»4EVER« oz. kaj danes pomeni pojem »zavezanost«

Eva Markovič
Ponedeljek, 22. september 2014, 5:00
Image
4ever
Ob koncu poletja lahko v obmorskih krajih (pa tudi sredi Ljubljane) občudujemo številne »A. + T. 4EVER IN <3«. Vrezljani so v borovce na plaži, s črnim flomastrom nakracani na straniščna vrata, vpraskani na klopce v parku.

Bolj ko so takšne romance minljive in brez prihodnosti, večjo potrebo čutimo, da jih vsaj za trenutek ovekovečimo, zadržimo, naredimo nesmrtne. Naj se vsaj drevo spominja najinih skupnih poletnih večerov.

Kaj naj bi danes pomenil »4EVER«? »Za vedno« pomeni do konca poletja, dokler nama je prijetno, dokler si eden od naju ne premisli.

Kaj naj bi danes pomenil »4EVER«? »Za vedno« pomeni do konca poletja, dokler nama je prijetno, dokler si eden od naju ne premisli. Pri civilni poroki naju je matičar razglasil za moža in ženo – ne do konca življenja, ampak dokler se nama bo pač zdelo. Kasneje si lahko premisliva in nisva več mož in žena. Ali pa postaneva mož in žena koga drugega. Zraven pa si omisliva še nov avto ali drugo barvo las. Kot se bova pač počutila.

Koncept krščanske zavezanosti je postal sodobnemu svetu popolnoma tuj. Tisti »da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja« se sliši kot pocukrana fraza iz starih holivudskih filmov, za katere vsi vemo, da lažejo.

Trajna ljubezen naj bi bila nemogoča, saj nihče ne more predvideti, kaj vse mu bo prineslo življenje, kakšen bo čez trideset let njegov sozakonec in kako se bo spremenil sam. Možje in žene, ki v zakonu vztrajajo do starosti, naj bi to počeli le iz navade, udobja ali strahopetnosti. Carpe diem! vpije svet. Ne zapirajte si vrat z življenjskimi odločitvami! Moški so poligamni in ne morejo ostati zvesti! Ženske so bile predolgo zatirane, naj končno tudi one malo uživajo!

S človeškimi očmi je zakon za vse življenje res misija nemogoče. Nihče nam ne more zagotoviti, da nekega dne ne bomo spoznali lepše/boljše/zabavnejše osebe, s katero bi nas zamikalo deliti življenje. Nihče nam ne obljublja, da se v nekem trenutku ne bomo počutili izčrpanih, naveličanih in razočaranih. Nihče nam ne obljublja udobja tipa »in živela sta srečno do konca svojih dni«.

A kristjani smo tu v velikanski prednosti. Ni se nam treba zanašati na svoje omejene človeške moči, saj nam ob strani stoji Odrešenik. Nismo na milost in nemilost prepuščeni toku življenja. Ni nam treba samim nositi križa vsakdanjika. V zakramentu svetega zakona nam Gospod obljublja, da bo z nami v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju. Da bo z nami vse dni našega življenja. Obljuba, ki Misijo nemogoče spremeni v Nepremagljive!

»Ana + Tone. Poročena 30 let. Za vedno.« Svet potrebuje malce takšnega vandalizma.

Berem svojo poročno zaobljubo in molim za modrost in ljubezen, ki bosta ohranili najin zakon. Ni me strah. Trdno zaupam, da naju je Jezus dobro opremil za naporno pot. Od naju je odvisno, ali bova vsak dan črpala iz vodnjaka Njegovega usmiljenja ali pa se bova zapletla v vsakodnevno preobremenjenost, nesoglasja in razlike. Vem, da nama bo z Njegovo pomočjo uspelo. Veselim se najinega »za vedno«!

Leta od najine poroke lahko preštejem na prste ene roke. Vem, da marsikdo ne verjame v dokončne življenjske odločitve in me ima za romantično zanesnjakarico brez stika z realnostjo. Zato pozivam vas, dragi zakonci, ki ste poročeni 20, 40 ali 60 let: naslednjič v parku iz žepa izvlecite švicarski nož in z njim v naslonjalo klopce vrežite: »Ana + Tone. Poročena 30 let. Za vedno.« Mislim, da svet potrebuje malce takšnega vandalizma.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.