Kako se opravičiti svojim otrokom

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 20. avgust 2015, 5:00
Image
opravici

Če od otrok pričakujemo, da se nam bodo opravičili za napake, ki jih naredijo, lahko tudi oni pričakujejo isto od nas, mar ne? V praksi to ne deluje vedno ...

 

V strahu, da ne bi izgubili svoje starševske avtoritete, se mnogi starši svojim otrokom ne opravičujejo. Želijo ohranjati videz staršev, ki imajo vedno prav in ne delajo napak. Tudi če tako sami kot tudi njihovi otroci dobro vedo, da to ne drži. Ameriška terapevtka in mama dveh otrok Nicci Bontrager svetuje, da takšno prepričanje opustimo in postanemo boljši zgled svojim otrokom:

Ko otroci naredijo napako, je naloga staršev, da se na to odzovemo in skušamo doseči popravljanje napake. Starši otroke učimo, kako ravnati na primeren način, jim pomagamo razumeti, v čem je bila narejena škoda, jih spodbujamo, da jo popravijo, in jim pomagamo načrtovati, da se napaka ne bi več ponavljala.

Mar ne bi mi moralo prav isto veljati za nas, kadar kot starši naredimo napako? Kako v resnici na tem področju z zgledom učimo svoje otroke?

Morda smo nanje kričali, morda smo ponoreli in jih celo udarili. Morda smo jim sunkovito izpulili iz rok igrače, preden bi sploh prisluhnili njihovi razlagi, kaj se je zgodilo. Morda smo jih ignorirali, ko so nam nekaj razlagali, in smo odsotno mrmrali "aha". Na neki točki prav vsak od staršev naredi kako napako.

opravici2

Ko se ti neizogibni spodrsljaji zgodijo, bi se tudi starši morali opravičiti.

S tem, ko prizadetega otroka vzamemo v naročje in se mu iskreno opravičimo, naša starševska avtoriteta ni popolnoma nič okrnjena. Še vedno je v naši pristojnosti, da odločamo, kdaj je čas za spanje in da je potrebno pri kosilu pojesti tudi kaj zelenjave. Spoštovanje do mame in očeta, ki sta tako velika v otroških očeh, ne bo izpuhtelo, če priznamo, da smo naredili napako. Prav nasprotno, natanko to bo verjetno okrepilo odnos in povezanost z otrokom.

Z iskrenim opravičilom damo otrokom zgled ponižnosti in damo veljavo njihovim občutkom bolečine in zmede. Kako se opravičiti otrokom:

1. Potegnite jih na stran in jim iskreno povejte, da vam je žal.

2. Pojasnite, da je bilo to, kar ste naredili, narobe in da boste skušali v prihodnje ravnati drugače

3. Pomirite jih z zagotovilom, da jih imate še vedno radi, in da si želite biti dobri starši

4. Prosite za odpuščanje.

Pomembno pa je tudi vedeti, česa ne smemo početi, kadar se otrokom opravičujemo:

1. Ne valite nanje krivde za svoje ravnanje

Niste kričali zaradi njihovega nemogoče obnašanja. Sami ste se odločili, da boste krčali. Ne recite: "Tako grozljivo si se obnašala, da sem enostavno moral zavpiti nate." Namesto tega pojasnite, da vas je njegovo ravnanje zelo razburilo in da ste v jezi kričali. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja in se zanje opravičite.

2. Ne prisilite jih, da vam odpustijo

Dopustite, da vam odpustijo, ko bodo na to res pripravljeni, in jih ne kaznujte, če z odpuščanjem odlašajo. Ne recite: "No, jaz sem se ti opravičil in če hočeš, da te zapeljem do prijatelja, je bolje, da mi poveš, da si mi odpustil." Dajajte zgled, kako se v vaši družini iskreno opravičevati in kako tudi iskreno odpuščati.

opravici3

3. Ne opravičujte se zato, ker vaši otroci nekaj čutijo

Pogost stavek "žal mi je, da si jezen" ni opravičilo. Je skoraj neke vrste posmeh. Vaši otroci se smejo počutiti jezni. Čustva niso slaba; vedenje, ki sledi tem čustvom, je tisto, ki ima dobre ali slabe posledice. Učite svoje otroke, kako se primerno soočati s svojimi čustvi tako, da jim odkrito spregovorite o svojih občutkih in se opravičite, ko zaradi njih naredite napako.

4. Ne ponudite opravičila zato, da bi zakrili ali skušali izbrisati, kar se je zgodilo

In ne prosite otrok, naj tega ne povejo drugemu staršu. To je zelo krivično breme za otroka. Sami ste odgovorni za svoja dejanja, ne oni.
Poleg tega pazite, da ne razvajate svojih otrok, da bi si olajšali občutek krivde. Kupovanje darilc in kup sladoleda, da bi dosegli njihovo odpuščanje, otroka ne učijo zdravega procesa sprave.

Da se opravičimo otroku, je potrebne kar nekaj ponižnosti. Če ste sposobni iti na kolena pred njimi in se z njimi spraviti, jim dajete čudovit dar. Kažete jim, da so dragoceni in vredni opravičila. Njihovo doživljanje lastne vrednosti se bo strmo dvignilo. S tem jim tudi dajete zgled, kako se opravičevati drugim. Pomislite na vse dobre učinke, ki jih bo to imelo na njihove prihodnje zakone, družine in kariere. Poštenost in odpuščanje bosta pripeljala več miru v vaš dom. Odločitev, da naredite prvi korak, pa je v vaših rokah.

Vir: joyfulfamilylife.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: drkateroberts.com, breakoutmagazine.com, theryanblog.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid