Kako naj preživiva praznike?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Torek, 22. december 2015, 5:08
Image
par bozic sam
Božični prazniki so za neplodne pare lahko eno od najgrenkejših obdobij v letu. Vse je usmerjeno v družino in otroke. In par, ki v naročje ne more sprejeti svojega otroka, lahko v tem času še bolj trpi.

Kaj vama lahko pomaga pri “organizaciji” praznikov, da ne bosta zapadla v žalost in depresijo?

1. Naredita seznam vsega tistega, za kar sta hvaležna.

Ni treba, da so to samo velike stvari. Lahko gre za majhne radosti, ki vama lepšajo življenje. Če se bosta osredotočila na darove, ki jih prejemata, bodo dnevi lepši.

2. Pomislita, kaj je tisto, kar vaju osrečuje in počneta z veseljem.

Poskrbita, da si bosta prav za to vzela čas.

3. Ustvarita svojo tradicijo.

Pomislita, kakšne tradicije praznovanja praznikov si želita v tem trenutku. Ne razmišljajta v smislu, kako bi si želela praznovati, ko bi imela otroke. Praznujta danes in ustvarita navade, v katerih lahko uživata sedaj.

4. Osredotočita se na druge.

Morda si mislita, da vama bo lažje, če se osredotočita nase. Vendar izkušnje parov kažejo, da na ta način niso srečni. Pomislita, kaj lahko naredita za druge in ob čemer bosta tudi sama srečna.

5. Osredotočita se nase

Čeprav žalosti verjetno ne bosta mogla ubežati, se osredotočita na tisto, kar vama je dano in kar vaju osrečuje. Zavestno se odločita, da se ne bosta “ukvarjala” s tem, kar vama ni dano.

6. Poiščita pravi pomen božiča.

Kaj vama pomeni? Pomislita, kaj vama je pomenil pred 10 ali 20 leti. Spomnita se tistih starih občutkov, veselja, smeha in miru.

In ne pozabita: tudi v vajinih srcih se bo znova rodil On. On, ki s seboj prinaša mir in upanje. Tudi za vaju. Naj vaju blagoslovi!

Foto: favim.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.