Ekologija v hlačah

Ponedeljek, 31. maj 2010, 8:59
Image

Vam je skrb za okolje blizu? Ste se od nekdaj spraševali, kaj sploh lahko naredite za okolje, ko imate pri hiši dojenčka in s tem goro plenic? Na voljo je kar nekaj bolj ali manj preprostih ukrepov, s katerimi prispevate k varovanju okolja.  

1. Želite ostati pri plenicah za enkratno uporabo? Najmanj, kar lahko naredite, je to, da kupujete velike pakete in tako prihranite denar in nepotrebno embalažo.

2. Če želite biti še malo skrbnejši do okolja, umazanih plenic ne zavijajte v plastične vrečke, saj to neverjetno podaljša čas, potreben za razkroj plenice. 

3. Želite biti še malo prijaznejši do okolja? Kupujte ekoplenice. Popolnoma biorazgradljive plenice ne obstajajo, pa če vam to še tako zagotavljajo. So pa take plenice neklorirane, neparfumirane in vsebujejo le malo ali nič gela za večjo vpojnost. To je gotovo okolju in dojenčkovi ritki prijaznejši material.  

4. Še prijaznejše do okolja? No, potem uporabite plenične podloge. Ja, prav ste slišali. S plenicami gre v naše okolje tudi kar nekaj kakcev. Ti pa v resnici sodijo v kanalizacijo, in ne v naravo. S pleničnimi podlogami zavrzite kakce v stranišče. Z njimi pa zavarujete tudi otrokovo ritko pred direktnim stikom z gelom v plenici. Vpliv tega gela je še vedno nepoznan.  

5. Še prijaznejše do okolja? Notranjost ekoplenice je v bistvu gnojilo. Lahko ga daste na kompost ali zakopljete na vrt. Pognojite svoj vrt in varujte okolje. Tako ostane le delček plastike, ki gre v smeti.

6. Ja ja, tega pa že ne boste počeli. No prav, potem pa kupite pralne plenice. Prihranite denar in goro odpadkov. Sicer boste s tem povečali porabo vode, praška in energije, zato so o resnični prijaznosti do okolja mnenja deljena.

7. Še prijaznejše do okolja? Pri pranju plenic uporabljajte ekološka čistila. Drži, ne operejo vseh madežev, vendar vam otrok tega ne bo zameril.  

8. Še prijaznejše do okolja? Ste že slišali za otroke brez plenic (v angleščini diaper free in elimination communication)? Ena največjih zmot zahodnjaške pediatrije je ta, da dojenčki ne čutijo, da lulajo in kakajo in da tega ne zmorejo zadrževati. V resnici že takoj vedo, da lulajo in kakajo, in če jim ponudite priložnost že od začetka to opravljati v stranišče ali kahlico, bodo začeli zadrževati. Tudi v Sloveniji obstajajo izobraževanja, srečanja mamic in forumi, kjer dobite dovolj navodil. Pleničke tako postanejo le varovalka ali pa povsem nepotrebne, porabili jih boste manj, večina lulanja in kakanja pa bo pristala v kanalizaciji.  

 

Seveda pa ekologija dol ali gor, bodite prijazni do sebe. Izberite pač tisti način, ki odgovarja vam, vaši miselnosti in navsezadnje vaši denarnici. Tudi če kupite eno pralno plenico, kombinirate pralne (doma) in take za enkratno uporabo (za ponoči in ko greste ven) ter tu pa tam kak paket ekoplenic, ste naredili nekaj za okolje.  

© Copyright iskreni.net

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Ponedeljek, 31. maj 2010, 12:49

Jaz pa kar ne morem preko druge slike ... Ali ni bil pri tem spregledan prvi in osnovi \"r\" ekoloskega nacela \"3R\" (reduce)? Ali pa ima fantek na sebi uporabljene plenice? :)

zanimanje
Sobota, 7. avgust 2010, 10:55

ali katera od mamic uporablja pralne plenice? v kolikšni meri? katere? ima katera s tem izkušnje?

Sobota, 7. avgust 2010, 13:48

Pri nas smo par mesecev ven iz plenic. Imeli smo Racmanove in sem bila z njimi zelo zadovoljna.Uporabljat sem jih začela, ko je bila hčerka stara 14 dni, pa potem do konca. Pri nas so se super obnesle, nobenih težav - če so bile, so bile težave zaradi pleničk za enkratno uporabo. Pri racmankah me je prepričalo predvsem to, da so narejene pri nas (pa so kljub temu med cenejšimi). Pa karkoli sem dokupovala sem res hitro dobila. Jaz zato kolegicam priporočam te, ker imam dobro izkušnjo, verjetno so pa tudi kake druge OK, samo sama nimam izkušnje, zato težko rečem...

Nedelja, 8. avgust 2010, 0:00

Jaz imam ful različnih, so mi pa bolj všeč AIO ali AI2 kot pa te, ki imajo posebej prekrivne hlačke in posebej pleničko. Mi je bolj všeč, da je plenička že sestavljena oz. jo enostavno sestaviš, pa še ožje in tanjše so kot npr. racmanke.

V glavnem za čez dan uporabljamo Grovia, Itti bitti in Tots bots, za ponoči pa racmanke, Bumhugger ali kaj podobnega, ker so bolj vpojne.

Nedelja, 8. avgust 2010, 13:31

[size=large]Obrabili [/size] ali ste pleničke uporabljali tudi ponoči?

maja, imaš kakšno internetno stran o teh pleničkah?

Nedelja, 8. avgust 2010, 14:05

Ja, skoz je bla v pralnih pleničkah, razen kadar smo šli na kak daljši potep. Mam pa prjatlco, ki je racmanke vlekla celo na morje. Jih je tam prala in sušila :)

Aja, pa pleničke so po hčerki še toliko OK, da so še uporabne in sem jih dala naprej prijateljici.

Anonymous
Sreda, 11. avgust 2010, 21:12

In reply to by maja (not verified)

Pričakovalka - Uporabljamo TotsBots easyfit podnevi in ponoči. Ponoči dam še dodatni vložek in to je to. Imamo jih leto in pol in sem z njimi zadovoljna. Uporabljati smo jih začeli pri 2 mesecih. Na začetku malo traja, da se navadiš, potem pa steče.

Kupili smo jih pa na [url]www.eko-baby.si[/url].