10 nasvetov, kako najti več veselja v materinstvu

Uredništvo iskreni.net
Torek, 24. januar 2017, 5:08
Image
srecna mama
Včasih prelahko pozabimo, zakaj smo rade mame.

Ni dvoma: mame obožujemo svoje otroke. Naša ljubezen do njih nima meja. Ampak medtem ko tekamo okoli, čistimo, delamo in skrbimo za vse druge, nase pa pozabljamo, velikokrat izgubimo veselje nad materinstvom.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki nam pomagajo najti več veselja v materinstvu.

1. Opazujmo in se prepuščajmo

Poskusimo stopiti korak nazaj in samo opazovati. Prenehajmo čistiti. Prenehajmo se truditi, da bi imele vse pod kontrolo. Prenehajmo strmeti v koledar na hladilniku, ki je poln aktivnosti in samo opazujmo. Glejmo, kako se otroci pogovarjajo med seboj. Prisluhnimo jim, ko se igrajo v domišljijskih igrah in zaznavajmo, kako so vsak dan bližje, da postanejo odrasli. Ustavimo se in se prepustimo, pa čeprav samo za pet minut.

2. Privoščimo si oddih zase

Včasih odsotnost od družine še poveča ljubezen do nje. Če le morete, si vzemite dan, popoldan, vikend ali celo teden zase. To potrebujemo za naše duševno zdravje. Še bolj pa boste presenečeni nad učinkom, ko pridete nazaj – vaše srce bo eksplodiralo od veselja, da spet vidite svoje otroke.

3. Spominjajmo se, zakaj smo se odločili za otroke

Poskusimo se spomniti, zakaj smo se odločili imeti otroke. To zveni precej osnovno vprašanje, pa vendar redko pomislimo nanj. Spomnimo se, kako je bilo, ko smo prvič držali dojenčka v naročju. Spomnimo se, kako je, ko nas otrok objame okoli vratu in nam pove, kako rad nas ima. Poglejmo si fotografije in se preprosto spominjajmo.

4. Igrajmo se, kot da smo otroci

Ne samo da se igrajmo z otroki, tudi igrajmo se, kot da smo otroci – plezajmo po plezalih, čeprav nam bo nerodno. Zavihtimo se po vešalih, čeprav nas bodo bolele roke. Pokažimo otrokom, kaj nam pomeni zabava. Igranje in zabava z otroki je nekaj, kar si boste vi in vaši otroci zapomnili za vse življenje.

 


5. Uživajmo danes

Kot je le mogoče, se ne obremenjujmo s prihodnostjo ali preteklostjo. Živimo za vsak dan. Skušajmo ceniti vsakodnevne nore trenutke brez obžalovanja in z vsem srcem.

6. Bodimo hvaležni

Vadimo se v hvaležnosti za vse, kar imamo. Mogoče smo hvaležni za otrokovo zdravje, za streho nad glavo, za srečo, da smo skupaj in se lahko smejimo in hecamo.

7. Privoščimo si trenutke tišine

Imejmo čas, ko otroku ni dovoljeno, da bi nas motil in uporabil za zabavo. Takrat si prepovejmo delati karkoli drugega kot le sedeti in uživati nekaj minut miru in tišine. Mogoče boste morali vse skupaj poimenovati »igra tišine«, odvisno od starosti vašega otroka, ampak, karkoli že – le da deluje.

8. Poiščimo pomoč

Nič ni narobe, če se počutimo preobremenjene z materinstvom. Nič ni narobe, če se o tem pogovarjamo. Poskusimo najti ljudi (družino, partnerja ali prijatelje), pred katerimi nam ne bo težko deliti svoja čustva. Vzemite si čas za pogovor z njimi.

9. Umestimo v svoj dan tudi nenačrtovan čas

Umestimo v svoj dan tudi nenačrtovan čas. Čeprav morda to zveni kot oksimoron, je zelo pomembno. Morda boste šli na sprehod v park, spekli piškote ali pa se preprosto samo smejali šalam. Nepričakovani čas za zabavo je navadno tisti najboljši.

10. Najdimo srečo v malih stvareh

Poiščimo v dnevu male stvari, ki nas osrečijo. Morda je to vroča, močna kava zjutraj, ali pa trenutek, ko pred odhodom v posteljo preverimo otroke, če spijo, in jih narahlo v postelji objamemo.

Nobena skrivnost ni, da je materinstvo težko delo. Ampak po težkem delu vedno pride neverjetna nagrada, na primer opazovati odraščanje naših otrok v čudovite ljudi. Je lahko kaj še večja sreča?

Vir: ourfamilyworld.com
Prevod in priredba: Eva Strajnar

Foto: momjunction.com, lh6.googleusercontent.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.