Kaj hitenje povzroči v mojem srcu

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 8. avgust 2015, 5:00
Image
zakaj

Če bi naši otroci lahko povedali kaj o tempu, v katerem živimo, bi nam mogoče napisali takšno pismo ...

 

Počitnice so tudi čas za upočasnjevanje in za razmislek o našem življenjskem tempu. Pri tem pomaga, če se postavimo v otroške oči. Kakšno pismo bi nam lahko napisal otrok, ki mora vedno nekam hiteti?

Draga mama!

Vem, da imaš vedno kup stvar, ki jih moraš narediti. Pomembnih stvari. Te stvari imajo časovne roke in omejitve. Ampak, ali bi se lahko vseeno vsaj malce zaustavili, da bi lahko pogledala tole gosenico, ki se plazi mimo? Sveto okrog mene je tako zanimiv in samo želim si, da bi ga lahko nekaj trenutkov opazovala.

Vem, da se ti mudi v službo, na sestanek, na moj trening in vem, da je slabo, če zamujaš. Ampak zadnje čase se mi zdi, kot da vedno nekam divjamo. In včasih se sprašujem, ali bomo ob koncu naših življenj zadovoljni, da smo bili na vseh tistih krajih, čeprav ni bilo prijetno hiteti?

zakaj3

Bomo ob koncu življenja res zadovoljni, da smo bili povsod in toliko stvari opravili? Ne glede na ceno?

Kadar se nama mudi, postaneš osorna do mene. Včasih jezna. To naredi naglica. Ne razumem čisto, zakaj, ker jaz se res trudim hiteti, kolikor le morem, ampak nisem tako hitra kot ti. In vem, da bi morali "uživati trenutek", ampak se mi zdi, da nama vse to hitenje pri tem ni ravno v pomoč.

Kaj če bi se malce upočasnili in ne bi tako hiteli? Kako bi bilo, če bi ti imela čas, da bi se skupaj z menoj zaustavil, me pogledala in samo uživala v čudenju, ki bi se izrisalo na mojem obrazu, ko bi opazovala metulja? Si zadnje čase opazila kakega metuljčka, mama?

zakaj2

Uloviti otroški izraz čudenja - neprecenljivo! A vseeno v naglici pogosto prezrto.

Kaj če bi enostavno rekli "ne" temu, da morava biti na toliko različnih krajih, in rekli "da" temu, da enostavno sva skupaj?

Kaj če bi imeli več časa za to, da bi brali in sedeli skupaj, se stiskali ali kuhali? Ker če se ti ne bi vedno tako mudilo, bi bilo OK, tudi če bi jaz kdaj kaj naredila malce narobe.

Hitenje včasih rani moje srce. Ali lahko, prosim, prenehava toliko hiteti, še preden sama odrastem v prepričanju, da se tako pač živi?

 

Vir: generationcedar.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: mysticdreamzzz.wordpress.com, sheknows.com, insectlore.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.