Če hočemo razumeti žensko, jo moramo najprej - sanjati

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 12. februar 2017, 18:31
Image
mama papez pridiga

V zadnjem času papež Frančišek v pridigah in govorih pogosto govori o ženskah.

Tako je tudi ta teden v petek, 9. februarja 2017, med jutranjo sveto mašo, ko je razmišljal o odlomku o stvarjenju prve ženske, Eve.

Moški in ženska si nista nadrejena, a ženska je tista, ki prinaša harmonijo

Moški in ženska si nista enaka, pa tudi ne nadrejena drug drugemu, eden vreden več od drugega, je v pridigi dejal papež.

“A vendarle moški ne prinaša v svet harmonije, ampak je ženska tista, ki jo prinaša. Ona prinaša harmonijo, s katero nas uči ljubkovati, ljubiti z nežnostjo in s katero dela svet lepši. Ženska je harmonija, poezija, lepota.”

“Izkoriščati katerokoli osebo je zločin nad človeštvom. Toda izkoriščati žensko je še več, je bil oster papež: “Pomeni uničiti harmonijo, ki jo je Bog želel dati svetu.”

Svet potrebuje ženske – ne zaradi tega, kar delajo, ampak zaradi tega, kar so

Prepogosto o ženskah govorimo v zvezi z njihovimi nalogami, opravili. A ženska je posebna že sama na sebi in bi brez nje svet bil drugačen, ne glede na delo, ki ga opravlja.

“Že res, da morajo ženske delati in da lahko delajo stvari tako kot vsi drugi,” meni papež, “a njen namen ni v opravilih, ki jih opravlja, ampak v kvalitetah, ki jih prinaša.

Tudi Adam je žensko (Evo) takoj prepoznal, ko je bila ustvarjena. Ne, ker bi nekaj tako dobro naredila, ampak ker je preprosto bila.

“Da pa bi žensko razumeli, je potrebno, da o njej najprej sanjamo,” se je ob Adamovi zgodbi oziroma zgodbi stvarjenja ženske med Adamovim spancem pošalil papež Frančišek.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.