Dojenček joka tudi, ker mu je dolgčas

Klavdija Kralj
Sreda, 25. maj 2016, 16:30
Image
dojencek dolgcas00

Kadar je vaš dojenček sit, suh, naspan in sta se tudi že crkljala, a kljub temu joče, vam mogoče sporoča, da potrebuje delo za svoj kognitivni in telesni razvoj.

Ko sem se izobraževala v pedagogiki montessori za asistentko otrok od rojstva do treh let, sem bila najbolj prijetno presenečena nad informacijo, da je lahko tudi novorojenčkom dolgčas. To stanje neugodja sporočijo z jokom. 

Maria Montessori je na osnovi svojih znanstvenih opazovanj dejavnosti otrok prišla do spoznanj, da ima otrok v starosti od nič do šest let srkajoči um. Govorimo o neselektivnem vsrkavanju vtisov iz okolja, ki se z večkratnim ponavljanjem neizbrisno vtisnejo v možganske povezave. Spoznala je, kateri dražljaji so dobri, da otrok napreduje in se v polnosti lahko razvija. Njena spoznanja danes potrjujejo mnogi nevropediatri, kot je na primer Steve Hughes.

Od rojstva do šestega meseca se v polnosti razvije vid. Novorojenček najprej vidi, kot da bi okoli njega hodile sence. Jasno, razločno vidi samo na kratke razdalje. Mera je razdalja med dojko in materinim obrazom. Ker vidi črno belo, je priporočeno, da mu izdelamo črno bel mobile. Idealen za opazovanje v teh prvih mesecih je t. i. munari mobile, ki ga lahko izdelate sami ali pa ga kupite

dojencek dolgcas01

Najbolj preprost črno bel mobile je cofek iz črno bele volne, ki ga gotovo znate narediti. Uživajte v izdelavi in ga potem obesite nad otrokovo vidno polje v njegovem kotičku za delo. Dobro za razvoj vida je tudi opazovanje črno belih kart ali slikanic, na katerih so različni kontrasti in zrcalne slike. 

dojencek dolgcas02

Poleg opazovanja kontrastov dojenček zelo uživa, če lahko iz naročja ali ob ležanju na kolenih ljubljene osebe gleda obraze: maminega, očetovega, bratovega, sestrinega. Oseba naj se z njim pogovarja. Kar pomeni, da imamo dojenčka v naročju, mu nekaj povemo ali zapojemo in potem počakamo, da se dojenček tudi odzove.

Vsaj od drugega meseca dalje je tako za otroka kot tudi za mamico zelo dobrodošlo, da dojenčka odloži na tla, na mehko podlago. To je njegov delovni prostor. Ta kotiček naj bo harmonično urejen in z eno dejavnostjo naenkrat. Vse do devetega meseca dojenček še ne zmore deljene pozornosti in ga bo preveč dražljajev oviralo pri koncentraciji. 

dojencek dolgcas03

Najprej bodo delale njegove oči in pri štirih mesecih bodo oči že toliko razvite, da bodo lahko vodile roko in bo udarjal po predmetih, ki bodo v dosegu njegove roke. Otrok naj ima v svojem delovnem prostoru dovolj prostora za gibanje, ogledalo, oblečeno pa primerno obleko, ki mu bo gibanje omogočila. Pri pripravi prostora je pomembno, da otroku postopno spreminjamo objekte opazovanja. Saj veste, da ves čas delati ali gledati eno in isto tudi postane dolgočasno. Opazujte otroka in sam vam bo povedal, kdaj je pripravljen za drugo stvar. 

dojencek dolgcas04

Po šestem mesecu bo dojenček napredoval v grobi motoriki, začel se bo skladno obračati s hrbta na trebuh in potem čez kakšen mesec plaziti po tleh kot vojaki (t. i. puzanje). V kolikor mu redno omogočate delo na njegovi blazini na tleh, se bo ta premik zgodil sam od sebe. Je pa zelo dobrodošlo, da ima kotaleče se predmete, ki ga privlačijo in ga bodo dodatno motivirali, da se plazi za njimi. 


dojencek dolgcas05

(Vir fotografije: zogiceinkravate.blogspot.si/2016/05/spodbujanje-plazenja-pri-dojenckih.html)

Ko so se moji enkrat začeli plaziti, jim ni bilo več dolgčas, ampak so si hitro našli delo. Potrebna pa je seveda zdrava pamet, kaj je za otroka zdravo in varno ter iz česa se uči za samostojno življenje. Naj bo vaše vodilo manj je več. Več čutov bo vključenih, bolj se bo izkušnja vtisnila otroku v spomin za celo življenje.

Foto: blog.myfatpocket.com, montessoribaby.wordpress.com, ourjewishmontessorihome.wordpress.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid