Dajmo otrokom glasbo!

Veronika Plestenjak
Sobota, 11. februar 2012, 23:48
Image
glasba otrok

Srečevanje otrok z glasbo včasih prehitro zreduciramo samo na obiskovanje glasbene šole, premalo pa se zavedamo, kakšen pomen ima na različnih področjih življenja.

Kaj sploh je glasba?

Suha definicija pravi, da je glasba umetnost, katere izrazno sredstvo je zvok. Torej nadgrajen govor, skozi čas izpiljen v umetnost. Za stare Grke umetnost Muz, nekaj nadnaravnega, presežnega. Danes nekaj, kar nas spremlja na vsakem koraku, a kot še marsikje drugje je dimenzija presežnosti tudi tu pretežno spregledana, odrinjena, sprevržena.

Otroci imajo posluh!

Glasba je torej nekaj tako naravnega kot govor, gibanje in vsaka druga izraznost. Otroci pojejo, pa če jih to naučimo ali ne. In otroci imajo posluh, pa če to verjamemo ali ne. Prav ste prebrali: otroci imajo posluh. Le razvoj tega posluha je odvisen od nas: kakšnim glasbenim vplivom izpostavljamo otroke, ali jih, tako kot h govoru in držanju žlice, spodbujamo tudi k petju in izražanju skozi glasbo?

Zaklad glasbe …

Naša kultura je prepojena z določenimi glasbenimi pravili in načeli, ki so postala univerzalna tako rekoč za ves svet. To imamo vsi v sebi: akademiki in laiki, profesionalci in popolni analfabeti. In to smo dolžni predati svojim otrokom: zakladnica slovenske ljudske glasbe, od otroških pesmic naprej, je tu ogromna pomoč, ki pa vedno večkrat ostaja neizkoriščena. Samo pomislimo na idilično sliko naših babic, ki so v otroštvu ličkale koruzo in zraven prepevale. To petje je bilo večglasno brez kakšne koli glasbene izobrazbe. Koliko družin danes prepeva večglasno? Ali se sploh zavedamo, kakšen zaklad počasi, a zanesljivo izgubljamo?

Ne prikrajšajmo otrok!

Pri svojem delu sem opazila, da večina otrok, ki jim je blizu glasba ali se kakorkoli glasbeno izobražuje, nima težav z učenjem in ima razvite delovne navade. Prav tako imajo ti otroci manj težav z motoriko, so vztrajnejši, natančni in dosledni, ustvarjalni na vseh področjih.In zakaj je glasba pomembna za razvoj posameznika? Ker ima sama po sebi celosten vpliv na našo osebnost. Ob njej plešemo in z njo uspavamo, pripravi nas do joka in neizmernega veselja, z njo lahko molimo ali preklinjamo. Z odrinjanjem (dobre!) glasbe na stranski tir ne le, da sebe in svoje otroke prikrajšamo za nekaj lepega; sebi in otrokom jemljemo priložnost za celosten razvoj, ki ga glasba nudi v vsem razkošju. 

Skozi oči učiteljice

Dano mi je bilo izkusiti vsaj tri 'poslanstva' v glasbi: biti učenka, izvajalka in učiteljica in vsaka izkušnja mi je dala in mi še daje ogromno. Ker tokrat pišem predvsem o pomenu glasbe, se bom postavila v vlogo učiteljice.

Zanimivo je, da sem pri poučevanju violine na nižji glasbeni šoli (to sem počela dobrih 10 let) zelo hitro ugotovila, kateri otroci so izpostavljenim kvalitetnim glasbenim vplivom in kateri slabim. Že zloglasni sprejemni preizkus (ki je zaradi omejenega financiranja žal nujno zlo) zelo jasno pokaže, ali so otroci že kdaj peli ali še nikoli. Po par letih sedenja na 'sprejemcih' pa lahko to že skoraj presodiš po otrokovem nastopu. 

glasba punci

Načeloma otroci, ki so že peli, nastopajo bolj samozavestno, točno vedo, kaj in kako želijo zapeti, navadno so celo že odločeni, kateri instrument bodo igrali. To ne pomeni, da imajo vsi izvrstno razvit posluh in da bodo vrhunski glasbeniki. Prav tako ne pomeni, da tisti, ki so prestrašeni, porabijo 10 minut za izbiro pesmice in jo potem bolj recitirajo, nikoli ne bodo peli ali igrali instrumenta. Daleč od tega. Žal pa je zaradi že omenjene omejitve izhodišče za prve precej ugodnejše.

Glasba vpliva tudi na druga področja življenja

Pri svojem delu sem opazila, da večina otrok, ki jim je blizu glasba ali se kakorkoli glasbeno izobražuje, nima težav z učenjem in ima razvite delovne navade. Prav tako imajo ti otroci manj težav z motoriko, so vztrajnejši, natančni in dosledni, ustvarjalni na vseh področjih. Pa ne govorim o kakšnih čudežnih otrocih. Govorim o naših otrocih, ki nosijo v sebi ogromen potencial.

V člankih, ki bodo sledili, želim razgrniti še par vprašanj: kdaj je čas za glasbeno šolo in kako jo izbrati, kako izbrati primeren inštrument, kako vaditi z otrokom, kako ga spodbujati , kaj je dobra glasba, kako vpliva na človeka, predvsem na otroka in še kaj. Veselim se tudi vaših izkušenj in komentarjev!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.