10 stvari, za katere želim, da bi jih hči vedno pomnila

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Nedelja, 14. maj 2017, 5:52
Image
mama hci3
Ko opazujem svoji hčeri, vedno znova razmišljam, kaj želim, da odneseta s seboj v življenje. Ko sem to poskušala strniti v neke vrste pismo, je nastalo tole: 

1. Živi svoje življenje. Čeprav srkaš vzorce, ki smo jih vzpostavili v naši družini, to ne pomeni, da moraš te vzorce ponavljati. Naredi tisto, za kar sama čutiš, da je res tvoje in da je dobro.

2. Živi danes. Preteklosti ne moreš spreminjati in tudi prihodnosti ne moreš živeti sedaj. Lahko pa živiš ta trenutek in ga v polnosti izkoristiš.

3. Ljudi ne moreš spremeniti. To velja tako za družinske člane, prijatelje, kot tudi fante. Spremeniš lahko samo sebe in svoj odnos do drugih. Če z nekom nikakor ne najdeš skupnega jezika, je skoraj gotovo najbolje, če gresta vsak svojo pot. 

4. Razišči, kaj je tvoja strast, in najdi način, kako jo lahko živiš. V življenju boš srečna, če boš delala to, kar te resnično veseli.

Za življenje ni zemljevida. Ugotovi, kaj te res osrečuje, pa čeprav ti bo vzelo več časa, kot drugi pričakujejo.

5. Za življenje ni zemljevida. Zato nikar ne poslušaj ljudi, ki mislijo, da bolje od tebe vedo, po kateri poti bi morala iti, kakšen poklic bi si morala izbrati in kdaj bi se morala poročiti. Ugotovi, kaj te res osrečuje, pa čeprav ti bo vzelo več časa, kot drugi pričakujejo.

6. Na svetu bodo vedno negativci. Ne moreš jih spremeniti, zato jih raje ne poslušaj.

7. Tvoje prioritete niso nujno enake prioritetam drugim. Vsak od nas ima nekoliko drugačne potrebe in prav je, da se ravnaš po svojih.

8. Zagovarjaj svoje vrednote. Tudi ko bodo vrstniki pritiskali nate, ostani močna. Si dober človek in zaupaj svojemu notranjemu čutu.

9. Zavedaj se svoje vrednosti. Čudovita in enkratna si. Mnoga dekleta tega ne dojamejo in iščejo svojo vrednost pri fantih, v drogah, alkoholu. Zate si želim, da bi izbrala boljšo pot. Da verjameš vase in veš, da si edinstvena.

10. Bodi iskrena. Bodi to, kar si, in se nikar ne skrivaj ali opravičuj. 

 

Foto: dailyparent.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.