Kaj si otroci zares želijo od staršev?

Eva Markovič
Torek, 2. avgust 2016, 5:13
Image
druzina11
Kako pogosto starši tuhtamo o vsem, kar potrebujejo naši otroci ... In če bi vprašali njih? Kaj si od svojih staršev najbolj želijo oni?

Medtem ko se starši trudimo z zdravimi obroki, pospravljanjem in organiziranjem dejavnosti, se otrokom vse to sploh ne zdi tako zelo pomembno. Veliko več jim pomeni pritrdilni odgovor na preprosto vprašanje: »Se greva igrat?« ali pa mirno jutro, ko se nam nikamor ne mudi.

Neki irski par je zbral nekaj resničnih izjav otrok o tem, kaj si želijo od staršev ...

1. »Povej mi pravljico in se stisni k meni, preden zaspim.«

Kakšen večer nam preprosto zmanjka časa. In kakšen večer se nam zdi, da bomo zaspali v trenutku, ko se bomo ulegli k otroku v posteljo. A petnajst minut za večerno branje, pripovedovanje in crkljanje so trenutki, ki otrokom pomenijo več, kot si lahko predstavljamo. Ste opazili, da so še posebej navdušeni, kadar jim pripovedujemo o svojih otroških dogodivščinah?

2. »Ko se igraš z mano, bodi bolj sproščen(a).«

Včasih je res težko izklopiti misli, ki bežijo k službenim obveznostim, pogovoru s prijateljico in nakupovalnemu seznamu. A nihče nima rad sogovornika, ki posluša le s pol ušesa, pa čeprav gre »samo« za medvedjo čajanko! Z otroki se rajši dogovorite, da boste najprej opravili določeno obveznost (ali pa prebrali članek do konca), nato pa izklopite motnje in otroku posvetite nedeljeno pozornost.

 

druzina13

3. »Želim iti nekam samo s tabo, brez kogarkoli drugega.«

Zmenki ena-na-ena so dragoceni tako za starše kot za otroke, saj nam omogočajo, da resnično slišimo in začutimo drug drugega. »Družinski čas« je sicer super, a otroci potrebujejo tudi čas, ko si staršev ni treba deliti z brati in sestrami.

4. »Lahko večkrat jemo skupaj?«

Čeprav znajo biti skupni obroki stresni, otrokom ogromno pomeni čas, ki ga preživimo za mizo kot družina, se pogovarjamo o svojem dnevu, delamo načrte in se šalimo.

5. »Hočem se igrati zunaj.«

Otroci potrebujejo gibanje, naravo, pustolovščine. Tudi če dežuje ali je mrzlo, jim kakšna ura zunaj ne bo škodila, brez skrbi!

6. »Pusti mi sporočilce v šolski torbici, tako kot sem videla pri sošolki.«

Komu ne zaigra srce, ko med duhamornim opravilom nepričakovano naleti na pisemce s spodbudno besedo ali izrazom ljubezni? Štejejo tudi sendviči v obliki srčka, najljubši piškot ali pa izrezana šala, ki ji dodamo osebni pripis.

7. »Odloži telefon/računalnik.«

Hja, marsikdaj moramo tudi starši priznati, da smo malce zasvojeni … Še dobro, da imamo otroke, ki nas na to opomnijo!

 

druzina12

8. »Rad bi jedel več sladkarij.«

Zdrava prehrana je čisto upravičena točka, pri kateri starši ne popuščamo. A pri tem se vseeno zavedajmo, da so argumenti v slogu: »Špinača je dobra zate,« in: »Zaradi brokolija boš zdrav in močan,« za otroka popolnoma brezpredmetni. Sladoled bo imel pač vedno rajši od zelenjavne juhe, pika.

9. »Povej učiteljici, naj nam ne daje toliko domače naloge.«

Naj jih še tako prepričujemo, da je ponavljanje mati modrosti, se bo otrokom vedno zdelo krivično, da po dolgem dnevu v šoli obstajajo še domače naloge. Spodbujajmo jih, da opravijo svoje obveznosti, hkrati pa ne pozabimo, da potrebujejo tudi veliko (več!) prostega časa.

10. »Zjutraj nočem tako hiteti ...«

Tudi otroci ne marajo jutranje naglice, stresa in nestrpnih besed. Nekaj preprostih rešitev? Obleke in potrebščine pripravite že zvečer. Vstanite pred otroki, njih pa zbudite petnajst minut prej kot običajno. Poskusite si vzeti čas za mirno – lahko čisto kratko – jutranjo družinsko dejavnost (zajtrk/molitev/kavo oz. kakav …). Miren odhod od doma je uvod v lep dan.

Foto: everydayfamily.com, momjunction.com, bacookfamilylaw.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor