Kako porod vpliva na otroka in na vas

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Torek, 23. oktober 2012, 14:46
Image
mama otrok

Čeprav se nam zdi, da je z rojstvom dojenčka konec porodnih težav, pa ima način porod večji vpliv na otroka in na naše starševstvo, kot si mislimo. Ob »težavah« z dojenčkom moramo tako pomisliti tudi na porod, če želimo, da bomo težave lahko res rešili.

1. Porod ima lahko trajne fizične posledice za otroka

Predstavljajte si, da imate glavo nekaj tednov v določenem ne najbolj udobnem položaju, potem pa vam nekdo na silo pritiska glavo v drug še bolj neudoben položaj. In to pritiskanje lahko trajal več ur.

Bi pričakovali, da boste imeli glavobol in vas bo bolel vrat?

Številni dojenčki imajo po porodu s carskim rezom ali po porodu z uporabo vakuuma ali porodnih klešč bolečine v vratu in glave ne morejo obrniti. Zato potem lahko zavračajo dojenje na določeni strani, mame se sprašujejo, kaj je temu vzrok, in niti ne pomislijo, da dojenčka boli, če mora glavo obrniti v določeno smer.

Med porodom se lobanjske kosti gibljejo in prekrivajo, kar omogoči, da se otrok lahko porodu skozi ozek porodni kanal. To je normalno in kosti se po porodu nato vrnejo v običajni položaj, k čemer predvsem pripomore dojenčkovo sesanje (in gibanje spodnje ter zgodnje čeljusti), ki preko neba spodbuja spodnji del lobanje. Včasih pa se stanje ne popravi, kar ostane opazno predvsem pri prehranjevalnih navadah dojenčka, ki sesa več kot običajno. Če je stisnjen živec vagus (živec, ki je direktno povezan s prebavo), lahko to povzroči bolečine v prebavnem sistemu. V takem primeru je skoraj nujna pomoč dobrega kiropraktika.

2. Porod ima lahko trajne fizične posledice za mamo

Mnoge mamice trpijo bolečine zaradi nepotrebne epiziotomije, slabo zašite epiziotomije ali raztrganine, vnetih šivov, kar povzroča tako telesno nelagodje kot tudi čustveno, ki lahko traja še dolgo po porodu.

3. Porod ima lahko trajne psihološke posledice za otroka

Tudi porod, ki je potekal »dobro« ali ej bil povsem »naravno«. Dve stvari, na kateri morate biti pozorni, je uporaba oksitocina in kaj se je dogajalo takoj po porodu.

Oksitocin: Ko mami vbrizgajo oksitocin, ta preko posteljice preide na otroka in mu lahko pusti globoke in trajne nevrofiziološke posledice.

Po porodu: Kaj pa, če je rojstvo prijetno doživetje za otroka, pa je bil prihod v »nov svet« bolj travmatičen? Močne luči, grobi prijemi, hrapave brisače, hladni instrumenti, lateks rokavice, injekcije, tehtanje, kapljanje v oči. Ni čudno, da dojenčki jokajo, ko se rodijo.

Plodovnica je ključna pri umirjanju otrok, kar ni čudno, daj otrok preživi 9 mesecev v njej. To mu predstavlja stalno in varno okolje, vonj tekočine na koži (in tudi vonj mame) pa ga po rojstvu umiri. In kaj mi storimo? Takoj po porodu ga obrišemo, osušimo in ovijemo v grobo brisačo. In to kljub temu, da obstajajo znanstveni dokazi, ki kažejo, da tisti dojenčki, ki jim po rojstvu plodovnice niso obrisali s telesa, bistveno manj jokajo. (H. Varendi et al., “Soothing effect of amniotic fluid smell in newborn infants,” Early Hum Dev (Estonia) 51, no. 1 (Apr 1998): 47-55)

4. Porod ima lahko trajne psihološke posledice za mamo

Vemo, da krvno možganska bariera preprečuje, da bi umetno dodani oksitocin prišel v možgane. To se morda ne zdi pomembno, ko vam povedo, da je dodatek oksitocina najboljši za poroditev posteljice in preprečitev izgube krvi. Če pa vemo, kako ta vpliva na materine možgane, v katere ne more priti, se zavemo, kakšne posledice ima lahko uporaba tega »varnega zdravila« na povezovanje med mamo in otrokom ter na vzpostavitev dojenja.  

Oksitocin je hormon ljubezni in če so materini možgani oropani tega, to prizadene ljubezenski proces med mamo in dojenčkom. Je torej čudno, zakaj se toliko mladih mamic težko poveže z dojenčkom? Je čudno, da traja kar dolgo časa, da dojenčka končno vzljubijo? Zakaj je tako težko prepoznati, zakaj joka?

5. Porod ima lahko trajne psihološke posledice za očeta

Pri porodu pogosto pozabimo na očeta, vendar je porod tudi za očeta izredno čustven – tako pozitivno kot negativno. Nihče se očetu ne posveti, nihče mu ne prisluhne, nihče ga ne pomiri. Od njega le pričakujemo, da bo močan in v podporo.

Ko gre porod po planih, je to sijajna izkušnja za očeta, saj mu pomaga povezati se z dojenčkom. Če pa gre kaj narobe … Kako se mora počutiti očka, ko vidi svojo ženo vso prerezano ali ko ji dojenčka na silo potegnejo ven? In kako je, ko mora pa parih urah sam oditi domov. In kako vse to vpliva na njegov vstop v očetovstvo.

Vir: Babycalm

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor