Kako najti čas in prostor za pogovor z najstnikom

Mateja Kropec Šega
Četrtek, 15. september 2016, 5:52
Image
druzina najstniki1

Vse od rojstva svojih otrok sem imela občutek, da na marsikaterem področju iščem načine, kako otroka »prinesti okoli«, da bo storil določeno stvar.

Otroštvo

Ko so se dojili, sem jih morala vse po vrsti »prepričevati«, da so pili tudi na levi strani, kjer imam manj mleka. Ko so rasli, sem jim zdravo hrano »zavijala« v lepe aranžmaje na krožniku, ki so jih premamili. Ko sem želela, da sin vsak večer pospravi avtomobilčke, sem mu iz škatle naredila garažo, v katere jih je želel parkirati. Ko sem želela, da si umivajo zobe, sem spesnila pesmico, ki je vključevala tunel, v katerem se zadržujejo zlobni črvički. Ko sem želela, da delajo domača opravila, smo izdelali posebno igrico s tekmovalno tabelo. Nagrade so bila nadvse mamljive.

Mladostništvo

Čas otroštva je v naši družini skoraj minil. Le en otrok se še koplje v njem. Starejši že davno vedo, da je prav, da jedo zdravo hrano in si umivajo zobe, ter da je nujno, da sodelujejo v domačih opravilih. Še vedno pa morava biti kot starša nadvse zvita, da loviva trenutke, ko lahko, kjer meniva, da je nujno in prav, vplivava na otroke. Včasih v šali pravijo, da sva prava manipulatorja.

Zmeraj pogosteje seveda spregledajo najine namene. Hvala Bogu so počasi tudi razvojno že tako daleč, da se ne postavijo po robu samo zato, ker »je mama nekaj rekla«, ampak znajo vedno bolje oceniti, zakaj je včasih dobro prisluhniti ljudem, ki te imajo radi. Seveda pa bi bilo z njimi nekaj narobe, če ne bi znova in znova preizkušali, če meje držijo, in poskušali argumentirati, če se z njimi ne strinjajo. (In večkrat imajo prav!)

Čas

Z leti sem se naučila, kdaj je kateri od najinih otrok najmehkejši in dovzeten za pogovor. Pri vsakem je malo drugače. Na splošno pa zanesljivo to ni takoj po tem, ko se skregamo. Čeprav se nama zdi še tako nujno, da se čimprej pogovorimo in razčistimo, če le lahko odložimo, pogovor premaknemo nekam v prihodnost. Takrat se bodo čustva ohladila, ne bomo več razburjeni, manj bo možnosti, da se odzovemo nepremišljeno ali celo žaljivo.

druzina najstniki2

Pri fantih je to po navadi – pa če se sliši še tako smešno – ko so siti in sproščeni (ha, te veščine me je naučilo življenje z možem v zakonu), pri dekletih pa je to nekoliko vezano tudi na njihov menstrualni ciklus.

Velikokrat čas za tak pogovor pride tudi takrat, ko si z mladostnikom deliš kakšno uro samo v dvoje. Trenutke v dvoje je pametno načrtovati, sploh če je pri hiši več otrok.

Prostor

Hec, ampak pri nas se je nekaj najlepših pogovorov odvilo v avtomobilu. Avto je zanimiv prostor. Nihče ne more kadarkoli kar izstopiti, ni si treba gledati v oči, kar zna biti ob kočljivih pogovorih z najstnikom nadvse dobrodošlo, in vožnjo lahko – kot voznik – poljubno podaljšaš.

Primeren prostor za pogovor s fantom je tudi skupen izlet. Sploh če gre za izlet samo z očetom. Ne vem, če sem zaradi katere stvari bolj ponosna na svojega moža kot sem zaradi tega, da je zrežiral prenekateri takšen potep in na njih opravil nekaj pogovorov s sinom.

druzina najstniki3

Dekleta, vsaj naša, imajo rade recimo klepet ob sadni kupi nekje zunaj, od doma. Zelo jih razgovori (in to, preračunljivca, hitro izkoristiva) tudi kakšen nakupovalni dan. Tako dosežemo dvoje – nakupimo potrebno, pa še pogovorimo se. Že poskrbiva, da se pogovor zasuka v pravo smer. Lep uvod v kakšen pogovor je tudi skupen ogled filma ali drug drugemu predlagana knjiga.

Ne bojmo se otrok

Vedno pogosteje opažam, da se starši bojijo svojih otrok. Že osnovnošolcem ne upajo česa ukazati ali prepovedati, čeprav vedo, da za otroka nekaj je ali ni dobro. Otroci potrebujejo jasno besedo o tem, kaj je prav in kaj ni. Potrebujejo starša, ki delata tisto, kar govorita. Nujno pa potrebujejo tudi ljubečo odraslo osebo, ki ni popolna, ki to prizna in se zna tudi opravičiti.

Ne naveličajmo se, tudi najstnikom, pripovedovati, da jih imamo radi. To jim zna iti v kakšnem obdobju na videz na živce. V resnici pa še kako potrebujejo to zavedanje in venomer ponavljajoča se zagotovila, da so opaženi in spoštovani. In da so nadvse ljubljeni! 

Foto: 85086magazine.com, cdn.newsapi.com.au, wohnen-hilfe.de

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

18.002€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.