Kako vzgojiti odgovornega najstnika?

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 5. julij 2012, 23:43
Image
nasjtnik

Najstniška leta so ključno obdobje, ko najstniki vedno bolj zares iščejo svojo pot v življenje. S tem pa prevzemajo tudi vedno večje odgovornosti. No, vsaj naj bi jih ... Kako jim pri tem pomagati?

Vsi starši bi si želeli imeti samostojne in odgovorne najstnike, ki znajo razmišljati s svojo glavo in dobro izbirati med številnimi možnostmi, ki se jim ponujajo. A kako jim na poti do tega pomagati?  

"Dobro je, če ima otrok dovolj možnosti, da lahko v svoji družini na nek zdrav način razmišlja s svojo glavo – da se brusi s starši v debatah, uči, kako izražati sebe, svoja razmišljanja, čutenja," opozarja družinska terapevtka Andreja Poljanec v oddaji na iskreniPLUS. "In pomembno je, da ima do tega nek odgovoren odnos, da se zna držati tega, kar zagovarja."

Poljančeva v oddaji spregovori tudi o pomenu varnih prostorov, kjer lahko najstnik prevzema različne naloge in vloge, o razbijanju idealizirane podobe o starših, o tem, kako otroka usposobiti, da bo znal reči "ne", pa tudi o prizidkih pri starših ...


Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid