Kako hitro pa bi vaš otrok nasedel ugrabiteljem?

Polonca Sokol
Petek, 9. oktober 2015, 5:27
Image
ugrabitev

Poučni, pa tudi malce srhljivi so posnetki poskusov, kako hitro bi otroci podlegli potencialnim ugrabiteljem ...

Nedolgo nazaj sem za kratek čas odšla od doma in pustila 7,5-letno hčerko samo doma. Odsotna bi bila največ pol ure, toda plan se je spremenil in vrnila sem se čez 10 minut.

Pozvonim. Hčerka (ki me ni pričakovala) pride in odpre vrata. (Tole sicer ni del tega, kar želim poudariti, je pa smešno: Ko je odprla, je v ustih imela velik bonbon in njena prva reakcija je bila: "Ups, pozabila sem, da ne smem še enega bonbona!").

Pa sem rekla: "Kar odprla si mi! Kaj, če ne bi bila jaz? No, delajva se, da sem nekdo drug ... Je ati doma?"
Ona odvrne: "Ne."
Ni dober odgovor ... Spet vprašam: "Pa mami?"
"Ne ... (potem sem videla, da se ji je posvetilo :)) Ampak takoj pride!"

Ne, to ni šlo dobro. Morava še vaditi, pa čeprav sva se že veliko pogovarjali ...

Pa v vaši družini?

Morda ste vi vse storili prav. Na računalnik namestili filter. Se pogovarjali s svojim otrokom in mu predstavili nevarnosti interneta.

Govorili ste z njimi o pedofilih, ki se izdajajo za 15-letne fante (ali dekleta), o kriminalcih, o tem, da na internetu ne gre nikomur zaupati. In zdi se, da je vaš otrok razumel.

Pa je res?

Youtube ni nujno samo za "izgubljanje časa", temveč so nam nekateri videi lahko v veliko pomoč.

V zadnjem času je velik razmah socialnih eksperimentov. Spodaj so izbrani štirje video, ki jih priporočam v ogled. Tudi vašim otrokom (spodnja dva) oziroma najstnikom (zgornja dva).

"Youtuberji" so v sodelovanju s starši "testirali" otroke, ali se res znajo obnašati varno. Zanimivo je, da se zdi, da v vsakem primeru gre za skrbne starše, ki so se že pogovarjali s svojimi otroki o vseh nevarnostih, pa se vseeno zgodi ... Poglejte si:

Nevarnost družabnih omrežij: DEKLETA

Coby Persin je ustvaril lažni profil 15-letnika in z dovoljenjem staršev za prijateljice na facebooku povabil 3 dekleta, stara 14, 13 in 12 let. Klepet se hitro prevesi v povabilo, da se srečata. Bodo res prišle? 

Nevarnost družabnih omrežij: FANTJE

Posnetek je nastal pozneje kot posnetek deklet. Zanimivo je, da je vsaj eden od dečkov, ki (nevede) sodelujejo, videl prejšnji posnetek. Tokrat si je Coby ustvaril lažni profil 15-letnega dekleta in, z dovoljenjem staršev, za prijateljstvo na facebooku poprosil 3 fante. 

Nevarnost puhastega kužka

Joey Salads pa je poskusil ugrabiti otroka. Preveč preprosto ...

Nevarnost sladoleda

Če bi sladoledar povabil vašega otroka, naj sam vzame sladoled iz kombija ... bi vstopil?

Vedno, kadar si pogledam katerega od teh ali podobnih videov, pomislim: "Dobro, to je Amerika - tam se dogajajo ugrabitve in posilstva ..." Toda po prvem odzivu hitro pride streznitev.

V bistvu pogostost ni pomembna. V Sloveniji se je v zadnjih 5 letih zgodila res "samo" ena ugrabitev, poskusov le-teh pa je bilo mnogo več (natančnih podatkov seveda ni, ker pogosto ljudje ne upajo prijaviti dogajanja policiji). Toda če sem žrtev jaz, moj otrok, tvoj otrok ... je že poskus preveč.

Seveda je izziv. Kako naj vzgojim otroka, ki bo prijazen, a hkrati previden? Kako naj bo pogumen, a hkrati čuječ? Kako naj ga učim razlikovati, da babici na ulici odzdravi, z drugim tujcem pa ne govori? Kako naj ga naučim, kaj sme povedati in česa ne?

Opozorimo otroke na nevarnosti.

Delite članek. Naj se sliši pretirano, toda morda s tem rešimo kakšno življenje ...

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor