Kako izbrati ime otroku?

Uredništvo iskreni.net
Petek, 22. maj 2009, 6:22
Image

Se spomnite prvega šolskega dne? Takrat ste se verjetno vsi učenci predstavili drug drugemu. In kar ste si zapomnili o svojih sošolcih, je bilo to, kako on ali ona zgleda in kako mu ali ji je ime.

Otroci si še posebej radi ustvarijo mnenje na podlagi teh dveh dejstev. In tudi ko se bo vaš otrok kasneje prijavil na delovno mesto, si bodo o njem ustvarili vtis tudi na podlagi njegovega imena.

Starši se morate zavedati, da ljudje velikokrat ocenijo knjigo po njeni platnici, in podobno bodo tudi otroka ocenili po imenu. Zato je smiselno izbrati ime, ki bo tudi v tem pogledu prednost in ga ne bo negativno izpostavljalo.

Pri izbiri imena sledite preprostim nasvetom:

 1. Ne poskušajte ugoditi drugim. Vsakdo od sorodnikov naprej pa do popolnih tujcev bo imel o imenu svoje mnenje. Vendar edino mnenje, ki zares šteje, je mnenje vaju kot otrokovih staršev. 

 2. Naj ostane skrivnost! Če boste razkrili izbrano ime še preden bo otrok rojen, večina ne bo oklevala pri komentiranju vaše izbire. Toda, če ime ohranite zase in ga razkrijete šele skupaj z novico o rojstvu, boste najverjetneje deležni zgolj komplimentov za dobro izbiro. 

 3. Razmislite o tem, kako se bo vaš otrok počutil kot nosilec izbranega imena. Ga bodo učitelj in sošolci težko izgovorili? Ga bodo zbadali, ker zveni smešno, ali pa se rima z neprimerno besedo? Ali zveni kot zelo staro ali zelo moderno ime? Izberite ime, ob katerem bo otrok zadovoljen tekom celega življenja. 

 4. Poskusite izbrati ime še pred koncem nosečnosti, ali pa vsaj naredite ožji izbor. Verjetno si ne želite izbirati imena pod pritiskom, ker vas bo morda prehitel porod in boste morali sprejeti odločitev kar v porodnišnici.

 

Ime otroka naj bi prebudilo srečo in prijetne občutke. Odražalo naj bi kvalitete in lastnosti, za katere želimo, da bi jih otrok imel. Pri izbiri zato upoštevajte:

 1. Soimenjake. Poimenovanje otroka po starših ali starih starših povzroči zmedo, tudi če otroku dodate pridevek mlajši. Prav tako lahko določeno ime zelo ustreza starejši gospe, medtem ko za majhno deklico ni najbolj primerno.

 2. Narodnost. Če izberete tuje ime, se prepričajte, da je lahko izgovorljivo in lahko za črkovati, sicer bo otroku predstavljalo breme. 

 3. Spol. Obstajajo določena imena, ki se uporabljajo tako za dečke kot deklice. Nekaterim staršem univerzalno ime omogoča dokončno izbiro imena tudi, če ne vedo za otrokov spol. Spet drugi pa menijo, da je nepošteno in psihično obremenjujoče za otroka, ker mora razlagati, katerega spola je. 

 4. Zven. Od kombinacije črk v imenu je odvisno, ali boste ime izgovorili z lahkoto ali pa bo to predstavljalo težavo.

 5. Izgovorjavo. Nihče ne mara, če njegovo ime nenehno napačno izgovarjajo. Če izberete nenavadno ime, nikar ne pričakujte, da ga bodo ljudje pravilno izgovarjali.

 6. Priljubljenost. Nekatera imena so tako popularna, da ne smete biti presenečeni, če bo v istem razredu otrok z enakim imenom. Otrok s priljubljenim imenom se bo lahko počutil, kot da mora svoje ime deliti z drugimi, medtem ko bo otrok z zelo redkim imenom menil, da je ime izključno njegovo. 

 7. Vzdevke. Za večino imen obstajajo skrajšane ali drugačne oblike, ki se uporabljajo v otroštvu ali v različnih obdobjih življenja. Če razmišljate, da bi otroka uradno poimenovali z vzdevkom, imejte v mislih, da bo Nejka velikokrat morala razlagati, da njeno pravo ime ni Jerneja. 

 8. Stereotipe. Večina imen nam prikliče v spomin telesne in osebnostne lastnosti, ki jih ima nam dobro poznana oseba z enakim imenom. Nekatera imena, kot so npr. Adolf in Juda, morda ne bodo nikoli preživela groznih asociacij na eno samo osebo, ki je nosila to ime. 

 

Vir: Bruce Lansky, Baby Names Around the World

 

Vas zanima, iz kje izvira in kaj pomeni določeno ime? Pobrskajte po seznamu imen.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid