5 stopenj rasti - 1. del

Uredništvo iskreni.net
Petek, 23. oktober 2009, 5:55
Image

Tako kot otrok prehaja preko različnih razvojnih stopenj od rojstva do odraslosti, se tekom let razvija in zori tudi zakonska zveza. Zakonsko življenje lahko razdelimo v 5 različnih obdobij.

 

Nekateri pari prej preidejo v drugo obdobje, spet drugi se v določenem zadržijo nekoliko dlje, vendar v splošnem velja nekako takole:

• Prvo obdobje - nezrela ljubezen, prvi 2 leti

• Drugo obdobje - stvarna ljubezen, med 3. in 10. letom

• Tretje obdobje - zadovoljiva (zadostna) ljubezen, med 11. in 25. letom 

• Četrto obdobjeprerojena ljubezen, med 26. in 35. letom 

• Peto obdobje - odlična (nadnaravna) ljubezen, po 26-ih letih zakona.

V vsakem od obdobij mora par prehoditi določeno pot, če želi preiti na naslednjo stopnjo.

 

PRVO OBDOBJE: nezrela ljubezen, prvi 2 leti:

Geometrično se da razložiti, zakaj stol najbolje stoji na treh nogah, ker tri točke določajo ravnino. Štirinogi stol bo nestabilen, če četrta noga ne bo pravilno naravnana oz. če podlaga ne bo ravna. Eno ali dvonogi stol pa ne more stati samostojno. Trinogi stol se prilagaja vsaki situaciji, saj z njim lahko sedite tudi na neravni površini.
Vsak zakon je kot trinogi stol. Ena noga je mož, druga je žena. Tretja noga se s časom spreminja – to je lahko otrok, služba, nakup stanovanja, odhod otrok od doma, upokojitev …

Takoj na začetku je stol dvonogi in zato nestabilen. Srečna mladoporočenca sta prepričana, da je njuno življenje popolno. Ne vesta, da potrebujeta tretjo nogo. V njunem življenju ni prostora. Rezultat tega je, da je njuna zakonska zveza na začetku zelo krhka in se zlahka rani.

Prva naloga:

Oblikovanje družine ... Prva naloga, ki jo morata mladoporočenca opraviti, če želita zaključiti prvo obdobje, je, da kot dve neodvisni in absolutni različni osebi oblikujeta eno enoto. To ni lahko, saj morata žrtvovati svojo individualnost. Imata močno orodje: navdušenje in zanos, polno energije. Na drugi strani pa ... obstaja stvar, ki resno ovira prehod k enosti: možnost zloma.
Ne glede na to, kaj par misli, je njuna intimnost v začetku površna. Prava intimnost raste, ko se par bolje in bolje pozna. Na začetku odnosa par še ni imel dovolj časa, da bi lahko šel v globino. Pri tem starost para ne igra nobene vloge.

Opustite stare družinske vzorce ... Zapustila sta dom in zdaj sta na svojem. Toda dom ni zapustil njiju. Stari vzorci od doma vplivajo na skoraj vse, kar je v novem zakonu. Boste odprli darila na božični večer ali na božično jutro? Posteljete posteljo takoj, ko vstanete, ali kasneje? Kaj je prav? Verjetno se vam zdi pravilno tisto, česar ste navajeni.

Druga naloga:

Premagajte željo po nadzoru ... Vedno bodo prisotni konflikti. Mladi zakonci še nimajo dovolj izkušenj, da bi se zavedali, da konflikt ni nič drugega kot običajni del zveze. Način reševanja konfliktov pa je tisti, ki odloči, ali se bo zveza okrepila ali pa propadla.

Prilagajanje ... mladi pari bodo reagirali instiktivno in branili vse, kar rečejo ali naredijo. Vedo, da bolj ko se odprejo, večja je možnost za konflikte. Verjetno pa ne vedo, da večja kot je odprtost, večja je možnost za intimnost.

Tretja naloga:

Zgradite spolno zvezo ... Za razliko od ostalih bioloških potreb, kot so potreba po hrani, vodi, toploti … na željo po spolnosti močno vplivajo tudi drugi dejavniki. Izkušnje in spoznanja od otroštva dalje vplivajo na vašo spolno intimo. Spolne zlorabe in druge travmatične spolne izkušnje praktično vedno vplivajo na spolnost v zakonu.

 

Ostala obdobja v nadaljevanju ...

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Anonymous
Petek, 23. oktober 2009, 11:48

Ejga super, komaj čakam naslednje stopnje.