Vaš otrok – islamski skrajnež

Sobota, 31. januar 2015, 13:55
Image
jihad 1

Francoska vlada je predstavila kampanjo, ki opozarja starše, če se otroci začenjajo vesti preveč čudno.

Spletna kampanja je bila začeta, ker so Francozi vse bolj zaskrbljeni nad radikalnostjo svojih mladih. Policija je tako na primer zaslišala 8-letnega dečka, ki je minuto molka za žrtve pariškega napada zavrnil z besedami: »Nisem Charlie. Sem na strani teroristov«.

Kateri so torej znaki, ki naj bi kazali na to, da se z vašim otrokom dogaja nekaj čudnega, da ga je morda rekrutirala kakšna celica islamistov? Kaj se je potrebno vprašati?

Se vaš otrok izogiba svojim prijateljem? Morda celo zavrača vas starše? Spreminja prehrambene navade? Izostaja iz šole ali treningov, ker je to vse zdaj del zarote? Zavrača športne dejavnosti, če niso ločene po spolu? Je prenehal s poslušanjem glasbe, ker ga to odvrača od njegovega poslanstva? Ne gleda več televizije, da se ne izpostavlja prepovedanim podobam? Na spletu pogosto obiskuje strani skrajnih skupin, se zapira vase, je nedružaben, zavrača avtoriteto staršev, učiteljev ...?

Vsak od staršev bi verjetno pomislil, da večina od tega tako ali tako velja za vsakega pubertetnika. Zato imajo grafike dodano še pojasnilo, da je vsak primer specifičen in da potrditev posameznega od teh znakov še ne pomeni sistematične radikalizacije vašega otroka. Bi rekli, da vlada pretirava?

jihad 2

Grafike so del spletne kampanje, ki želi prikazati resnično naravo skrajnih islamskih skupin in mlade odvrniti od tega, da bi se jim pridružili. Vsebuje video prikaze, slike in sporočila, ki opozarjajo na potencialne metode rekrutiranja novih članov.

Tako so na primer v prvem kadru na ozadju islamistov, ki praznujejo, prikazana vabljiva propagandna sporočila, sledi mu kader, ki pokaže resnico življenja skrajnežev: usmrtitve, križanja, trupla, trpeče otroke itd.

 

Vir: Reuters.com in Stop-djihadisme.gouv.fr

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid