Ideje za zmenke – tudi v zakonu!

Mica Škoberne
Torek, 8. maj 2012, 5:50
Image
parcek

Se vama zdi, da bi pogosteje hodila na zmenke, če bi imela več časa ali več denarja za prijetne večerje ali boljše ideje kot zgolj iti v kino? Poskusita naslednje …

Kot fant in dekle sta se na zmenku verjetno dobila vsaj enkrat tedensko, kar vaju je gotovo zbliževalo. Zakaj ne bi tega zdaj, ko sta že poročena, počela še naprej – tedensko ali vsaj mesečno?

Ideja o rednih zmenkih se na prvi pogled na zdi posebej zahtevna, a dobri nameni se pogosto izgubijo v množici vsakdanjih obveznosti in neprestanega odlaganja na čas, ko bo »več časa« ali »več denarja«. Otroci pa kmalu odrastejo in zakonca ugotovita, da sta se odtujila.

Namesto tega se raje odločita za redne zmenke in naredita nekakšno zavezo k temu. Ni potrebno, da gre vedno za isti dan v tednu ali mesecu, pomagalo pa bo, če si bosta datum vnaprej izbrala, označila in »rezervirala«.

Kaj pa bi počela? Ni nujno, da gresta vedno na večerjo ali v kino! Zelo izvirni in zanimivi zmenki so lahko zelo poceni ali čisto brezplačni. Tudi ni nujno potrebno, da gresta vedno nekam ven. Za pare z majhnimi otroki pa je sprostitev lahko že samo preživeti urico ali dve skupaj brez otrok. Zato poskusita najti čim več možnosti za občasno varovanje otrok.   

Povsem brezplačni zmenki

 Na domačem vrtu, balkonu ali zunaj v naravi opazujta zvezde. Vse, kar potrebujeta, je odeja (pa seveda poletne temperature). Če sta bolj znanstvena tipa, lahko s seboj prineseta zvezdno karto in skušata poiskati ozvezdja na nebu.

 Pojdita na kak javni kraj (železniška  ali avtobusna postaja, trg, center mesta) in opazujta ljudi. Napletajta zgodbe o mimoidočih, kot če bi pisala roman. Če opazita koga, ki je videti žalosten ali v težavah, lahko zanj zmolita ali mu ponudita pomoč.

 Vsak od zakoncev na skrivaj ustvari smešen kostum iz stvari, ki jih najde v hiši (ni vama treba kupovati ničesar, uporabita posodo, športno opremo, igrače, nakit, lahko tudi pobrskate med sozakončevimi oblekami in sestavita nenavadne, ljubke ali strašljive kombinacije). Potem se srečajta in si pokažita stvaritvi.

• Jeseni skupaj na kup pograbita listje. Naredita velik kup in skačita vanj. Pozabita na urejenost in snažnost. Nimata vrta z odpadajočim listjem? Poiščita nekoga, ki ga ima, in mimogrede opravita še dobro delo.

 Poiščita odprto in prazno cerkev. Posedita malo v njej, raziščita jo, premišljujta ali zmolita. Pustita, da se v vaju naselita mir in spokojnost. Zmolita drug za drugega. O tem se potem lahko tudi pogovorita.

 Na določen večer bodite sozakončev natakar. Prinašajte mu pijačo, prigrizke, copate, najljubšo igro ipd. V tej vlogi sluge lahko uporabite vse svoje igralske sposobnosti, dramatizirajte. Poskrbita pa, da se bosta kmalu zatem znašla tudi v obrnjenih vlogah!

 Poskusite en večer hoditi v sozakončevih čevljih (verjetno je to večji izziv za moške). Poskusite se vživeti v to, kako je biti v njegovi koži (oz. čevljih). Tudi če si ne bosta izmenjala čevljev, pa lahko za en večer vsaj zamenjata svoji vlogi.  

 Odločita se za večer brez sodobne tehnologije. Izklopita mobilne telefone, računalnike, televizijo … in luči. Uporabita domišljijo, da prideta do idej, kaj je sploh še mogoče početi brez elektrike.

Za zmenke doma

 Udobno se namestita za večer branja. Poiščita knjigo, ki zanima oba, in jo izmenjaje na glas berita. Lahko pa si vsak izbere svojo knjigo, ki jo tiho bereta drug ob drugem. Če želita malce zabave, lahko občasno prebereta po en naključen stavek iz vsake knjige in se zabavata ob nenavadnih kombinacijah (morda celo zgodbah), ki utegnejo nastati.

• V temni, hladni zimi skupaj zakurita ogenj. Če nimata kamina, lahko prižgeta cel kup svečk in iz njih ustvarita zanimive postavitve. Lezita na odejo ob »ognju« in si privoščita piknik doma.

• Poglejta si kak klasičen romantičen film, kot na primer Casablanca, Ko je Harry srečal Sally, Notting Hill, Vesna …  

• Morda si Svetega pisma ne predstavljata kot romantičnega čtiva, ampak lahko poskusita podeliti svoje najljubše svetopisemske odlomke. Če jih nimata, lahko začneta z Visoko pesmijo. Ob tem se lahko pogovorita, kaj vama drug na drugem ugaja.    

Prihodnjič pa ideje za poceni zmenke in za zmenke zunaj …

Vir: foryourmarriage.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.