Kaj narediti, ko si besen na sozakonca?

Uredništvo iskreni.net
Petek, 9. oktober 2015, 16:00
Image
besna

In česa ne narediti! Koristen članek za vse zakonce, ki so poročeni že več kot en dan.

 

Dave Willis ameriški pastor, oče štirih otrok, avtor knjig in priljubljenega bloga na temo odnosov, je v svojem značilnem slogu, na preprost, slikovit in konkreten način ubesedil, kaj se nam dogaja v trenutku, ko smo jezni na sozakonca, in kaj je pametno takrat storiti. Predvsem pa, česa takrat ni pametno storiti!

Če ste poročeni že več kot en dan, obstaja precejšnja verjetnost, da ste že bili vsaj enkrat besni na svojega sozakonca in, seveda, tudi obratno.

Ko dva nepopolna človeka postaviš skupaj v tesno bližino in reden stik (kar bi se moralo dogajati v vsakem zakonu), bosta zagotovo občasno prizadela drug drugega. Na nek način je zadeva malce podobna, kot da bi se dva slepa človeka učila skupaj plesati … neizogibno je, da včasih drugemu stopiš na prste.

Normalno je, da vsi kdaj razjezimo, težava pa je, da smo nagnjeni k temu, da v takšnih situacijah jeze in nemoči včasih sprejmemo svoje najslabše odločitve. Spodaj je seznam stvari, ki jih je dobro početi in seznam stvari, ki jih ni dobro početi, kadar smo jezni na moža ali ženo.

Kaj početi?

1. Odprto in odkrito komunicirajte

Ne bodite v svojih odgovorih pasivno agresivni. Ne recite: »Vse je v redu!«, če je jasno, da nekaj ni v redu. Ni dobro, da mora vaš zakonec ugibati, zakaj ste jezni. Spregovorite o tem. Komunikacija je prvi korak na poti do sprave.

2. Prevzemite odgovornost za svoj del

Obstaja sicer nekaj redkih priložnosti, ko je težava 100 % samo na strani enega zakonca, a večino časa ima vsak od njiju vsaj malce soodgovornosti. Prevzemite odgovornost za svoj delež pri nastali težavi in veliko lažje bo tudi vašemu zakoncu, da prizna in prevzame svoj del odgovornosti.

3. Zadevo čim prej predelajte

Ne dopustite, da se zamera kuha pod površino in da udari na površje čez nekaj mesecev, kot strelivo v sporu o nečem povsem drugem. Napad na drugega s staro umazanijo je lahko zelo zahrbtna stvar. Zato se soočite s težavami in jih predelajte čim prej.

besna2

Česa ne počnite:

1. Ne kaznujte

Vaš zakonec je vaš partner in ne vaš otrok. Seveda ga morate kdaj »poklicati na zagovor«, vendar pa ni v vaši pristojnosti, da ga kaznujete. Naša dejanja imajo že sama po sebi naravne posledice, in nobene potrebe ni, da bi še mi človeka tepli po glavi ali ga ignorirali, da bi še okrepili njegovo bolečino.

2. Ne izlijte svojega razočaranja drugim

Ko naš zakonec naredi nekaj, kar nas razdraži ali prizadene, se pogsto prebudi želja, da bi se o tem glasno pritoževali vsemu svetu, a če se tej želji vdamo, je to lahko rušilno. Ne skočite na družabna omrežja, kjer boste potem udrihali čez svojega zakonca, prav tako ni primerno, da zbobnate skupaj prijatelje in njim tarnate nad njim/njo. To je strup za vajin odnos!

3. Ne maščujte se

Če je vaš zakonec naredil napako, ste s tem dobili priložnost, da mu ponudite usmiljenje in odpuščanje, ne pa dovoljenja, da tudi vi narediti nekaj narobe. Bodite hitri v odpuščanju. Usmiljenje ustvarja zdrave zakone.

Vir: patheos.com/blogs/davewillis
Prevod: Mica Škoberne

Foto: bobsegarini.com, awordywoman.com 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.