Kako se dojenčki stisnejo v maternici?

Mica Škoberne
Nedelja, 18. oktober 2015, 6:00
Image
zlozen1

Ste se ob pogledu na novorojenčka kdaj spraševali, kako je bil lahko tako velik otrok "zložen" na tako majhnem prostoru v materinem trebuhu? Nizozemska fotografinja nam to pomaga razumeti s pomočjo svojih fotografij ...

Ko je nizozemska družinska fotografinja Mary Fermont ob fotografiranju prvega poroda – do danes jih je ovekovečila že preko 100 –videla, kako je babica staršema pokazala, kako je bil otrok "zložen" v maternici, je bila očarana. In starša sta bila nad fotografijo tega trenutka navdušena. Vse od takrat Fermontova pri fotografiranju porodov, kadar je le mogoče, babico poprosi, da jim to pokaže (včasih pa po napotkih babice to stori tudi očka), nato pa trenutek ujame v fotografski objektiv. Do danes je ustvarila že lepo zbirko tako lepo "zloženih" novorojenčkov.  

Takoj po rojstvu so se otroci še sposobni sključiti v enak položaj, kot so ga imeli v maternici. Čeprav se položaji otrok na fotografijah utegnejo komu zdeti neudobni, pa nikakor ni tako. V tem položaju, ki je bil otroku povsem domač več mesecev, se namreč novorojenčki umirijo in se počutjo varne. "Večina se jih avtomatično spravi v ta položaj, samo vedeti moraš, kako jih prijeti," svoja opažanja razlaga Fermontova.

Ker vodi tudi fotografske delavnice, udeležencem svetuje, naj svoje babice poprosijo, da jim pokažejo ta položaj. Tudi zaradi tega se je tak tip fotografij na Nizozemskem in v Belgiji že precej razširil. 

A kljub tolikim posnetkom in temu, da je vmes tudi sama rodila, se Fermontova še vedno ne preneha čuditi: "Vsakokrat, ko sem priča porodu, kar ne morem verjeti, da je ta otročiček pravkar prišel ven iz ženske."

Si vi lahko predstavljate?

zlozen0

zlozen2

zlozen3

zlozen4

zlozen5

zlozen7

zlozen6

zlozen9

zlozen8

zlozen10

Vir: huffingtonpost.com

Foto: fermontfotografie.nl

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor