Kako se izogniti razočaranju ob valentinovem?

Uredništvo iskreni.net
Torek, 13. februar 2018, 5:56
Image

Prazniki vedno postavljajo odnose na preizkušnjo – lahko se z njihovo pomočjo okrepijo in obnovijo, lahko pa se še dodatno skrhajo. Še posebej to velja za valentinovo ...

Ameriška terapevtka Melissa Orlov, ki se še posebej ukvarja s pari, v katerih ima eden od partnerjev diagnozo ADHD (primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti, op. ur. ), pravi, da vsako leto okrog 15. februarja začnejo deževati klici parov, ki so razočarani in obupani. Razlog za razočaranja je razkorak med pričakovanji v zvezi s valentinovim in med tem, kar se je uresničilo.

Orlova to tudi sama dobro pozna, saj v svojem zapisu na Psychology Today priznava, da je vrsto let tudi sama sovražila valentinovo. »V vseh vrstah pred blagajnami so vame zijale naslovnice revij, ki so kazale vse tiste krasne reči, ki bi jih lahko moj mož naredil za valentinovo, da bi mi pokazal, koliko mu pomenim. A kaj, ko sem vedela, da se meni ne bodo zgodile.« Njen mož je na valentinovo vedno pozabil, potem pa v zadnjem trenutku v bližnji trgovini kupil šopek vrtnic – ki jih ona sploh ne mara.

Valentinovo nam lahko hitro narekujejo »od zunaj«

Še posebej v ameriški kulturi je valentinovo praznik, katerega vsebino v veliki meri krojijo prodajalci, na kar pa nismo imuni niti v Sloveniji. Iz oglasov in medijskih vsebin v dneh pred valentinovim je mogoče izluščiti takšna pričakovanja v zvezi z valentinovim:

  • Načrtuj vnaprej in pripravi nekaj posebnega – potem to brezhibno izpelji.
  • Bodi nadvse romantičen, kot to predpisujejo drugi – ali tvoj dragi/a (pozabi na svoje dojemanje romantike).
  • Beri drugemu misli.
  • Ne ponavljaj stvari iz prejšnjih let, spomni se nekaj povsem novega.
  • Dražje ko je, boljše je in večji bo učinek (ne moreš zgrešiti z rožami, čokolado, večerjo, koncertom, vstopnicami, masažo ...).

Obkrožen s tovrstnimi sporočili marsikdo v sebi, lahko povsem nehote, zgradi pričakovanja v zvezi z valentinovim, ki se jih drugi niti približno ne zaveda. In če so ta pričakovanja neizpolnjena, se lahko hitro nanje pripnejo še ostale zamere in razočaranja iz odnosa, ki jim sledi zaključek: »Ni mu/ji mar zame.«

Zagotovo nikakor ne morete zgrešiti, če tisti dan ali večer drugemu posvetite ves svoj čas in pozornost.

Kaj pa valentinovo pomeni nama?

Valentinovo pa je vendarle lahko tudi lepa priložnost, da si pari izkažejo pozornost, razveselijo drug drugega, izrazijo svoja čustva in negujejo svoj odnos. A da bi se izognila razočaranjem, je tudi tu – tako kot na drugih področjih življenja v dvoje – pomembna komunikacija in usklajevanje ravni pričakovanj. Pa tudi svoboda, da stvari oblikujeva po svoji meri – romantika je namreč nekaj, kar vsak par doživlja čisto na svoj način. In morda za to niti ne potrebujeva ali želiva valentinovega, morda nama je celo odveč ali brez pomena (pomembno pa je, da veva, ali tako čutiva oba ali pa morda le eden od naju).

Nič ni torej narobe, če pred valentinovim drug drugemu izraziva iskreno vprašanje: »Kaj si letos želiš od valentinovega? Po čem hrepeniš?« Iskren pogovor o tem ne bo praznovanju odvzel vsega čara, kvečjemu nama lahko pomaga začutiti, po čem drugi v resnici hrepeni in kaj mu je zares pomembno.

Kaj naj si torej podariva na valentinovo?

In če vam na valentinovo povsem zmanjka idej in časa, ni res, da nikakor ne morete zgrešiti s čokolado (morda pa se je vaš mož/žena v tem postu odpovedal ravno čokoladi!). Zagotovo nikakor ne morete zgrešiti, če tisti dan ali večer drugemu posvetite ves svoj čas in pozornost. Praznih rok, brez posebnih načrtov in presenečenj, a z odprtim srcem.

Valentinovo je lahko priložnost za iskren pogovor o nama. O tem, kje sva, kaj doživljava, kako vidiva drug drugega, po čem hrepeniva, kaj ceniva, za kaj sva hvaležna.

Morda bosta ugotovila, da je tak večer – lahko kar na kavču v dnevni sobi – veliko bolj romantičen in povezovalen od še tako vrhunske bombonjere, šopka rož ali kozarca dobrega vina ob gurmanski večerji, a si ga veliko preredko privoščita in je čisto prekratek, da bi si v njem vse izrekla.

Romantični vikend Zazrita si v oči

Če ob tem začutita hrepenenje drug po drugem, ki ga v vsakdanu zakriva in duši toliko drugih stvari, potem velja razmisliti o vikendu, ki bi ga namenila in podarila samo drug drugemu.

Vikend Zazrita si v oči, ki ga pripravlja iskreni.net med 6. in 8. aprilom v Strunjanu, je namenjen prav temu, da bi v njem končno imela čas za vse tisto, za kar v vsakdanjem hitenju zmanjka časa. Namenjen je temu, da bi ponovno začutila, zakaj sta se našla – ravno vidva v vsej množici ljudi na tem svetu.

In ker je včasih težko kar začeti pogovor in iti v globino, vama bodo voditeljski pari z deljenjem svojih osebnih zgodb in spoznanj pomagali odpirati pot drug do drugega.

Morda pa je prav to romantika, po kateri hrepenita ob letošnjem valentinovem!

Foto: images.thestar.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.