5 stopenj rasti - 3. del

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 9. november 2009, 4:45
Image

Zakonsko življenje lahko razdelimo v 5 različnih obdobij. Podrobneje smo že pogledali prva tri obdobja, zdaj pa sta na vrsti še četro in peto obdobje.

 

ČETRTO OBDOBJE: prerojena ljubezen, od 26 do 35 let 

Primarna naloga tega četrtega obdobja je intimnost prijateljstva in enotnosti. To ni isto kot seks in romantika. Spolno življenje po vseh teh letih zlahka zdrsne v mirovanje. Živa in dinamična spolnost, ki sta jo izkusila na začetku, je verjetno stvar preteklosti. Vendar pa je možno ohranili spolno življenje sveže in zadovoljujoče, če vanj vložimo nekaj dela.

To obdobje je še posebej ranljivo za afere. Vedeti hočemo, če smo še vedno vredni biti ljubljeni. Pogosto te misli izhajajo iz naše podzavesti. Neznansko privlačen nam postane sosed ali sodelavec. Zdi se, kot da gre za pravo ljubezen ali intenzivno romanco. Če ste poročeni več kot petindvajset let, veste, da je to čas bodisi prenovitve ali odtujenosti. Intimnosti vključuje odpiranje drug drugemu in s tem razgaljenje lastne ranljivosti. Prav tako zahteva učenje novih stvari drug o drugem.

 

PETO OBDOBJE: odlična ljubezen, od 36 let naprej

Odlična ljubezen globok in miren pogled proti zakoncu in na življenje. To ne pomeni, da ste neobčutljivi, pač pa, da to občutljivost lahko presežete.

Prva naloga:

Praznujte nove priložnosti… Obžalujte in sprejmite neizogibne omejitve. Spremenite sanje, če je to potrebno ali to zahtevajo okoliščine. Biti morate prilagodljivi.

Psihično se pripravite na šoke in udarce …. Zelo škodljiv mit obljublja, da lahko dva, ki sta skupaj že desetletja, tiho in brez trenj zdrsneta v pokoj. Vendar ni tako. Mnogi psihologi trdijo, da je sprememba življenja zaradi upokojitve tako velika je npr. zaradi pubertete. Osebe, ki niso rešile vprašanja individualnosti proti zvezi, bodo ob upokojitvi zapadli prav v te nerešene probleme. Nadzor in osebne meje sta dva velika dejavnika pri prilagoditvi na upokojitev.

Druga naloga:

V tej fazi vsak potrebuje svoj lastni prostor... Prav tako mora biti tudi nevtralni prostor namenjen skupni rabi para. Ti prostori so lahko znotraj ali zunaj doma, vendar pa morajo obstajati. Prav tako mora biti vsak zakonec pripravljeni spoštovati prostor drugega.

Razdelite čas na njegov, njen in skupen… Odločita se skupaj, saj se noben od vaju ne sme počutiti izigran ali »priklenjen« na drugega.

Dejavnosti načrtujta v skladu s potrebami obeh … Naredita si seznam, pri katerih aktivnostih in koliko želita sodelovati, ter nato določita dejavnosti, ki se jih bosta udeleževala skupaj.

Tretja naloga:

Imejta podobne cilje … Upokojitev ni konec, pač pa začetek nečesa novega. Postavita si skupne cilje, ki jih želita doseči. Pri tem upoštevajta potrebe obeh.

Spremembe … Kot se ljudje spreminjamo, tako se spreminjajo naše potrebe, in ko se spremenijo potrebe, se moramo spremeniti tudi mi.

 

Pravimo, da so odnosi vse kar rabijo majhni otroci. Ko odraščamo, postanejo zelo pomembni materialni predmeti in finančna varnost. V petem obdobju pa znova zaključimo krog. Odnosi spet postanejo najpomembnejši. Ne hipoteke, ne bančni račun ali članstvo v določenem klubu.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.