke, pa ne bom nikoli _________«.

Ko pa sem sama postala mama in dobila svoje male angele, so se stvari nekoliko spremenile.

Tu je nekaj tistih, za katere bi prej skoraj prisegla, da jih ne bom nikoli naredila. Pa sem se motila …

»Moji otroci ne bodo spali v najini postelji!«

Ko spim, imam rada svobodo, da se lahko v miru premetavam in 1000-krat na noč obrnem. Nisem si mogla predstavljati, da bi bil v postelji še nekdo, ki bi se kot klop priklopil name in mi kratil potrebno svobodo. Ko pa sem to malo bitje dejansko dobila v roke, si nisem mogla niti predstavljati, da bi spal kje drugje kot tik ob meni. Tako so bile noči za vse lažje, sama pa sem ugotovila, da sem sposobna spati kot kip (ko si otrok izbere nadlaket moje roke za svoj vzglavnik) in se pri tem celo naspati.

 

»Moji otroci ne bodo izbirčni!«

Že od malih jih bom naučila, da bodo jedli vse. Saj pri malih to tako ali tako ni problem, saj jedo vse … Pa sem dobila otroka, ki je bil raje lačen, kot da bi jedel nekaj, kar mu ni všeč. In zgodba se je ponovila pri naslednjem. In če sta zdrava, potem ju ne bo konec (mene pa tudi ne), pa tudi če 5-krat na teden jesta eno in isto stvar. Zadeva pa seveda zna biti rahlo neprijetna na kakšnih počitnicah, kjer ni ravno na izbiro hrane, ki sodi v njun repertoar.

 


»Nikoli jim ne bom odrekla svojega časa!«

Zakaj bi sploh imela otroke, če pa bi mi bil čas, preživet z njimi, odveč? Ali je res tako težko otroku prebrati »Franček se izgubi«, če te tako milo prosi? Ja, je težko, če bi isto zgodbo želel slišati že 73-ič v istem dnevu. Ali pa ko od tebe pričakuje, da boš prav vsak trenutek v dnevu na voljo in pripravljen izpolnjevati njegove prošnje. In čeprav jih imam rada, bi si vseeno vsaj vsake toliko časa želela iti sama na stranišče.

 

mom reading

»Ob vikendih ne bomo nikoli doma!«

Izleti in dogodivščine so vendar tako zabavni. Pa vendar, ko moraš tri nadobudneže loviti naokoli, to ni ravno sprostitev. Najstarejši bi tekel naprej in neprestano sprašuje, zakaj se tako vlečemo. Druga bi nabirala rože in ne razume, da je en šopek nabranih zvončkov na dan dovolj, najmlajšega pa težko prepričaš, naj hodi naprej, ko pa je na tleh toliko zanimivih kamnov, ki jih res ne sme spregledati. In če k temu dodaš še odpravljanje in oblačenje, ugotoviš, da več časa porabiš za vse drugo kot pa za zabavo. In takrat je igra otrok na domačem igrišču še kako dobrodošla.

 

na igriscu

»Otroci ne bodo jedli slabe hrane!«

Pa je preprosto pripraviti polnovredne, organske bio obroke iz sestavin lokalnih pridelovalcev in to večkrat na dan? Priznam, meni ni in zato delam kompromise.

»Čez dan ne bodo gledali risank!«

Pa saj jih res ne potrebujejo. A ko imam na tehtnici tišino ob gledanju Smrkcev ali pa glasno prepiranje zaradi lego kock, ki jih oba nujno rabita v istem trenutku, sama pa moram uspavati dojenčico za opoldansko spanje, vem, kam se bo prevesila tehtnica.

 

prepir otroka

»Moje življenje se ne bo vrtelo samo okoli otrok!«

Toda ko danes pogledam v njihove ljubke obrazke, se sprašujem, kako sem kdaj sploh lahko živela brez njih …

Kaj pa ste vi trdili, da ne boste nikoli počeli, ko boste imeli otroke?

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

18.002€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.