Kako vzgajati dekleta k dostojnemu oblačenju?

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 5. oktober 2017, 5:29
Image
najstnica oblacila delavnice

Hči v najstniških letih. Prej udobna oblačila zamenjajo oprijete obleke minimalnih dimenzij. Z grozo pomislimo, kakšnih pogledov bo deležna s svojo novo podobo in kaj bo prebujala pri pripadnikih močnejšega spola. Radi bi jo zaščitili, toda kako?

Se še spomnite, kako je pred vami poplesovala v ljubki oblekici in vedno znova spraševala, če je lepa? In vi ste ji vedno znova pritrjevali. Pa je začela odraščati in njeno telo se je začelo spreminjati. Ni vedela, kaj naj stori. Kar naenkrat so se na telesu pojavile obline, ki so ji povzročale skrbi.

Pa ne le njej, tudi vam. Vam je še lepa v svojem telesu? Ali se njene ženstvenosti morda ustrašite? Se ji še upate povedati, da je lepa? Tega vas sedaj ne bo več spraševala, bo pa vseeno preverjala s svojim načinom oblačenja in vašim odzivom nanj. Še vedno bo pri vas preverjala, če je za vas lepa in sprejemljiva taka, kot je. In zadnja stvar, ki jo potrebuje, je občutek, da je z njenim telesom nekaj narobe.

Besede imajo neizmerno moč. Zato ni odveč previdnost pri izbiri besed, ko s hčerko govorite o njenem telesu in načinu oblačenja. Kaj hitro lahko opazka, ki se nam zdi povsem nedolžna, hči osramoti in ji sporoča, da z njo nekaj ni v redu.

Hčerka, ki se zaveda, da je čudovita, bo v sebi močna in dostojanstvena.

Če o oblačenju govorimo kot o nečem, s čimer se predstavi svetu, je poudarek povsem drugje, kot če bi oblačenje predstavili kot nekaj, s čimer se skušamo skriti. Z merjenjem dolžine krila ali širine naramnic na majčki ne boste prav nič pripomogli k temu, da vaša hči ne bi postala predmet poželenja, boste pa ogromno prispevali k njeni nesamozavesti. Namesto da se ubadate z dolžino kril, obliko rokavov in oprijetostjo oblačil, dajte raje poudarek na to, da z oblačili in izgledom kažemo, kako dragoceno je naše telo.

Začnite že sedaj – ne glede na njeno starost

S hčerko se odkrito pogovarjajte. Že od malih nog jo učite, da je telo nekaj lepega. Povejte ji, da je lepa. Povejte ji, da jo je takšno ustvaril Bog, zato je čudovita in edinstvena. Razložite ji, kaj se v njenem telesu dogaja, zakaj se spreminja in čemu so te spremembe namenjene.

Tu so vam lahko v pomoč in podporo delavnice Čudovita princesa in Skrivnostna lepotica. Le če se bo dobro poznala in tudi razumela, kaj se v njej dogaja, se bo lahko sprejela, spoštovala in cenila. Pogovarjajta pa se tudi o tem, kako se spoštuje telo, na kakšen način ga želi predstaviti drugim in kaj želi s svojim oblačenjem doseči.

Povejte ji, da je čudovita in dragocena. In da niso oblačila tista, ki jo naredijo lepo, pač pa njeno srce, njena ljubezen, njena radost in njena duša.

***** ***** *****

Vabimo vas na delavnice za mame in hčerke, kjer bomo skupaj odkrivale skrivnosti odraščanja in se spopadale z izzivi, ki jih to prinaša. S Čudovito princeso prihajamo 20. oktobra v Ljubljano in 17. novembra v Maribor, Skrivnostna lepotica pa vas pričakuje 27. oktobra v Ljubljani. 


Foto: fthmb.tqn.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.