Začnimo z dialogom!

Darja Ovsenik
Četrtek, 24. september 2015, 16:00
Image
pogovarjanje

»Drznite si spregovoriti, soočiti mnenja, poslušati drug drugega in pustiti spremeniti svoj pogled na stvari, ki se tičejo vašega kraja, Slovenije, Evrope ali pa kar celotnega planeta. Drznimo si sanjati prihodnost in ukrepati v smer svojih sanj!«

Močne besede, ki bodo vodile letošnji Socialni teden, ki se danes začenja z uvodno okroglo mizo. Rdeča nit tedna je dialog, zato so ga poimenovali V iskanju dialoga. V tem tednu se bo zvrstilo več kot 40 dogodkov po vsej Sloveniji.

Ponudba celotnega tedna je zares pestra in bogata, vsebinsko pa razdeljena na pet različnih področij:
dialog o …,
dialog v družini, vzgoji in medosebnih odnosih,
mediji v službi dialoga in resnice
identiteta: kdo sem jaz, kdo smo mi?,
v iskanju edinosti.

Med gosti tudi Štefan Kržišnik

Na Socialnem tednu bomo letos med govorci prisotni tudi iskreni.net s Štefanom Kržišnikom, ki bo sodeloval na srečanju Skupaj z družinami za družine: kaj prinaša sinoda novega v življenje družin. Uvodno besedo bo imel dr. Igor Bahovec, ki bo predstavil nekatere vidike sinode, sledila bo okrogla miza s predstavniki združenj in gibanj, katerih pomemben del poklicanosti in poslanstva je življenje družin in delovanje zanje: Najina pot (zakonca Matos), Gibanja fokularov (Marjana Debevec), Iskreni.net (Štefan Kržišnik) in Zakonci za Kristusa (zakonca Pečarič).

Srečanje bo jutri, v petek, 25. septembra, ob 19.30 na Teološki fakulteti v Ljubljani v predavalnici 1.

Zakaj naslov V iskanju dialoga?

Dialog se začne v družini

»Širši družbeni dialog in iskanje konsenza se začne v družini in v odnosih z najbližjimi. A prav v teh odnosih je dialog pogosto najtežji, ranjenosti vključenih pa najbolj boleče. Kako živimo dialog v odnosih z najbližjimi? Kakšno mesto ima pogovor v vsakdanjem življenju posameznikov, moža in žene, družine, šole? Kako vzgajati otroke in mlade za dialog, refleksijo, zavzemanje stališč in končno – odločanje?« so zapisali organizatorji pri vsebinskem sklopu o družini.

V pestri ponudbi programa Socialnega tedna smo izbrali dogodke, ki se tematsko navezujejo na družino:

Dialog v družini in družbi (26. 9. ob 18.00 v telovadnici OŠ Odranci):
Po uvodnem predavanju doc. dr. Sebastjana Kristoviča se bodo o dialogu v družbi in družini pogovorili: Lojze Kozar, župnik, mag. Andrej Kociper, ravnatelj OŠ, Aleš Zver, športnik.

Ali je mogoče NEkomunicirati? (28. 9. ob 17.00 v sejni sobi zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča, Postojna)
Človeku je nemogoče nekomunicirati. To je najpomembnejša dejavnost, ki nam omogoča, da med seboj izmenjavamo podatke, pridobivamo informacijo in vzdržujemo stike z ljudmi. V komunikaciji človek spoznava samega sebe, svoj pristop v medosebnih odnosih in sprejemanju sogovornika. Predstavitev bo potekala v obliki delavnice s poudarkom na osebnem izkustvu in učenju veščine kulture komunikacije. Učno delavnico bosta vodila Martin Lenarčič in Mira Lenarčič.

Pot do miru med nami (28. 9. ob 19.00 v Mestni knjižnici Grosuplje)
Alenka Rebula in Josipa Prebeg bosta v predavanju govorili o zahtevnih korakih na poti do miru in sprave. Če jih ne naredimo, ne pridemo do cilja. In šele ko to zmoremo v osebnih odnosih, smo sposobni to prenesti na javno raven.

pogovor oče sin

Težko se o čem dogovorimo. Zato se tudi težko zares odločamo. Večino časa se ne poslušamo in zgolj neučinkovito prepričujemo drug drugega. Je smisel dialoga res v prepričevanju drugih ali v nagovarjanju že prepričanih?

Dialog s sočutjem in odpuščanjem (29. 9. ob 19.30 v župnijski dvorani župnije Ljubljana – Sv. Peter)
Predavanje in pogovor z gospo Silvo Matos: Medsebojno govorjenje nas oblikuje, naredi bolj občutljive in bolj opremljene za življenje. Človek se razvija v živem odnosu. Kolikokrat pa se prizadeti umaknemo, nam zmanjka poguma. Bojimo se, da ne bi bili prizadeti ali da bi sami prizadeli – sebe in druge. Beseda na ustnicah zamre. Zazdi se prerevna, da bi izrazila vse. Ni potrebno vse, že nekaj je bolje kot nič. Se veliko dialogov z mojimi bližnjimi odvija v meni – kot monolog? Izbiram sam, to je čudovita, a odgovorna svoboda, lahko izbiram odprtost ali zaprtost za dialog, sebičnost, odpor ali sočutje, ljubezen. Ozirajmo se na druge s spoštovanjem, spoštujmo svojo enkratnost in ne zaničujmo druge. Odgovornost za dialog je na obeh straneh. Začeti je treba pri tistem, ki je pred menoj, ki ga srečam na svoji poti.

Dialog kot iskanje skupnih imenovalcev (30. 9. ob 19.00 v Mestni knjižnici Grosuplje)
Karel Gržan nam bo v pogovoru spregovoril o dialogu kot sposobnosti, da se med seboj slišimo in drug pri drugem prepoznamo tisto, kar nas povezuje v prizadevanjih za skupno dobro. Pogovor bo vodil Marjan Špoljar.

Prihodnost in izzivi šolstva v lokalnem okolju (30. 9. ob 19.00 v Mordi hiški, Log 1, Morje, Fram)
Šola v nemestnem okolju (na vasi) je že po svoji naravi središče življenja. Lahko pa tudi načrtno postane center znanja, kulture, ustvarjalnosti, morda tudi podjetništva. Kako se soočati s takšno vlogo? Kaj lahko pri tem naredijo učitelji, starši, učenci, lokalna skupnost.Skozi dialog bomo iskali možne izzive in odgovore na te izzive. Gre za razpravo (diskusijo): Vsak udeleženec bo lahko prispeval ali pa bil zgolj poslušalec. Notranji dialog pa se bo brez dvoma odvijal v vseh prisotnih.

Dialog v službi sprave: od družine do naroda (30. 9. ob 19.00 v župnijski dvorani Teharje)
Sodobni čas nas dela vse boj odmaknjene, zazrte v svoj ozki krog in probleme. Ni dovolj časa za pogovor, ni prave pripravljenosti in priložnosti. Ker se premalo pogovarjamo, premalo poznamo druge in premalo poznamo našo preteklost. V pogovoru se lahko obogatimo, se bolje razumemo, se manj obtožujemo, se lažje spravimo in skupno rešujemo probleme. Vabljeni k pogovoru, dialogu. Gost bo dr. Igor Bahovec.

Pravi dialog se zgodi takrat, ko smo se pripravljeni spremeniti tudi sami. Ko tvegamo, da bomo iz njega izšli vsaj nekoliko drugačni, kot smo vanj vstopili.

Spoznamo se v dialogu (30. 9. ob 19.30 v predavalnici v pastoralnem domu župnije Preska)
Na predavanju bo predstavljen pojem in ideja dialoga; kaj je dialog, kaj ni dialog in kako ga doživlja sodobna družba. Na predavanju bo predstavljena dialoška metoda in osrednje dialoške tehnike. Predavanje bo usmerjeno v prakso družinskega dialoga. Predavanje organizira Zavod za dialog.

Mladi so na netu – kaj storiti? (1. 10. ob 18.00 v veroučni učilnici župnije Crklje ob Krki)
»Svet ni eden, svetova sta dva,« so v začetku tega tisočletja sporočala oglasna sporočila za dostop do interneta. Po slabih 15 letih se zdi, da so bila še preveč preroška. Starši, stari starši, učitelji in vsi, ki prihajamo v stik z mladimi, imamo pogosto občutek, da so ti v svojem svetu. Da v živo skoraj ne komunicirajo več. Da je drugi svet zelo drugačen, neznan in nevaren.

Kaj mladi počnejo na internetu in kako? Kaj se tam dogaja in kaj so le pretirani miti? Je dialog »v živo« med mladimi in med generacijami bolj izjema kot pravilo? Kaj storiti, da bi vendarle živeli v istem svetu?

Odgovore na ta aktualna vprašanja bomo iskali z Matejem Cepinom, po stroki univ. dipl. ing. računalništva, sicer pa direktorjem zavoda Socialna akademija iz Ljubljane in večletnim mladinskim delavcem na različnih področjih. Pred leti je bil eden od pobudnikov projekta Socialni teden, ki že več let uspešno teče po vsej Sloveniji. Zanimajo ga teme kot so mladi, aktivno in odgovorno državljanstvo, vseživljenjsko učenje, vodenje in menedžment. Na teh področjih je objavil že tudi veliko knjig in člankov. Je mož in oče, prostočasni tekač, najraje pa povezuje ljudi in jim pomaga odkrivati njihove potenciale.

Dialog o dialogu (1. 10. ob 19.30 v Domu krajanov Šenčur)
Predavateljica Kaja Kosec iz Zavoda Za dialog se bo osredotočila na dialog: kaj je in kaj ni, kako ga razumemo v današnji družbi in kaj je njegov resničen namen. Predstavljena bo dialoška metoda in osrednje dialoške veščine. Predavanje je uvod v dialog.

Preden zakon propade ... Vsakodnevno negovanje zakona v majhnih stvareh (1. 10. ob 20.00 v župnijski dvorani na Ježici v Ljubljani)
Z gostoma zakonskim parom Meto in Rudijem Tavčarjem bomo razpravljali o zakonu in vseh pasteh, ki prežijo nanj. Tema je povezana s tem, kako hitro nam lahko zakon propade, če vanj ne vlagamo, danes se večini ljudem zdi zakon samoumeven. Zelo močno je to, če gre v zakonu kaj narobe in tu ni nobenega razpotja ali kaj podobnega, tu gre za preživetje ali pa odhod. Glede na stopnjo ločitev je slednjih žal veliko. Tema je povezana s tem, kolikokrat bi se lahko že ločili, kaj privede do tega in zakaj vztrajamo?

 

O socialnem tednu je pisal tudi Igor Vovk:
Dialog pospeši produktivnost

 

Foto: clipartsheep.com, fastcompany.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.