8 idej, kako navdušiti otroka

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 28. januar 2012, 5:33
Image
child117

Razvijanje kreativnosti pri otroku je zelo pomembno. Kaj storiti, da otrok ne bo sledil le navodilom, pač pa samodejno iskal nove in nove rešitve?

 

1. Besede preobrnite v prakso

Za otroke je zelo navdihujoče, če lahko ustvarjajo skupaj s svojimi starši in ne le da sledijo njihovim navodilom. Na ta način tudi vidijo, da ste se resnično potrudili za njihov uspeh in bodo na vas gledali kot na zaveznika. In morda se boste tudi sami naučili kaj novega.

2. Spodbujajte ročne spretnosti

V vseh nas je prvinska želja po ustvarjanju z rokami. Vzemite primerno orodje, pa čeprav le kladivo, desko in žeblje, ter skupaj nekaj ustvarite.

3. Pričakujte več

Za vas je lahko skušnjava, da otroku preveč pomagate in mu tako sporočate, da tega ne zmore sam. Raje prepustite otroku odgovornost in pričakujte več od njega. Presenečeni boste, česa vsega so otroci zmožni, če jim prepustite vodstveno vlogo, da sami oblikujejo ideje in jih izvedejo.

4. Priskrbite surove materiale

Dajte otroku materiale, ki spodbujajo ustvarjalnost. Izberite igrače, ki spodbujajo domišljijsko igro, kot so npr. gradnja železnice, postavljanje kmetije ... To ne spodbuja le ustvarjalnosti in abstraktnega mišljenja, temveč tudi zagotavlja možnosti za prevzemanje novih vlog in izkušanje timskega dela.

5. Spodbujajte medvrstniško učenje

Čeprav je sodelovanje staršev bistvenega pomena, je pomembno tudi, da se imajo otroci priložnost učiti od sovrstnikov. Učenje od vrstnikov je izredno motivacijsko, razburljivo in zelo učinkovito. Poiščite dejavnosti oz. ustvarjalne projekte, kjer otroci skupaj nekaj ustvarjajo.

6. Pohvalite prizadevanja bolj kot rezultate

Čeprav je skušnjava, da bi otroka pohvalili za dobro opravljeno delo, je bolj pomembno, da spodbujate otroke v celotnem procesu. Tako bo otrok prepoznal ter razvijal svojo kreativnost in sposobnost. Ko otrok prepozna svoje lastne sposobnosti, to veliko bolj poveča njegovo motivacijo kot pa to lahko storimo s spodbudami od zunaj.

7. Razširite obzorja

S spoznavanjem različnih kultur in načinov življenja lahko razširite otrokov pogled. Pomagajte otroku, da na svoj svet pogleda tudi iz drugega zornega kota.

8. Ena velikost ne ustreza vsem

Različni možgani obdelujejo informacije na različne načine, zato ne zahtevajte, da se otrok uči na določen način, če so druge možnosti zanj boljše. Preizkusite različne učne stile in odkrijte, kaj otroku najbolj ustreza.

 

vir: womansday.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor