5 stopenj rasti - 2. del

Uredništvo iskreni.net
Torek, 3. november 2009, 4:32
Image

Zakonsko življenje lahko razdelimo v 5 različnih obdobij. V 1. delu smo se posvetili prvemu obdobju, zdaj pa sta na vrsti drugo in tretje obdobje.

 

DRUGO OBDOBJE: stvarna ljubezen, od 3 do 10 leta

Ali lahko dve osebi naučimo hoditi skupaj, ne da bi se med seboj spotikala?

Prva naloga:

Oklenite se ljubezni, ko stopite na realna tla... Če vama je uspelo do sedaj, bosta zmogla tudi naprej. Prilagajanje se je začelo.

Kaj je ovira? Ta zakon ni več svež, po drugi strani pa tudi nima dolge zgodovine. Pari v drugem obdobju živijo v naglici. Delajo kariero, urejujejo si življenje, vzgajajo otroke, odplačujejo kredite in skrbijo za preživetje. Vse to jih odnese stran od njihovih sanj. Zakonca začneta smatrati drug drugega kot samoumevna. Nič več ne raziskujeta. Iskric začetne ljubezni ni več in pogosto se pojavi razočaranje. Tisti, za katere je ta stopnja preveč frustrirajoča, začnejo iskati razloge, zakaj se ne bi smeli poročiti.

Druga naloga:

Prepoznajte skrite dogovore iz zakonske pogodbe ... Vsi zakoni imajo nenapisana pravila in prav ta se v prvem obdobju zakona še ne pokažejo. Običajno se pojavijo v drugem obdobju ali kasneje.

Zvestoba šteje ... Drugo obdobje je čas velike ranljivosti za afere. V tem obdobju afera običajno predstavlja beg iz intime, saj se pri nekaterih pojavi pravi strah pred intimnostjo. Afera pa ponuja neko lažno intimo. Navidezno zgleda, da gre za brezpogojno ljubezen. Nikogar ne skrbi, kdo bo odnesel smeti ali skrbel za finance. Tu ni prostora za dolgčas ali vsakdanje manjše krize. To pa je tisti težji del zakonske zveze, vendar ravno to ustvari pravo intimnost.

Čas ko otroci odidejo v šolo … Zdi se, kot da vsak družinski član zdaj odhaja po svoje. Opazili boste le malo napredka iz dneva v dan. Ob vseh obveznostih, ki jih prinese šola, starši nimajo veliko časa za delo, igro, drug za drugega, včasih pa tudi za otroke ne.

Stabilnost niha … Kar otroci najbolj potrebujejo, še posebej v času šolanja, je stabilno družinsko življenje. Na žalost pa začne pa trpi tudi stabilnost, ko so otroci v vseh svojih potrebah in zahtevah okupirani s šolo, starši pa s službo. Stabilnost družine ni nič močnejša kot stabilnost zakonske zveze same. Starši lahko dajo otrokom najboljšo popotnico, če lastno zakonsko zvezo jemljejo kot prednostno nalogo. Že dolgo je znano, da otrok cveti, ko oče ljubi mamo. Otroci se najbolje naučijo ljubezni in enosti družine s tem, da so sami del ljubeče družine.

 

TRETJE OBDOBJE: zadovoljiva ljubezen, od 11 do 25 let

Par postane tako povezan, da trpi njuna individualnost. Lahko postaneta soodvisna drug od drugega. Na začetku je njuna naloga oblikovati zakonske identiteto iz dveh različnih osebnosti. V tej fazi pa je naloga skoraj obratna: ohraniti individualno identiteto skupaj z zakonsko identiteto.

Prva naloga:

Ohraniti posameznikovo identiteto skupaj z zakonsko identiteto … Cilj zakonske zveze je zdrava soodvisnost. Napačno je, če v zakonu eden od zakoncev poskuša prevzeti vsa občutja in vse naloge. Zdrava odvisnost je dobrodošla. Paziti pa se morate nevarnosti soodvisnosti. Ločitev ne more biti rešitev za soodvisnost, saj problem izhaja izpod nivoja zakonske zveze, iz globine posameznika.

Druga naloga:

Dokončno se poslovite … Šele ko se poslovite od ene stvari, se lahko lotite naslednje. Če želite prijeti v roko nalivno pero, morate najprej odložiti svinčnik. V tem obdobju se pari soočijo tudi z realnostjo srednjih let, ki nas prisili, da se nekoliko ustavimo in razmislimo, kje smo in kam gremo. Pomembno je, da se dokončno poslovimo od izgubljene mladosti. Redki so ljudje, ki dosežejo ali presežejo sanje, ki so si jih zadali na začetku življenja. Večina pa žaluje za razbitimi sanjami. Naloga tega obdobja je premagati sindrom zdaj ali nikoli.

Intimnost je delitev upov, sanj, strahu, sramu, veselja in žalosti. Pomeni, da drugega dobro poznamo in ga kljub temu cenimo. Gre za ravnotežje med odvisnostjo in neodvisnostjo, med razdaljo in bližino. Ob koncu tretjega obdobja je možno doseči dobro ravnotežje. Če v tej fazi vaše potrebe niso izpolnjene, boste začeli postavljati negativne predpostavke o tem, kaj čuti vaš sozakonec. To pa uničuje intimnost. Včasih so sicer vaše domneve resnične, vendar v večini primerov niso.

Posebna skušnjava, ki se lahko pojavi v tem obdobju, je skušnjava po prekinitvi razmerja in iskanju zadovoljitve tistega, kar vam v zakonu manjka (razumevanje, naklonjenost …) v novi zvezi, skušnjava po popolni predanosti službi, saj tam dobivate polno pozitivnih odzivov …

 

O četrtem in petem obdobju pa v 3. delu.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Anonymous
Petek, 20. november 2009, 15:18

kaj pa lahko storimo, da to te stopnje "posebnja skušnjava" ne pride in kaj lahko storimo, ko do tega pride?