Voščilo za 25 let neodvisnosti: da bi bili narod spomina!

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 25. junij 2016, 7:17
Image
narodnazastava

»Ko neka kultura izgubi svoj spomin, izgubi svojo identiteto.«
(Jonathan Sacks, glavni rabin največje judovske skupnosti v Veliki Britaniji, prejemnik Templetonove nagrade za leto 2016)

Dragi bralci in bralke portala iskreni.net in sorodnega portala domovina.je!

Danes se veselimo 25 let samostojne Slovenije. Kot je tako vedno v človekem življenju, se tudi ob današnjem praznovanju prepletata luč in tema, veselje in žalost, upanje in zaskrbljenost.

Ob veselju in hvaležnosti, da že 25 let lahko živimo v tako lepo državi, eni najbolj mirnih in varnih na svetu ter v sorazmernem blagostanju, ki se ga žal marsikdaj zavemo šele, ko pogledamo, koliko ljudi po svetu trpi zaradi revščine in vojn, pa nas ob pogledu v prihodnost lahko tudi stisne v srcu.

V člankih na Domovini smo na podlagi ankete pred letošnjim praznikom ugotavljali, kako zaskrbljujoče je stanje zgodovinskega spomina, zlasti med mladimi.

Zgodovinar dr. Janko Prunk je v prazničnem intervjuju na Domovini komentiral rezultate anket in obenem dejal, da je povsod v tujini, kjer je bil, bilo stanje narodne zavesti boljše kot pri nas.

Pa ne samo zaradi izgube spomina, naša prihodnost je ogrožena tudi zaradi padajoče rodnosti. V teh razmerah mnogi vidijo edino rešitev v priseljevanju in integraciji priseljencev.

A angleški rabi Jonathan Sacks, ki smo ga citirali že na začetku, je jasen: »Ko neka kultura izgubi svoj spomin, izgubi svojo identiteto. Ko pa izgubi svojo identiteto, se tudi priseljenci nimajo več kam integrirati.«

V družinski organizaciji Zavod iskreni.net želimo biti znamenje upanja in seme novega življenja.

To kažemo tudi pri obeh medijih, ki jih upravljamo: družinskemu portalu iskreni.net in družbenemu mediju domovina.je. S svojim delom za družine želimo spodbujati okolje, v katerem bo rasla odprtost za življenje. In obenem želimo v družbenem prostoru krepiti zgodovinski spomin in narodno zavest ter ljubezen do širše skupnosti, ki je naš dom.

To bomo ob vaši podpori delali še naprej. Verjamemo, da bomo s tem prispevali svoj kamenček v mozaiku narodne obnove.

Želimo vam miren, prijeten in upanja poln praznik!

ekipa iskreni.net

 

Foto: Fotografije slovenske narodne zastave, ki so bile posnete na vrhu Triglava 12. junija 1991, so ena najdragocenejših dediščin slovenske osamosvojitve. Posnel jih je Delov fotograf Joco Žnidaršič. Kako so nastale, si lahko preberete tukaj

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.