Katere so lastnosti močnih družin?

Eva Strajnar
Torek, 14. marec 2017, 5:51
Image
mocna druzina

Ne poznam človeka, ki bi odprl svoj posel, nakupil opremo in zaposlil ljudi, ne da bi prej vsaj preveril trg, naredil načrt ali vsaj predvidel, kako bo »preživel«. In zakaj bi bilo v družini kaj drugače?

Imamo vizijo za svojo družino? Postavimo si jo!

Družine so najpomembnejše »inštitucije« na svetu, saj se v njih krepijo močne in zdrave osebe. A velikokrat so neorganizirane in nepripravljene na različne situacije.

Postavimo si prioritete

Vsak, ki ima družino, ve, da je včasih preprosto nemogoče misliti na vse. Zato sta oče in mati odgovorna, da naredita načrt za družino in si postavita merila, kaj je v njuni družini najpomembnejše. Tisto, kar kljub vsemu, kar se zgodi, skušamo gojiti vsak dan.

Vsaka družina ima svoje lastnosti. Zato si mora vsaka družina najti vizijo, ki ji ustreza.

Predstavljamo vam nekaj značilnosti, ki družino naredijo močno. Sami pa se morate odločiti, kaj je za vas pomembno, in tisto vpeljati v vsakdanji urnik.

Zavezanost družini

Družina nam mora biti vrednota. Moramo ji dati prednost pred drugimi obveznostmi. Skupen čas je nujno potreben Za gradnjo je nujno potreben čas, ki ga preživimo skupaj.

Vsak dan preživimo nekaj časa skupaj, sami  ̶  kot družina. Lahko je to zajtrk, večerja, skupna molitev. Lahko so to tudi dejavnosti, ki jih izberemo občasno: skupinsko risanje, ogled družinskih fotografij, družinski pogovor, sprehod.

Skupne aktivnosti povežejo in ustvarjajo skupnost. Potrebno si je vzeti ta čas in ga vsak dan imeti v svojem urniku.

Skupna zabava

Nekoč mi je mamica že odraslih otrok, ki so že odšli vsak po svoje v svet, dejala: »Če bi kaj popravila v naši družini, bi to, da bi se več smejala. Da bi bila manj resna in se včasih znala tudi iz srca nasmejati

Kako pomembna je sproščenost in zabava v družini! To so trenutki, ki nas najbolj povežejo. Ustvarijo se družini lastne šale, ki se jih še mnogo let pozneje spomnimo in se jim nasmehnemo. In vemo, da smo v tem edinstveni.

Ne glede na vse, kar se v družini dogaja, si zadajmo cilj, da se bomo med seboj imeli radi in da si bomo prihajali naproti.

Spoštovanje

V družini je pomembno ustvariti ozračje medsebojnega spoštovanja. Pomanjkanje spoštljivosti ustvari probleme v katerem koli odnosu, kaj šele v družini, ko je na enem mestu toliko različnih osebnosti.

Spoštovanje si moramo zaslužiti. Kričanje, poniževanje ali celo pretepanje vzbudijo nezaupanje in nespoštovanje. Zato vzgajajmo najprej sebe pa tudi otroke v odnos, kjer bo na prvem mestu spoštljiva beseda, jasne meje in odprt pogovor. V takšnem domu se bomo mi in otroci počutili varne in sprejete.

Komunikacija in reševanje konfliktov

Se zavedamo, da bomo vzorec, kako komuniciramo z možem, ženo, z otroki prenesli naprej, v doto našim otrokom? Se zavedamo, da vsakič, ko v medsebojnih odnosih rešimo konflikt (ali ga ne rešimo) otrok to vedenje ponotranji?

Medsebojni pogovor, reševanje težav in spoštljivo podajanje zahtev je v družini izredno pomembno. Če bo komunikacija odprta, lepa in spoštljiva, bo tudi povezanost v družini večja. Če bomo sproti reševali konflikte, bo družina dihala veselo in prijetno ozračje. Če bomo kuhali zamere, se jezili in kričali, pa bo sobivanje seveda težko.

Skupno načrtovanje in skrb za dom

V družini mora biti vsak član vključen v aktivnosti, s katerimi skrbimo za skupni dom. Od čiščenja do priprave obedov. Seveda imamo različne danosti in starosti, pa vendar lahko vsak po svojih zmožnostih prispeva, da družina lepo deluje.

Skupno načrtovanje in skupna skrb povežeta, medtem ko nezanimanje in neudeleženost pripomoreta k odtujenosti in nezanimanju za družino.

Ljubezen in spodbuda

Ne glede na vse, kar se v družini dogaja, si zadajmo cilj, da se bomo med seboj imeli radi in da si bomo prihajali naproti. Naj bo »oprosti« pred »jaz imam prav« in naj bo »ti lahko pomagam« pred »ne da se mi«.

Vpeljimo to v vsakodnevne dejavnosti, ko je morda to najbolj težko. Napišimo si to na hladilnik ali obesimo sliko na steno. In družina bo gotovo s tem bolj prijeten kraj bivanja.

Foto: alphaandomegacounseling.net

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.