Kako začenjajo šolo otroci po svetu?

Mica Škoberne
Ponedeljek, 1. september 2014, 1:14
Image
sola schultute

Prvi šolski dan vendarle ni običajen šolski dan. Čeprav v Sloveniji nimamo posebnih običajev za to priložnost, pa se marsikatera družina potrudi, da dan ostane otroku v lepem spominu. Kaj pa na prvi šolski dan počnejo otroci drugod po svetu?

V Nemčiji otroci na prvi šolski dan dobijo Schultüte – velike papirnate stožce, napolnjene z drobnimi darilci. Poleg sladkarij so v njih tudi najrazličnejši šolski pripomočki.

Tudi v Kazahstanu otroci prejmejo vrečko z dobrotami, med katerimi so poleg sladkarij tudi svinčniki in svečke. Tako kot v mnogih drugih državah tudi oni prinesejo na prvi šolski dan učiteljem rože.

Na Japonskem otroci na ta dan dobijo šolske torbe, imenovane randoseur, ki so zelo robustne usnjene tobre posebne oblike, ki jih spremljajo od 1. do 6. razreda. Včasih so vsi dečki nosili črne, deklice pa rdeče, danes pa lahko izbirajo med več barvami in tudi motivi junakov iz anim (japonskih risank). V svoje randoseurje dajo poleg copatov tudi papir za origami in celo orodje za vrtnarjenje.

sola randoseur

 Ko greš v Savdski Arabiji v šolo prvič, praznovanje traja tri dni, v katerih ni pouka, ampak se predvsem spoznavaš s svojimi sošolci. Učenci učiteljem prinesejo rože pa tudi hrano. V šoli pa ne dobiš samo učbenikov, ampak tudi pisala in druge potrebščine.

V javnih šolah v Kongu je tradicija, da otroci na prvi dan šole počistijo svoje učilnice. Potem oblikujejo skupine 5-6 učencev, ki za učilnico skrbijo tudi preko leta, skupaj le določijo, ob katerih dnevih tedna. 

sola kongo

 

V Bolgariji je prvi šolski dan praznovanje za celo mesto. Otroci učiteljem prinesejo rože, potem pa imajo obsežen program s petjem, govori, branjem poezije, plesom in igrami. Igre so običajno smešne in takšne, da otroke spodbujajo k sodelovanju, da se povežejo s svojimi sošolci. Gre bolj za praznovanje šole kot za običajen šolski dan. 

Podobno je tudi v Rusiji, kjer otroci tudi zvonijo z zvončki, kar spominja na zvonenje šolskega zvonca preko celega leta, pričaka pa jih tudi lutkovna predstava.

sola rusija

 

V ZDA starši pogosto na prvi šolski dan fotografirajo svoje otroke – običajno vsako leto na istem mestu, na primer pod drevesom, ki raste skupaj z otroki. Še posebej zanimivo je, če je ob otroku napisano, kaj ga v tistem letu še posebej veseli in zanima.  

sola zda

Kako pa ste prvi šolski dan preživeli in praznovali pri vas? 

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.