Izjave, s katerimi lahko uničimo otroka

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 28. maj 2016, 5:05
Image
mama krici

Besede, ki jih izrečemo otroku, niso samo brezpomenske fraze, ampak lahko otroka zelo močno zaznamujejo.

Jeza, utrujenost in frustracije so tiste, ki nas privedejo do tega, da izrečemo besede, ki jih dejansko ne mislimo. Učinek besed, izrečenih takrat, ko nismo imeli nadzora nad sabo, je lahko usoden. Nekatere izmed teh so:

1. "Kaj jokaš, saj ni nič hudega."

So trenutki, ko se nam zdi, da se otrok itak za brezveze dere in bi to lahko povedal na drugačen način. Pozabljamo pa, da se otrok ne zmore drugače izraziti ali se pomiriti na način, kot to storimo odrasli. Če pomislimo, je otrok pravzaprav v veliko težji situaciji. Zato nikar ne podcenjujmo njegovega strahu, dvoma ali frustracije, pač pa mu pomagajmo, da se primerno odzove. 

2. "Ko bi bil vsaj tak kot tvoj brat."

S primerjavami prav ničesar ne pridobimo, lahko pa povzročimo različne zamere med sorojenci. Vsak od otrok je edinstven in poseben, zato ni nobene potrebe po primerjanju.

3. "Nikoli ne narediš nič prav."

Predstavljajmo si svojo hčerko, ki sliši te besede iz naših ust. Če je hči naredila nekaj narobe, globoko vdihnimo in premislimo, kaj je res pomembno. In hitro bomo ugotovili, da je nasa hči veliko pomembnejša od ostalih stvari.

4. "Sramoto mi delaš."

Če otrok zbuja pozornost z neprimernim obnašanjem v javnosti, to morda pomeni, da samo potrebuje več naše pozornosti. Vzemimo si več časa za otroka in morda skupaj odkrijeva še kaj zanimivega.

5. "Debel/grd/neumen si."

Otroci verjamejo temu, kar rečemo. Mi smo njihovo “ogledalo” in vir ljubezni. S takšnimi izjavami lahko zelo omajamo otrokovo samopodobo.

6. "Želim si, da se ne bi nikoli rodil."

Česa takega nikoli ne recimo otroku. Vsi moramo vedeti, da smo želeni in ljubljeni, ne glede na napake, ki jih počnemo.

7. "Ne maram te."

Vsi vemo, kako otroci izražajo frustracije. Ko jim že desetkrat razložimo, zakaj nečesa ne dovolimo, najprej sledi jeza, nato jok in na koncu izjava, da nas ne mara. In zelo hitro se lahko ujamemo v zanko in na enak način odgovorimo nazaj, s tem pa otroka le ranimo. Zato raje še enajstič razložimo svojo odločitev in otroku povejmo, da ga imamo radi, četudi je jezen na nas.

Z manjšimi prilagoditvami in ob upoštevanju čustev in počutja otrok se lahko izognemo uničujočim besedam ter tako ustvarjamo odnos, ki nudi ljubezen, varnost in dobro počutje.

Povzeto po: familyshare.com

Foto: today.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.