Kaj ženske rečejo : kaj moški slišijo

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 25. februar 2015, 5:44
Image
mz sum

In tu vmes ni nujno vedno enačaja. Poglejmo si štiri konkretne situacije.

»Ko sem dobila nalogo, da napišem članek o tem, kaj ženske v resnici rečemo, kaj pa moški slišijo, sem se najprej obrnila na svojega moža,« pripoveduje Heather Hale. »Vprašala sem ga, katere fraze uporabljamo ženske, pa jih moški pogosto drugače interpretirajo. Res sem upala, da bo rekel, da je najina komunikacija tako dobra, da do teh šumov v komunikaciji le redko prihaja. Kako sem se zmotila! Potem so me bila polna ušesa.«

Po več urah pogovorov so se zakoncema Hale izrisale teme, ob katerih se najpogosteje zapletamo. Izluščila sta naslednje štiri fraze, ki jih žene pogosto uporabljamo, a pogosto vodijo tudi do nesporazumov:

»Boš odnesel ven smeti?«

Kaj žena misli: "Takoj zdaj odnesi smeti ven. Sita sem tega, da jih že tako dolgo gledam tu, in hočem, da izginejo."

Kaj mož sliši: "Bi mogoče lahko odnesel ven smeti, ko se ti bo zdelo primerno?"

Sporočilo: Tako kot ga imamo žene, imajo tudi naši možje kup dela in jih v nekem trenutku zaposluje karkoli pač že. Če želite, da bo nekaj narejeno v točno določenem trenutku ali do nekega jasno določenega roka, morate natančno povedati, kdaj želite, da bo mož to opravil, sicer morate prepustiti, da naredi, kadar se bo njemu zdelo primerno. Ni pošteno, da pričakujete, da mu bo vse padlo iz rok zaradi nečesa, kar je vas v tistem trenutku razburilo. Tudi do tega bo prišel, običajno brez da bi mu morali neprestano sitnariti.

z sum

Nerazumevanje, ki ga zaradi različne interpretacije povedanega včasih doživljata tako mož kot žena,
lahko spravlja ob pamet in načenja odnos. 

»Nocoj nisem razpoložena.«

Kaj žena misli: "Izčrpana sem in čisto v stresu. Današnji dan je bil prava norišnica in moja glava res ni na mestu za uživanje v kakršni koli intimnosti. Ne počutim se spolno privlačno, ampak sem prepričana, da se bo to slej ko prej spremenilo na bolje."

Kaj mož sliši: "Tako si mi odvraten, da raje takoj zaspim, kot da bi se stiskala k tebi. Najino spolno življenje je obsojeno na propad."

Takrat, ko se vam zdi, da se z možem sploh ne da pogovarjati, je morda težava v tem, na kakšen način mu nekaj sporočate.Sporočilo: Moški zelo uživajo v telesni intimnosti s svojimi ženami, pa naj gre za ljubljenje ali za preprosto stiskanje na kavču. To je zanje eden od glavnih načinov, kako izkazujejo in sprejemajo ljubezen. Če jih zavrnemo, to vzamejo osebno, tudi če nismo tega tako mislile. Da bi vse skupaj razčistili, morate moža pomiriti, da vam je še vedno privlačen in da si še vedno želite intimnosti z njim v bližnji prihodnosti.

»Bi mi lahko več pomagal pri gospodinjskih opravilih?«

Kaj žena misli: "Utapljam se v delu! Hiša je, kot bi vanjo treščil komet, ne zmorem vsega sama. Poglej malo okrog sebe, da boš videl, kaj je potrebno narediti in se tega loti."

Kaj mož sliši: "Beri moje misli, če hočeš, da bom nehala vpiti nate!"

Sporočilo: Moški svojega okolja ne doživljajo nujno na isti način kot njihove žene. Medtem ko vas zaposluje pogled na kupe perila in polno korito posode, so njegove misli povsem drugje. Kar ni nujno slabo; je samo drugačno. Pomagajte mu s tem, da mu na ljubeč način poveste, česa konkretno si želite. Kaj vse konkretno je potrebno opraviti. V čem točno vidite njegovo vlogo. Kako predlagate, da bi si delo lahko razdelila. Konkretna in jasna komunikacija je ključ do tega, da se izogneta prizadetosti.

m sum

"Nič več mi ni jasno. Kaj pravzaprav hoče od mene???"

»Morala bi početi kaj romantičnega!«

Kaj žena misli: "Želim si, da bi uporabil svojo domišljijo in me presenetil s čarobnim večerom."

Kaj mož sliši: "Rabim dober povod za to, da te za nekaj tednov pošljem živet v pasjo uto."

Sporočilo: Tudi moški imajo radi romantiko, samo njihove in naše predstave o tem se ne ujemajo nujno. Njemu se zdi skupna partija tenisa ali skupen izlet v hribe romantičen, vi pa morda pričakujete rože in večerjo ob svečah. On bi vam z veseljem tudi to pričaral, ampak jasni predlogi bodo bistveno prispevali k zmanjšanju frustracij pri obeh. In še nekaj, dokler se za to iskreno trudi, bodite milostni, tudi če ne gre vse gladko. Če ga boste zelo kritizirali, bo izgubil voljo, da bi se še naprej trudil.

Te štiri situacije so po izkušnjah zakoncev Hale dokaj univerzalne, ampak opozarjata, da jih ne gre jemati dobesedno: »Pogovorite se s svojim možem na miren, neobtožujoč način in ga vprašajte, kje on doživlja šum v komunikaciji med vama. Vsak človek in vsak odnos je drugačen, zato imata gotovo tudi povsem vama lastne dobre lastnosti in hibe. Samo zapomnite si, da je takrat, ko se vam zdi, da se z možem sploh ne da pogovarjati, morda težava v tem, na kakšen način mu nekaj sporočate.«

 

Vir:  Heather Hale/Familyshare

Prevod: Mica Škoberne

Foto: abcnews.go.com, karenzeigler.com, huffingtonpost.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.