Kaj zares pomeni biti očka?

Mica Škoberne
Sobota, 13. december 2014, 5:48
Image
ocka24
Kaj v praksi pomeni biti očka? Kaj vse je mogoče z otroki početi? Odgovarjajo očetje z vsega sveta ali bolje rečeno foto utrinki iz njihovega vsakdana ...

Pred dnevi je 28-letni očka na spletu delil svojo fotografijo (spodaj), kako mirno igra video igrico, medtem, ko mu 3-letna hčerka lakira nohte na nogi, enoletnica pa se stiska k njemu. Ni pričakoval posebne pozornosti, fotografija se mu je samo zdela zabavna. Odziv pa je bil nepričakovan - sprožil se je plaz tisočev komentarjev in fotografija je prišla tudi v medije. Nekateri so hvalili očkovo prepuščanje hčerini ustvarjalnosti, drugi so kritizirali njegovo pasivnost in igranje igric vpričo hčera.

 

ocka2

Starševstno ne pomenu nujno vedno to, da sedimo na tleh in smo v interakciji z otroki. Včasih je dovolj že to, da smo v istem prostoru. Včasih se igramo z otroki, včasim pa zgolj smo z otroki in tudi to je čisto v redu.V debati, ki se je ob tem razvila, so se oglasili tudi nekateri strokovnjaki. Dr. Deborah Gilboa je za za Yahoo.com opozorila, da na podlagi ene fotografije nikakor ne moremo soditi, kakšen starš je nekdo: "S fotografije pa se vidi, da se ta očka dobro počuti v svoji koži in se želi povezati s hčerkama. Starševstno ne pomenu nujno vedno to, da sedimo na tleh in smo v interakciji z otroki. Včasih je dovolj že to, da smo v istem prostoru. Včasih se igramo z otroki, včasim pa zgolj smo z otroki in tudi to je čisto v redu."

Tudi Ericka Scouter s priljubljenega starševskega bloga meni, da imajo ljudje včasih preveč ozke poglede na to, kaj pomeni kakovosten čas z otrokom: "Lahko greš malce izven okvirjev z nečim drugačnim ... Ni ti potrebno vedno igrati z otroki didaktičnih iger, da bi imeli otroci lepe spomine na čas, ki so ga preživljali s tabo."

Fotografija je sprožila še plaz drugih fotografij, ki so jih deleli očetje z vseh koncev sveta na temo "Preprosto biti oče". Se slovenski očetje najdete v njih? 

 

ocka29

 

 

ocka3

 

ocka22

 

ocka11

 

ocka30

 

ock0

 

ocka20

 

ocka6

 

ocka7

 

ocka5

 

ocka1

 

ocka8

 

ocka9

 

ocka4

 

ocka12

 

ocka13

 

ocka19

 

ocka14

 

ocka10

 

ocka18

 

ocka16

 

ocka21

 

ocka23

 

 

ocka25

 

ocka17

 

ocka26

 

ocka27

 

ocka15

 

ocka28

 

Vir fotografij: boredpanda.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Vikend za pare, ki čakajo otroka ... otroka pa ni in ni

13. do 15. december 2019

Frančiškanski samostan,
Nazarje

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana