10 praktičnih sprememb, zaradi katerih lahko postanemo bolj umirjeni starši

Mojca Koren Lapajne
Četrtek, 9. februar 2017, 5:00
Image
Happy-Kids-and-Parents1
Ohraniti mir v sebi je vsakodnevni izziv vsakega starša. Toda navadno na otrokovo dejanje odreagiramo glasno takrat, kadar pozabimo na sočutje do sebe.

Neutolažljivi nočni jok, ponavljanje besede »mami« in »oči« v nedogled, ne da bi kdo zares potreboval kaj od nas, zavračanje skrbno pripravljene večerje (po njihovem izboru!), pogled na kup neopranega in na še en kup nezlikanega perila in utrujenost od službe niso ravno idealni pogoji, v katerih lahko z vso mirnostjo sprejemamo in reagiramo na neprimerno vedenje otrok.

Zakaj se jezimo?

Vzemimo za primer otroka, ki zvečer pri kopanju poškropi vso kopalnico. Kakšen večer bi se njegova mama temu nasmehnila in ga prijazno opomnila, spet drugi večer bi znorela.

Ne moremo se torej izgovarjati na to, da je otrokovo vedenje tako neprimerno, da se enostavno moramo jeziti, kajti to ne drži. Jezimo se, kadar imamo občutek, da iz različnih vzrokov nimamo kontrole nad situacijo ali enostavno nimamo moči, da bi se spopadli z njo. Kadar vemo, kaj in kako narediti, se nikoli ne razjezimo.

Novoletni sklep: nikoli več se ne bom razjezil/a!

Potrebnih je bilo sedem januarjev, da sem ugotovila, da je to popolnoma zgrešeno postavljen cilj. Seveda se bom še razjezila! Trudila sem se biti popolnoma »nekričeča« mama in zato me je vsak, čeprav izjemoma redek kričeči izpad, popolnoma vrgel iz tira.

Cilj si je potrebno zastaviti drugače: negovati je potrebno sočutje do sebe in biti odziven na svoje potrebe, da si lahko primerno odziven na vedenje in potrebe otrok.

woman-drinking-coffee

Kako poskrbeti zase, da bomo bolj umirjeni?

Veliko berimo.

Branje je odlična sprostitev, hkrati pa je v knjigah zapisanih ogromno modrosti. Iz knjig se lahko naučimo marsikaj, le izbira knjig mora biti pravilna.

Zmanjšajmo dražljaje.

Jezimo se, kadar imamo občutek, da iz različnih vzrokov nimamo kontrole nad situacijo ali enostavno nimamo moči, da bi se spopadli z njo.Dela televizija, piskajo telefoni, sliši se ventilator iz pečice, brenči sušilni stroj … Nič čudnega, da nas ob vseh teh dražljajih že malenkost vrže iz tira. Izklopimo, utišajmo, zaprimo vrata. Tako mi kot naši otroci potrebujemo malo miru.

Vstanimo nekaj minut pred vsemi.

Skuhajmo si kavo, globoko vdihnimo svežino jutra, zmolimo in se uredimo. Če bomo za svoje telo in dušo poskrbeli preden bo hrup napolnil dnevno sobo, nas bo težje karkoli vrglo iz tira. Zato je teh nekaj minut vredno ukrasti spancu.

Pojdimo zgodaj v posteljo.

Naspane ljudi je veliko težje razjeziti kot utrujene. Isto velja za starše – težko je ostati miren, če si preutrujen za misliti, preutrujen za ignorirati drobne stvari ali preutrujen, da bi odreagiral premišljeno.

Jejmo.

Potrebno je negovati sočutje do sebe in biti odziven na svoje potrebe, da si lahko primerno odziven na vedenje in potrebe otrok.Se kdaj zalotite, da niste dali v usta niti grižljaja, medtem ko ste skrbno pripravljali obroke in z njimi hranili otroke? Saj vsi poznamo reklamno geslo, da smo lačni enostavno drugačni.

Imamo hobi?

Imamo vsaj eno uro v tednu, ko izven svojega doma in brez svoje družine počnemo nekaj, kar našo dušo osvežuje? Vzemimo si čas za svoje strasti. Zaradi tega bomo srečnejši in posledično mirnejši.

Bodimo pozitivni.

V hitenju skozi dneve in opravke tako radi pozabimo in spregledamo vse lepo, kar vzgoja otrok prinaša s seboj. Smo se ujeli v past in vidimo vse skupaj kot en sam napor? Večkrat se spomnimo, kako lepo je biti mama ali oče!

Bodimo fizično aktivni.

Tecimo, hodimo, telovadimo. Ljudje, ki so fizično aktivni, so manj razdražljivi.

Upočasnimo življenje.

V hitrosti in stresu je enostavno izgubiti živce. Si je res potrebno dan organizirati tako, da se mora do minute vse iziti? Lahko kaj počaka do naslednjega dne in ali morda lahko kaj celo izpustimo?

Zabavajmo se.

Ne jemljimo sebe in vzgoje tako resno. Namesto, da povzdignemo glas zaradi nagajivosti, se raje pošalimo. Ustvarimo prijetno ozračje, v katerem bomo čez nekaj minut vsi bolj dojemljivi za "pregled" neprimernega obnašanja.

Foto: pregnancyandbaby.com, stepbystep.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

94%

18.414€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.