Kako naj vem, ali je on pravi zame?

Mica Škoberne
Sobota, 3. marec 2012, 0:21
Image
40dni2

Zaljubiti se večinoma ni težko. Malo teže pa je razpoznati, ali si se zaljubil v človeka, s katerim je smiselno nadaljevati skupno pot, graditi prihodnost in se drug drugemu podariti za vse življenje.

Čeprav za dober odnos ni dovolj samo spoznati pravo osebo, ampak se je treba zanj truditi vse življenje, pa je vse skupaj veliko lažje ali sploh mogoče, če se srečata dve osebi s temelji, na katerih je sploh mogoče začeti graditi. Prepoznati »pravega« pa ne pomeni toliko spoznati osebo s točno določenimi in meni na kožo pisanimi lastnostmi, ampak pomeni predvsem prepoznati človeka s pravo naravnanostjo, zdravimi temelji in iskrenimi nameni.

Dr. Grace Cornish, priznana ameriška strokovnjakinja s področja odnosov, je posebej za dekleta in ženske pripravila 10 smernic, na podlagi katerih lahko presojajo, ali je on tisti pravi, s katerim bodo lahko gradile zdrav odnos in skupno prihodnost.

1. Zna te poslušati. Preden ti moški odpre svoje srce, mora najprej odpreti svoja ušesa. Moški, ki želi biti s teboj na dolgi rok, zna biti dober poslušalec, kadar ga potrebuješ. Zna biti zanesljiv vir podpore in vodstva in se ne obrne proč, če se mu zdi problem prevelik. Če ne pozna rešitve, bo naredil vse, kar more, da bi jo našel.

2. Med vama vlada sproščenost. V nič se ni treba siliti, saj v odnosu vlada nekakšna naravna lahkotnost, pretočnost. To lahko zaznata tako vidva kot drugi okoli vaju.

3. Ob njem ti ni treba postajati nekdo drug. Če bi se morala spremeniti, da bi mu ustrezala, potem verjetno ni pravi zate. Tvoje doživljanje sebe se ob njem ne bi smelo poslabšati, ampak ostajati enako ali še bolj zdravo. Pravi moški bi moral v tebi vzbujati občutek, da si dobra, čeprav te mora vedno spodbujati, da postajaš še boljši človek. Če se moški ne počuti dobro v svoji koži, pa bo težko v tebi vzbudil občutek zadovoljstva s seboj.

4. Zaupaš mu. Če svojemu fantu zaupaš, se za vajin odnos odpira svet neskončnih možnosti. Brez zaupanja pa odnos ne more rasti in bo zelo verjetno propadel. Zaupati človeku pomeni verjeti, da dela, kar najboljše more, in da želi vse najboljše za svojo ljubljeno osebo.

5. Obogatil je tvoje življenje. Zaradi vajinega odnosa bi moralo postajati tvoje življenje bolj kakovostno. Moral bi razširjati tvojo domišljijo in prebujati tvoja hrepenenja. Prizadevati bi si moral za tvoje dobro in se ob tem zavedati, da je tvoje dobro tudi njegovo dobro. Dober moški te spodbuja in podpira profesionalno, osebnostno in duhovno.

6. Bil bi tvoj prijatelj, tudi če ne bi bila par. Prijateljstva se izgrajujejo počasi, zorijo s časom in jih je potrebno negovati. Ni dovolj, da sta najprej prijatelja, ampak morata biti vedno prijatelja. Če je nek moški pravi zate, potem bi morala ceniti njegove lastnosti in si takšno osebo želeti v svojem življenju, tudi če ne bi bila z njim v zvezi.

7. Lepo skrbi zate. Nežna skrb ni zgolj razvajanje z namenom uživanja, ampak je občudovanje in praznovanje tvoje ženskosti. Pravi moški s svojimi besedami in dejanji kaže, da si zanj posebna in drugačna od vseh drugih žensk. Rad ti ustreže in poskrbi zate. S svojimi dejanji ti vsakodnevno izraža svojo naklonjenost in občutek veselja in počaščenosti ob tem, da je lahko v tvojem življenju.

8. Delita skupne življenjske temelje. Enotnost glede vajine duhovne, družbene, ekonomske usmeritve vaju povezuje. Če se ne strinjata glede bistvenih vrednost, verjetno ne bosta prišla prav daleč. Ni dovolj, da samo sta skupaj. Želeti si morata in biti tudi sposobna skupaj rasti.

9. Vključena si v njegov svet. S tem, ko spoznavaš njegovo družino in prijatelje, dobivaš boljši uvid v to, kdo v resnici je (ne samo, kadar je s teboj). Moški, ki s teboj resno misli, si ne bo samo želel, da postaneš del njegovega sveta, ampak ti bo z veseljem odpiral poti v svoj svet, med svoje ljudi in svoja zanimanja.

10. Žrtvuje se zate. In to mu je v čast, ne v breme. Če ti je pripravljen darovati nekaj svojega, še preden ga za to prosiš, potem lahko veš, da misli resno. Naj gre za čas, denar, energijo – pravi moški bo žrtvoval vse, kar je potrebno, za žensko, ki si jo resnično želi.

 

Choosing-Wisely

Dr. Grace Cornish dekletom še svetuje, naj ne iščejo ljubezni in svojega »pravega« v točno določeni embalaži – tudi če je nekdo drugačen od tvojih predstav o »pravem«, ga ne odpiši, ampak poskusi zares spoznati, kdo je in kakšne so njegove vrednote.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid