Vse zlate kolajne niso zadoščale, dokler ni našel Boga

Eva Strajnar
Torek, 23. avgust 2016, 5:20
Image
michael phelps1

Njegova hrabrost in atletski uspehi so mu prinesli pozornost medijev, ki so ga častili kot boga. A Michael Phelps ni našel miru v svojem srcu. Leta 2014 je prišel do točke, ko si je hotel vzeti življenje.

Michael Phelps je eden najuspešnejših športnikov vseh časov. Ima kar 28 olimpijskih medalj v različnih disciplinah plavanja, od tega 23 zlatih. Njegovo ime polni medije že od leta 2000, ko se je prvič udeležil olimpijskih iger. Ustvaril si je krog mnogih navdušencev in navijačev ter živel na videz popolno življenje. 

Zlato ni zagotovilo za srečo

Vse medalje in medijska pozornost pa so ga le odvračale od bistva. Čutil je praznino, ki jo je skušal zapolniti z drogami in alkoholom. Leta 2009 je bil suspendiran in tri mesece ni smel plavati, ker ga je fotograf ujel med kajenjem marihuane. Vendar ga to ni odvrnilo od slabih navad. Mnogo je popival in hodil na zabave. Ko je bil leta 2014 ponovno aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola, se je sesul.

"Bil sem razvalina. Tempirana bomba, ki čaka, da jo bo razneslo. Nisem imel ne samozavesti ne občutka lastne vrednosti. Počutil sem se popolnoma izgubljenega," razlaga Phelps.

michael phelps2

»Bil sem razvalina. Tempirana bomba, ki čaka, da jo bo razneslo.
Nisem imel ne samozavesti ne občutka lastne vrednosti. Počutil sem se popolnoma izgubljenega.«

Bog posega na mnoge načine

Dnevi, ki so sledili aretaciji, so bili zanj prava borba. Izoliral se je od ljudi, ni želel jesti ali piti in razmišljal je o samomoru. A takrat je v njegovo življenje Bog posegel na ljubeč način; obiskal ga je njegov dolgoletni prijatelj Ray Lewis in imel z njim dolg pogovor.

»To ni čas obupovanja, ampak čas, ko se moramo boriti,« mu je govoril, »čas, ko se pokažejo pravi obrazi, ko ne smemo stopiti nazaj, ugasniti. Če popustimo, izgubimo.«

Preko njunih pogovorov je Lewis Phelpsa prepričal, da si je poiskal pomoč v centru za boj proti odvisnostim. Posodil mu je knjigo, ki jo je napisal pastor Rick Warren, Življenje z namenom (The Purpose Driven Life).

michael phelps4

Michael Phelps in Ray Lewis

"Obstaja nekaj večjega kot jaz"

Vsi ti dogodki so Phelpsa spremenili. Začel je razmišljati o svojem življenju, o smislu obstoja in o tem, da sam ni središče vesolja. Kasneje je navdušeno razlagal Lewisu, da mu je rešil življenje s tem, ko mu je preko knjige odprl pogled: »Spoznal sem, da ima moje življenje na tem planetu smisel, da obstaja tudi nekaj večjega od mene.«

Eno izmed poglavij v knjigi govori tudi o odpuščanju. Temelji na citatu iz Svetega pisma: »Vse je od Boga, ki nas je po Kristusu spravil s seboj, nam pa naložil službo sprave« (2 Kor 5,18). To ga je tako nagovorilo, da se je ponovno srečal s svojim oddaljenim očetom, ki se je od Phelpsove matere ločil, ko je bil star komaj devet let. Njegovo odsotnost je močno pogrešal. Razmišlja, da je iskanje samega sebe bilo v veliki meri povezano prav s tem, da je odraščal brez očeta.

Koraki v novo smer

Po rehabilitaciji se je vrnil v bazen in začel trenirati za prihajajoče olimpijske igre v Riu. Naredil je tudi korak v svoji zvezi in svoje dekle zaprosil za roko. Leta 2015 se mu je rodil prvi otrok, Boomer Robert.

michael phelps3

Phelps s svojo zaročenko in sinom

Phelps mogoče res ni popoln, vendar mu njegova vera zdaj daje usmeritve, ki ga delajo srečnega. Njegov uspeh ga še vedno postavlja na medijski piedestal, vendar pa se zdi, da ima zdaj drugačno dojemanje, kdo je in kaj mu največ pomeni. Predvsem pa razume, da mu zlate medalje, ne glede na to, koliko veljajo v tem svetu, ne prinašajo odrešitve.

Viri: faithit.com, qpolitical.com, aleteia.org

Foto: media.salon.com, comshalom.org, etonline.com, static2.businessinsider.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.