Zvesti obljubi: že 25 let!

Torek, 31. marec 2015, 14:19
Image
skavti 0

Danes imajo skavtinje in skavti rojstni dan. Letošnje praznovanje je še posebej slovesno. 

»Pri svoji časti obljubljam, da si bom z Božjo pomočjo prizadeval/a služiti Bogu in domovini, pomagati svojemu bližnjemu in izpolnjevati skavtske zakone,« so tiste slovesne besede skavtske obljube, ki predstavljajo jedro skavtstva. Konkretizira jih 10 skavtskih zakonov in vsakodnevno življenje skavtinj in skavtov v skladu z njimi.

skavti 7

Danes hodijo k skavtom že otroci prvih skavtov (foto: Sara Stojan)

Skavtstvo na Slovenskem ima bogato tradicijo, katere začetki segajo v leto 1922, prekinjena pa je bila v času druge svetovne vojne. V času komunizma je bilo organizirano skavtstvo v Sloveniji prepovedano, še naprej pa je živelo v zamejstvu in zdomstvu. V prvi polovici 80. so se začeli prvi konkretni koraki za njegovo ponovno oživitev tudi znotraj meja Slovenije.

Začetnik novodobnega slovenskega skavtstva je Peter Lovšin iz Ljubljane. Danes odrasel družinski oče je že skoraj daljnega leta 1984 kot dijak okoli sebe pri kapucinih v Štepanji vasi zbral prijatelje, s katerimi so začeli po načelih ustanovitelja svetovnega skavtstva lorda Roberta Baden-Powella (med skavti bolj poznanega s kratico Bi-Pi) skavtske ideje ponovno vsajati v slovenska mlada srca. Skavtu Petru so bili v veliko pomoč slovenski zamejski skavti, pri katerih je tudi dal skavtsko obljubo.

skavti 4

Peter Lovšin, ustanovitelj in prvi skavtski načelnik

Organizacija je delovala v ilegali vse do 31. marca 1990, ko je bilo tik pred aprilskimi prvimi demokratičnimi volitvami na ljubljanski teološki fakulteti ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). Takrat je bila to edina skavtska organizacija v bivši Jugoslaviji in prva katoliška organizacija, ustanovljena po 2. svetovni vojni. Ta dan velja za rojstni dan sodobnega skavtstva v Sloveniji.

skavti 2

25 let skavtskih članskih našitkov (foto: Peter Lovšin)

Od tistih začetkov so se skavti razvili v eno najpomembnejših in najbolj dejavnih mladinskih organizicij pri nas. Štejejo približno 4500 aktivnih članov, pri vzgoji in izobraževanju otrok in mladine po načelih slovenstva, katolištva in skavtstva pa sodeluje okoli 820 voditeljev prostovoljcev. Le kdor je bil kdaj skavtski voditelj, ve, koliko požrtvovalnosti in ljubezni ti mladi voditelji namenjajo svojim mlajšim varovancem. Vse ure podarjenega prostega časa je nemogoče sešteti.

skavti 5

Poletna taborjenja so gotovo eden najlepših delov leta vsake skavtinje in vsakega skavta (foto: Rok Rakun)

skavti 6

Skavti - mladost in prijateljstvo (foto: Rok Rakun)

skavti 9

Luč miru iz Betlehema (LMB) je ena od akcij, po kateri so skavti najbolj poznani. 
Nesejo jo tudi na Triglav. (foto: Matevž Cerar)

Današnje praznovanje ustanovitve slovenske skavtske organizacije bo še posebej slovesno. Ob 18.30 bo v ljubljanski stolnici potekala zahvalna maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Somaševal bo tudi upokojeni primorski škof Metod Pirih, ki je pred 25 leti vodil mašo na dan ustanovitve ZSKSS.

Pogled nazaj, misli za naprej? »Ustanovitev katoliške skavtske organizacije ni bil lahek zalogaj, saj tega ni bilo moč narediti vse od leta 1941 naprej. Po 25 letih delovanja katoliških skavtov nas navdaja še večja skrb in odgovornost, saj skavtstvo ni samo organizacija, ampak način življenja v družini, skupnosti, Cerkvenem občestvu in ne nazadnje tudi v domovini,« pa je današnji skavtski praznik komentiral začetnik sodobnega slovenskega skavtstva in prvi načelnik ZSKSS Peter Lovšin.

Naj mogočno drevo slovenskega katoliškega skavtstva še naprej raste iz drobnega semena, posejanega pred 25 leti. Zvestoba idealom skavtske obljube je najboljša popotnica. Čestitke za prehojeno pot in vse najboljše!

Vir: skavti.si, skavt.net 

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.