Domača naloga za poletje 2015

Darja Ovsenik
Petek, 17. julij 2015, 16:00
Image
cesare cata 1

Kako je mlad italijanski učitelj za dijake sestavil 15 domačih nalog, ki so bliskovito zaokrožile po družabnih omrežjih. V njih ni obvezne literature, ampak navdihujoče naloge za življenje ...

Cesare Catà z Don Boskove šole v majhnem italijanskem mestecu Fermo, ki leži ob obali Jadranskega morja, je svojim dijakom namesto obvezne literature med počitnicami sestavil »recept«, kako živeti navdihnjeno, inspirirano življenje. Tako jim priporoča, naj si vzamejo čas za občudovanje sončnega vzhoda, sanjajo o prihodnosti in berejo, saj je branje najboljša oblika upora, ki jo lahko imajo …

Catà je za Huffingtonpost povedal, da svoje učiteljske metode oblikuje po liku Mr. Keatinga iz znanega filma Društvo mrtvih pesnikov (1989), ki ga je odigral lani preminuli Robin Williams. Zagovarja misel, da lahko dijaki šolske predmete uporabijo za to, da razvijajo sami sebe in poletje v adolescenci je čas, ki ima po njegovem mnenju posebno moč.

15 nalog

Catà je naloge objavil na enem od družabnih omrežij, ki smo jih nekoliko priredili glede na slovenske razmere:

 1. Včasih se zjutraj popolnoma sam odpravi na sprehod nekam ob vodo: oglej si, kako se sonce odseva na gladini in pomisli na stvari, ki jih imaš v življenju najraje; bodi srečen.
 2. Poskusi uporabiti nekaj novih besed, ki si se jih naučil/a v tem šolskem letu: Več stvari si sposoben/a izreči, o več stvareh boš lahko razmišljal/a; in o več stvareh razmišljaš, svobodnejši/a boš.
 3. Beri, kolikor moreš. Pa ne zato, ker bi moral. Beri, ker poletje navdihuje pustolovščine in sanje. In ko bereš, se boš počutil/a kot lastovka med letom. Beri, ker je to najboljša oblika upora, ki jo imaš (za nasvet, kaj brati, povprašaj nekoga, k mu zaupaš).
 4. Izogibaj se stvarem, položaje in ljudem, ki te pustijo negativnega ali praznega: Išči spodbudne situacije in družbo prijateljev, ki te bogatijo, razumejo in cenijo po tem, kdor si.
 5. Ko si žalosten ali prestrašen, ne skrbi: Poletje lahko tako kot vsaka čudovita stvar v življenju pahne dušo v zmedo. Poskušaj ohraniti pisanje dnevnika kot pot, da poveš, kako se počutiš.
 6. Pleši. Brez sramu. Na plesišču blizu doma ali sam/a v svoji sobi. Poletje je ples in neumno bi ga bilo zamuditi.
 7. Vsaj enkrat si oglej sončni vzhod. Ostani tiho in dihaj. Zapri oči, bodi hvaležen/a.
 8. Ukvarjaj se s športom.
 9. Če srečaš nekoga, ki se ti zdi očarljiv/a, mu/ji to povej, kolikor se da odkrito in elegantno. Ni važno, ali bo to razumel/a. Če ne bo, to ni tisti/a pravi. Če bo, bo poletje 2015 za vaju zlati skupni čas (če to ne deluje, se vrni na točko 8).
 10. Preglej zapiske iz književnosti letošnjega šolskega leta: Primerjaj stvari, ki ste jih brali in se jih učili, s stvarmi, ki so se ti zgodile.
 11. Bodi srečen kot sončna svetloba, neukrotljiv kot morje.
 12. Ne preklinjaj. Vedno se obnašaj vljudno in bodi prijazen.
 13. Glej filme s srce parajočimi dialogi (če se da v angleščini), da boš izboljšal svoje jezikovne sposobnosti in zmožnost sanjati. Ne dovoli, da se film konča z zaključkom: Ponovno ga doživi, medtem ko živiš in izkušaš svoje poletje.*
 14. V peneči svetlobi sončnega vzhoda ali poletnih nočeh sanjaj o tem, kakšno bi lahko in moralo biti tvoje življenje. Med poletjem naredi vse, da se izogneš temu, da bi se vdal, in vse, kar lahko, da uresničiš svoje sanje.
 15. Bodi dober.

* Nekateri Catàjevi najljubši filmi: Zajtrk pri Tiffanyju, Gospodar plime, Beležnica, En dan, Najini mostovi, Dežela senc (predlogi veljajo tudi za starše, če iščete dober namig za film, o katerem se lahko po ogledu pogovarjata).

morje

Bodi srečen kot sončna svetloba, neukrotljiv kot morje.

Kaj je navdihnilo listo?

Catà, ki je star 33 let in sedem let poučuje, pove, da je navdih prišel iz »čarobnosti« poletja. »Navdihnilo me je poletje samo kot poseben in čaroben trenutek, uporabno za to, da bolj globoko razumem, kako zelo je tisto, kar sem študiral in prejel v šoli intimno povezano z večino pomembnih vidikov našega obstoja,« je povedal Catà.

cesare cata 2

Catàjevo poletje

»Zelo dobro se spomnim svojih poletij kot študent: veliko športa, plavanja, ljubezenskih afer, plesa, romanc, sanj Prav tako tudi, da je branje igralo pomembno vlogo: »Knjige, ki sem jih prebral v preteklih poletjih, so razsvetljevale sledeče dni in mi dale nov ključ za reševanje težav, radosti, odnosov z osebami, ki sem jo imel rad in tistih, s katerimi sem se družil. V tistem obdobju je v meni nastal ključno zanimanje za literaturo in umetnost, ki ni nikoli pojenjalo.«

Za letošnje poletje ima Catà velike načrte: upa, da bo napisal svojo prvo zgodbo, na oder postavil pet Shakespearovih del za festival, ki ga vodi in dokončal precej esejev. Poleg tega pa namerava nekaj prostora pustiti tudi za spontanost: »Mislim, da poletje obstaja kot nekaj nepričakovanega in čudovito od zmožnostjo načrtovanja. Ne maram, da bi izdelal vse podrobnosti in čakal, kaj mi bo zlati horizont poletja pokazal.«

Foto: huffingtonpost.com, lucideallucinazioni.wordpress.com, lne.es
Prirejeno po: huffingtonpost.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor