Dokler se ne poročiš, sploh ne veš, kako slab si

Mica Škoberne
Petek, 5. december 2014, 0:46
Image
zakon slab2

Zveni grozno, kaj ne? Kot iz kakega jamraškega vica o neznosni teži zakonskega »jarma« ali iz vica o sovražnih starih zakoncih. Pa vendar drži in je celo dobro!

Zgornji naslov, ki ga je za zapis na svojem blogu izbral pastor in družinski svetovalec Kevin Thompson, vsekakor dviguje obrvi in vzbudi pozornost. Sploh, če nanj naletiš v okoljih, ki zakon dojemajo kot veliko vrednoto.

Nas zakon res naredi grozne? Nekako v tem duhu:

zakon slab

"Najin poročni video si uvrstil med grozljivke???"

Ne. Takšni že smo, še preden se poročimo. Vsak od nas je malce grozen. Pa tudi dober. Le da tega prej morda ne vidimo tako očitno …

Objavljamo celotno Thompsonovo razmišljanje:

 

Ko si poročen, ne samo, da nimaš priložnosti za pobeg, ljudje v tvojem življenju te celo potiskajo v potencialno težavne situacije, brez da bi za to posebej prosil.Samsko življenje dopušča malce (samo)prevare. Ko si sam, lahko misliš, da si boljši, kot v resnici si.

Zakon in starševstvo pa to prevaro razkrinkata. Ni več dileme – poln si napak.

Če si samski, se takrat, ko te ljudje utrudijo, lahko umakneš v svoj lasten mir. In redko te vidijo v tvoji največji slabotnosti in ranljivosti. Če si pameten, znaš vedeti, kdaj je čas, da se umakneš iz okoliščin ali situacij, ki bi te lahko privedle do tega, da bi neprimerno reagiral.

Ko si poročen, pa ne samo, da nimaš priložnosti za pobeg, ljudje v tvojem življenju te celo potiskajo v potencialno težavne situacije, brez da bi za to posebej prosil.  

Nič ne razkriva naše grešnosti bolj kot zakon in starševstvo

Preden sem se poročil, sem vedel, da imam napake. Ampak nisem si predstavljal, da jih imam toliko, dokler si nisem ustvaril lastne družine.

Dar (in prekletstvo) družine je v tem, da pred ljudmi v njej ne moreš igrati. Pred drugimi se lahko pretvarjamo, da smo prijazni, velikodušni, usmiljeni in odpuščajoči, ker moramo biti takšni le omejen čas. Pred ženo in otroki pa teh čustev nikoli ne bi mogel hliniti, ker bi jih moral hliniti neprestano. Moja žena in moji otroci so vedno tam. Ne morem zbežati v prazno sobo in se skriti – ker me bodo našli. Ne morem si vzeti dne dopusta in reči: »Danes ne bom tvoj mož ali oče.« Ti vlogi veljata 24 ur na dan, 7 dni v tednu, zato lahko moja družina vidi moj resnični značaj.

Če ne poznamo prave globine neke težave, se ne moremo zares spremeniti. Zakon in starševstvo nam dajeta priložnost za to, ker nam razkrivata, kako zelo potrebne so te spremembe.

In ta je pogosto grd.

Ampak v tem je tudi dar zakona. V njem se razkriva naša resnična narava in to nam daje priložnost, da resnično preobrazimo naša srca. Težava zlaganega življenja je v tem, da se sicer lahko slepimo s tem, da le nismo tako slabi. A če ne poznamo prave globine neke težave, se ne moremo zares spremeniti. Zakon in starševstvo nam dajeta priložnost za to, da se spreminjamo, ker nam razkrivata, kako zelo potrebne so te spremembe.

Obstajajo veliko področij, na katerih zakon in starševstvo razkrivata to potrebo, naslednja tri specifična področja pa so najpogostejša.

Zakon in starševstvo razkrinkata naš/o:

1. Ponos

Tako ponosni smo, da se tega niti ne zavedamo. Nemogoče je, da bi se zavedali razsežnosti našega ponosa, če nam jih nekdo drug ne razkrije. Zakon in starševstvo pa zahtevata precejšnjo mero ponižnosti in tu pride do trčenja z našim ponosom, ob čemer se nam razkrije, kako arogantni smo.

2. Sebičnost

Hočemo, da je po naše. Celo najbolj nezahtevni, nekomplicirani ljudje si želijo, da bi šle stvari po njihovo. Zakon pa od nas zahteva, da svoja hotenja podredimo drugemu. Starševstvo od nas zahteva, da otrokove potrebe postavimo pred svoje. Oboje razkriva globino sebičnosti v naših srcih, za katero sploh nismo vedeli, da obstaja.

3. Negotovosti

Ljudje smo lačni ljubezni in pozornosti. Polni pa smo tudi napak in zaradi tega skušamo zavarovati svoja srca. A zakon in starševstvo zahtevata, da predamo svoja srca. Ne moremo jih skrivati in biti ob tem dober zakonec in dober oče/mama. Tako zakon kot starševstvo razkrivata, kako negotovi in ranljivi smo. Ne glede na to, kako cenjeni smo v službi in kakšen je naš sloves v družbi, vsi smo negotovi in ranljivi, kar se pokaže v intimnosti zakona in starševstva.

Zakon in starševstvo lahko razkrijeta o nas mnoge stvari, ki se jih prej nismo zavedali, naš ponos, sebičnost in negotovost so med najočitnejšimi. Ko se te stvari razkrijejo, pa dobimo priložnost za to, da se spremenimo.

Vir: kevinathompson.com 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.