Kako je z dodajanjem D-vitamina pri dojenih otrocih?

Torek, 17. november 2015, 17:23
Image
vozicek-na-plazi
Mnogi starši se sprašujejo, zakaj je treba dojenčkom dajati D-vitamin. Ali pri dojenih otrocih ne zadošča D-vitamin v materinem mleku ali pa izpostavljenost sončni svetlobi?

 

Onesnaženo okolje in sodoben življenjski slog

Številni strokovnjaki z najrazličnejših področij so mnenja, da je zaradi onesnaženega okolja in sodobnega načina življenja pomanjkanje D-vitamina pogost pojav pri vseh starostnih skupinah, zato je priporočljivo uživanje prehranskih dopolnil z D-vitaminom.

D-vitamin je ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Pomanjkanje je povezano s povečanim tveganjem za številne kronične bolezni (npr. vnetja, sladkorno bolezen, multiplo sklerozo, demenco, astmo, migreno), debelost, nespečnost, srčno-žilne bolezni, raka, avtoimunske bolezni, preeklampsijo itd. ter večjo umrljivost.

Enotnih priporočil ni

Zaenkrat ni univerzalnih priporočil glede količine D-vitamina, ki bi jo bilo treba dnevno zaužiti poleg prehranskega vira D-vitamina in zadostne izpostavljenosti soncu v poletnih mesecih. Dodajanje D-vitamina je priporočljivo v celotnem življenjskem ciklu, posebej v času dojenja.

Nemške referenčne vrednosti iz leta 2012 svetujejo 400 mednarodnih enot (ME) D-vitamina dnevno za vse dojenčke v prvem letu življenja, nato pa 800 ME dnevno za vso populacijo. Nekateri strokovnjaki priporočajo bistveno večje odmerke – več tisoč mednarodnih enot dnevno (odvisno od našega stanja oz. morebitnega pomanjkanja, ugotovljenega z laboratorijskim testom).

Koliko D-vitamina mora jemati mati, da ga bodo v mleku dovolj za otroka?

D-vitamin je topen v maščobi, zato dobro prehaja v materino mleko. Doslej ni bilo jasno, koliko D-vitamina bi morala jemati doječa mati, da bi ga bil dovolj deležen tudi dojenček.

Nedavno objavljena kontrolirana, dvojno slepa in randomizirana študija je pokazala naslednje: če mati jemlje 6.400 ME D-vitamina dnevno, bo v njenem mleku dovolj D-vitamina, ki bo pokril potrebe dojenega otroka – to pa je obenem tudi alternativa za dodajanje D-vitamina dojenčku.

 

Viri:

- Pediatrics, Maternal Versus Infant Vitamin D Supplementation During Lactation: A Randomized Controlled Trial (http://pediatrics.aappublications.org/content/136/4/625.long)

- Benedik E., Fidler Mis N., Nova priporočila za vnos vitamina D (vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/707)

- http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/17/vitamin-d-supplements.aspx

Alenka Benedik, svetovalka za dojenje (IBCLC) Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.  

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

94%

18.414€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.