Umrl je avtor risank o Krtku

Štefan Kržišnik
Petek, 2. december 2011, 5:20
Image
krtek

V sredo, 30. novembra, je v starosti 90 let umrl češki ilustrator Zdenek Miler, avtor priljubljenih risank o Krtku.

Krtek je bil ena najbolj priljubljenih risank tudi med slovenskimi otroki, še zlasti v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja.

Čeprav je risanka sprva nastajala v tedanji komunistični Češkoslovaški, je hitro postala priljubljena tudi prek meja Milerjeve domovine.

Milerjev veliki vzornik je bil Walt Disney. Tudi sam si je želel najti živalskega junaka, ki bi bil glavni junak risanke, in je iskal žival, ki je Walt Disney še ni uporabil. Baje mu je krt prišel na misel ob nekem sprehodu, ko je čisto slučajno brcnil v krtino.

Krtek je postal popularen predvsem zaradi svoje prisrčnosti in preprostosti. Za risanke o Krtku je tako kot za druge češkoslovaške risanke iz tistega obdobja značilno, da si izrazito miroljubne in nenasilne, za razliko od mnogih risank, ki so prihajale iz zahodne produkcije.

K univerzalnosti Krtka je gotovo pripomoglo to, da liki v njem niso govorili, ampak zgolj čebljali, in to čebljanje je gotovo otrokom priraslo k srcu tudi zato, ker so ga posneli na podlagi posnetkov čebljanja dveh Milerjevih hčerkic.

Ahooooj!

 

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid